Hyvää kansainvälistä Downin syndrooma päivää kaikille bittiavaruudessa olijoille. 21.3. on valitty hyvin tietoisuutta lisääväksi päiväksi, koska Downin syndrooma johtuu kromosomin 21 virheellisestä määrästä. Normaalisti niitä pitäisi olla kaksi, mutta Downin syndroomassa niitä on kolme, joten 21.3. sopiii tämän muistamiseen hyvin. Suomen Downiaisilaisten sivu löytyy täältä niille, jotka haluavat lisätietoa tästä syndroomasta. And the same in English, just click yourself here.
Tämä blogi haluaa omalta osaltaan olla lisäämässä Downin syndrooman tietoisuutta elokuvien kautta. Aihetta käsitteleviä elokuvia ei ole hurjan paljon tehty ja reipas enemmistö näistä valkokankaan valloittajista on dokumentteja. Kiinnostuneet voivat alkaa etsiä käsiinsä seuraavia leffoja / dokumentteja. Aiheesta kiinnostunut voivat klikata itsensä tänne, mistä löytyy lisää Downin syndroomaa käsitteleviä lyhytelokuvia. Valkokankaalla on toki nähty vammaisuutta eri elokuvien teemoissa, mutta enemmistö näistä on jämähtänyt henkiseen tai fyysiseen vammaisuuteen. Näitä rooleja voikin kuka tahansa näytellä oman ammattitaitonsa perusteella. Joten ihastuttavaa seuraavassa elokuvalistassa on se, että pääosassa todellakin on Down syndrooman omaavia taitavia näyttelijöitä.
Buddies / Colegas (2012) on brasialainen seikkailu-komedia elokuva. Siinä kolme kirjastossa työskentelevää ihmistä päättävät etsiä seikkailuja tien päällä Thelma & Louise malliin.
Kovasikajuttu / The Punk Syndroma (2012) kertoo Pertti Kurikan Nimipäivistä, joka on omasta mielestään Suomen kovin punk-yhtye eikä anna joidenkin jäsenten Downin syndrooman estää musiikin luomista. Dokumentaarinen elokuva kertoo bändin jäsenistä ja keikkailusta.
Any Day Now (2012) on draamaelokuva miespariskunnasta, jotka yrittävät adoptoida Down syndroomaisen nuoren.
Café de Flore (2011) elokuvassa toinen tarina keskittyy ylisuojelevaiseen äitiin ja hänen Down syndroomaiseen lapseen, joka on ihastunut ystäväänsä.
Monica & David (2009) on dokumentti, joka kertoo nuoresta avioparista Monicasta ja Davidista sekä heidän elämästään.
Mr. Blue Sky (2007) kertoo kolmen lapsuuden ystävän rakkaustriagelista, joista yhdellä tytöistä on Downin syndrooma.
My Four Children (2002) in israelilainen dokumentti naisesta, josta tulee sijaisäiti neljälle Down syndroomaisella lapselle sen jälkeen, kun hän omat lapsensa olivat kuolleet.
The Eighth Day / Le huitième jour (1996) on komediadraama, joka kertoo Harryn ja Georgen ystävyydestä. Tahtia ei hidasta se, että Georgella on Downin syndrooma.
Educating Peter (1992) on dokumentti Peter Gwazdauskasista ja se kertoo hänen koulunkäynnistään normaaliluokassa.
Jefftowne (1988) on dokumentti 40-vuotiaasta Jeff Townesta, joka kärsii alkoholismista, verenkierto-ongelmista ja liikalihavuudesta ja asuu yhdessä 90-vuotiaan isoäitinsä kanssa.
Lily: A Longitudinal View of Life With Down Syndrome koostuu kolmesta eri elokuvasta alkaen vuodesta 1978, 1988 ja loppuen vuoteen 1997. Se seuraa dokumentin tavoin Lilyn elämää koulusta itsenäiseen elämään.
Think of Me First as a Person on Lilyn elämäntarinan kaltainen dokumentti Dwight Core Jr:sta. Alkuperäisversiota kuvattiin 1960 ja 1970-luvuilla.
Osastot: Elokuvia ja elämää