VALIKKO

And the Razzie goes to – Ja vuoden kehnoimman elokuvan palkinto menee …

Amerikkalaiset Golden Raspberry eli Razzie-palkinnot on jälleen kerran jaettu. Niiden palkintotilaisuus on sijoitettu erittäin hyvin juuri ennen Oscareita ja parhaimmillaan samat näyttelijät / ohjaajat / elokuvat ovat kisaamassa molemmissa kisoissa. Alun perin nyyttikesteistä lähtenyt elokuvien kritisointi-tilaisuus on noussut omaan arvoonsa ja sen jakamia huonon elokuvan palkintoja seurataan yhtä innokkaasti kuin Oscareitakin. Muistettavaa onkin se, että vaikka Razziet keskittyvät parjaamaan megalomaanisen budjetin ja massiivisen markkinakoneiston omaavia elokuvia, niin usein näiden tekijät kuitenkin löyvät taalansa taskuun ja voittavat yleisön suosion aivot-narikkaan-tuotannoillaan.

Älkää parannelko sitä flopiksi!” -Samuel Goldwyn

Miehistä Mr. Adam Sandler (Grown Ups 2) jatkoi Razzie-listoilla olemista. Viime vuonna mies nappasi kehnoimman näyttelijän palkinnon (That’s My Boy), eikä vuosi 2012 ollut sitä heikompi hänelle. Silloinkin Mr. Sandler haami haltuunsa useamman eri palkinnon elokuvasta Jack & Jill. Tätä ylivaltaa vastaan vuoden kehnoimmasta miespääosasta kisasivat herrat Johnny Depp (The Lone Ranger), Asthon Kutcher (Jobs), Jaden Smith (After Earth) ja Sylvester Stallone (Bullet To The Head, Escape Plan, Grundge Match).  Ja tällä kertaa herrat Stallone ja Sandler joutuivat taipumaan nuoremman sukupolven edessä, sillä vuoden kehnoimman miespääosan vatun nappasi mukaansa Mr. Jaden Smith roolistaan Kitaina elokuvasta After Earth.

Herroille Stallone ja Sandler tulisi kuitenkin piakkoin antaa elämäntyösaavutus Razzie-ehdokkuuksista, sillä he johtavat Razzie-ehdokkuuksia. Mutta siinä missä Mr. Sandler vasta aloitteli uraansa 1980-luvulla, Mr. Stallone oli tehnyt jo pitkään vakuuttavaa roolityötä Razzie-raadin vakuuttamiseksi alkaen saamaan ehdokkuuksia kehnoimmasta miespääosasta vuodesta 1984 (Rhinestone) lähtien, jolloin hän myös voitti palkinnon. 1980-luvulla miehen roolityöt olivat lähes joka toinen vuosi ehdokkaina kehnoimmasta miespääosasta, mutta voittoja näistä tuli kotiin vain elokuvista Rambo: The First Blood Part II / Rocky IV (1985) ja Rambo III (1988). 1990-luku alkoi myös vahvasti Rocky V (1990) ehdokkuudella, mutta voitto kaikista kuudesta ehdokkuudesta 1990-luvulla tuli vain elokuvasta Stop! Or My Mom Will Shoot! (1992). Nyt aika on onneksi tullut korjata tämän valkokankaan karjun ehdokkuuslista uuteen uskoon. Häntä vastaan kehnoimman miespääosan ehdokkuuksien kerääjänä on onnistunut nousemaan vain Mr. Adam Sandler, joka aloitti Razzie-uransa elokuvilla Bulletproof ja Happy Gilmore (1996). Muita ehdokkuuksia 1990-luvulla tuli vain kaksi. Ensimmäisen Razzie-voittonsa Mr. Sandler sai elokuvastaan Big Daddy (1999) uumoillen näin mittavaa Razzie-suosiota 2000-luvulla. 2000-luvulla Mr. Sandler on ollut ehdokkaana viisi kertaa ennen tätä, mutta palkintojanan ääreen mies pääsi uudestaan kiinni vasta pari vuotta sitten elokuvillaan Jack and Jill / Just Go with it (2011) ja That’s My Boy (2012).

Miessivuosien kohdalla viime vuoden voittajan Mr. Taylor Lautner (Grown Ups 2) rinnalla voitosta kisasivat herrat Chris Brown (Battle Of The Year), Larry the Cable Guy (A Madea Christmas), Will Smith (After Earth) ja Nick Swardon (A Haunted House, Grown Ups 2), joka ilmiselvästi koitti ottaa revanssia viime vuoden voittajaa vastaan hävittyään Mr. Lautnerille silloin. Raadin mielestä vaikuttavimman suorituksen heihin kuitenkin teki vuoden kehnoimpana miesivuosaesittäjänä Mr. Will Smith roolillaan Cypher Rangena Kitain isänä. Onkin myönnettävä, että vaikka näyttelijätyössä After Earth -elokuvassa oli runsaasti parantamisen varaan, niin kyllä leffa silti vakuutti minut tietotekniikan puolelta.

Miksi ihmiset maksaisivat huonoista elokuvista, kun he voivat katsoa huonoa televisiota kotonaan ilmaiseksi.” – Samuel Goldwyn

Tänä vuonna kehnoimmasta näyttelijättären palkinnosta kisasivat daamit Halle Berry (Movie 43 / The Call), Selena Comez (Getaway), Lindsay Lohan (The Canyons), Naomi Watts (Diana / Movie 43) ja Mr. Tyler Perry (A Madea Christmas). Vaikutuksen raatiin omalla parannusta vaativalla suorituksellaan teki Mr. Tyler Perry elokuvasta Madea Christmas. Elokuva on ollut niin vaikuttava, että se ei päässyt valkokangaslevitykseen Suomessa ja ehkä hyvä niin. Mr. Tyler Perryn voiton kunniaksi naispääosakategorian kohdalla voikin todeta, että ’ihan hitokseltaan, nyt mie romahan’ ja samalla onnitella Mr. Jussi Vatasta Suomen parhaasta sketsihahmosta imatralaisena Antskuna. Onnittelut niin Jussille kun Antskullekin. Se vaatii miestä, esittää naista uskottavasti. Ehkä Mr. Perry voisikin hakeutua hakemaan muutamia vinkkejä Mr. Vataselta.

Naisivuossien kohdalla ehdokkuudet jakautuivat myös tasaisesti eri elokuvien kohdalle. Ehdokkaita olivat Lady Gaga (Machete Kills), Salma Hayek (Grown Ups 2), Katherine Heigl (The Big Wedding), Kim Kardashian (Temptation: Confession of a Marriage Counselor) ja Lindsay Lohan (In-App-Propriate Comedy / Scary Movie 5). Ms. Heigl jatkoi tällä nimitysellään Razzie-listalla pysymistä, sillä viime vuonna hän oli ehdokkaana kehnoimmasta naispääosasta (One for the Money). Raadin kuitenkin vakuutti omalla suorituksellaan vuoden heikoimpana naissivuosan esittäjänä Ms. Kim Kardashian roolissaan Avana elokuvasta Temptation: Confession of a Marriage Counselor. Ehkä tämä osoittaa, että tosi-TV-tähtenä omassa sarjassa roikkuminen ei vielä tee sinusta näyttelijää.

Naisnäyttelijöiden keskuudessa ei ole havaittu samanlaista rohmuamista vuoden kehnoimmasta roolisuorituksesta kuin miehillä. Taistelu kehnoimmasta suorituksesta on jakautunut tasaisemmin, vaikkakin daamit Demi Moore, Madonna ja Melanie Griffith johtavat ehdokaslistaa. Eniten Razzie-voittoja on kuitenkin mennyt Madonnalle, joka on voittanut palkinnon lähes joka kerta oltuaan ehdokkaana alkaen elokuvastaan Shanghai Surprise (1986), Who’s That Girl? (1987), Body of Evidence (1993), The Next Best Thing (2000) ja Swept Away (2002). Vain vuonna 1991 hän joutui katkaisemaan voittoputkensa häviöllä Ms. Sean Youngille (A Kiss Before Dying). Daamin ei siis ehkä kannata vaihtaa päivätyötään vielä valkokankaalla esiintymiseen. 2000-luvulla naispääosan Razzie-palkintoja kannattalee vain kaksi tekijää. Ms. Kristen Stewart (The Twilight Saga – 2010, 2011, 2012) ei onnistunut vakuuttamaan raatia osaamiseellaan vampyyriä rakastavana Bellana. Toinen tyypillinen piirre vaikuttaa olevan miesten valtaus tässä kategoriassa. Herrat Adam Sandler (Jack & Jill), Martin Lawrence (Big Mommas: Like Father, Like Son) ja Tyler Perry (Madea’s Witness Protection / A Madea Christmas) ovat vakuuttavia niin naisina kuin miehinä, mutta ehdokkuudet ovat lähinnä naisten roolitöiden puolelta.

Käy itse katsomassa, miksi sitä ei kannata käydä katsomassa.” – Samuel Goldwyn

Mikäli Razzie-raati olisi saanut päättää, niin yksi seuraavista elokuvista olisi saanut jäädä tekemättä, joutua suoraan DVD-levitykseen, päätyä ale-laarin pohjalle tai kannustaa katsojia nollaamaan aivonsa kunnolla elokuvissa. Ehdokkaita vuoden kehnoimmasta elokuvasta olivat: After Earth, Grown Ups 2, The Lone Ranger, A Madea Christmas ja Movie 43. Parhaiten tässä kisassa pärjäsi tänä vuonna Movie 43, joka osoitti hyvin, enempi ei aina ole parempi. Elokuva ansaitsee kuitenkin meriittiinsä, mutta jättää samalla ihmettelemään miksi joukko taitavia näyttelijöitä on heittäytynyt tähän mukaan. Vai onko se tehty tarkoituksella kieli poskessa, jolloin odotusarvo oli automaattisesti vatun poimintaan osallistuminen?

Ja vaikutuksen tehnyt elokuva tietenkin tarvitsee sen vaikutuksen tehneen ohjaajan (tai ohjaajat). Kehittymistä kaipaavasta ohjaustyöstä kisasivat kaikki samat rainat kuin vuoden kehnoimman elokuvan -kategoriassa. Herrojen M. Night Shyamalan (After Earth), Dennis Dugan (Grown Ups 2), Gore Verbinski (The Lone Ranger) ja Tyler Perrry (A Madea Christmas / Temptation) tulisi hakeutua uudelleen ohjauskouluun kaikkien niiden 13 ohjaajan lisäksi, jotka osallistuivat elokuvan Movie 43 tekemiseen. Ehdokaslistan jälkeen vaikuttikin siltä, että Mr. Tyler Perry haki itselleen revanssia viime vuoden kehnoimman ohjaajan häviöstä. Tuolloin hän joutui luopumaan palkinnosta Mr. Bill Condonin (The Twilight Saga: Breaking Dawn Part II) hyväksi. Ohjaustukea raadin mielestä tarvitsi tänä vuonna eniten kaikki ne kolmetoista ihmistä, jotka osallistuvat elokuvan 43 ohjausyritykseen.Vatunpaloja saivat siten osakseen Elizabeth Banks, Steven Brill, Steve Carr, Rusty Cundieff, James Duffy, Griffin Dunne, Peter Farrelly, Patric Forsberg, Will Graham, James Gunn, Bob Odenkirk, Brett Ratner ja Johanthan van Tulleken. Onnittelut kaikille voittajille.

Kautta aikojen menestyksekkäin ohjaaja Razzie-kisoissa on ollut Mr. Brian De Palma viidellä ehdokkuudellaan. Mr. Palmalle tyypilliset rikostrillerit ovat siis saaneet myös omat ihailijansa Razzie-tuomarien keskuudessa. Miehen ensimmäinen ohjausehdokkuus tuli elokuvasta Dressed to Kill (1980). Sitä seurasivat Scarface (1983), Body Douple (1984), The Bonfire of the Vanities (1990) sekä viimeisenä Mission to Mars (2000). Mr. Palman vetäytyessä yhä enemmän taka-alalle elokuvien ohjauksesta, muilla ohjaajilla on mahdollisuuksia miehen ennätyksen rikkomiseen, joten toivon voi laittaa joko Mr. Michael Bayhyn, Renny Harliniin, M. Night Shyamalan tai Dennis Duganiin (jos yhteistyö jatkuu edelleen Mr. Adam Sandlerin kanssa).

Mr. Michael Bay on tullut tunnetuksi lähinnä suurten budjettien ja erikoistehosteiden toimintaelokuvistaan, mutta Razzie-raadin mielestä se ei oikeuta listalta pois pysymiseen. Ensimmäisen Razzie-ehdokkuuden kehnosta ohjaustyöstä Mr. Bay sai elokuvastaan Armageddon (1998). Seuraana vuorossa oli Pearl Harbour (2001) ja viime vuosina mies on kunnostautunut Transformers-elokuvien parissa. Niistä kaksi viimeistä, Dark of the Moon (2011) ja Revenge of the Fallen (2009) ovat olleet Razzie-raadin mieleen. Erityisesti raati piti Transformers: Revenge of the Fallen -elokuvasta, jolle se myönsi vuoden kehnoimman ohjaustyönpalkinnon. Asia, kuten muidenkin hyvin Razzie-kisoissa menestyineiden elokuvien kohdalla, on kaksijakoinen. Kaikki Mr. Bay nimitetyt elokuvat ovat olleet kassamenestyksiä ja takoneet taaloja kotiin kaikille osallistujilleen. Mr. Bay onkin puolustautunut kertomalla, että hän tekee elokuvia teinipojille, eikä koe siinä olevan mitään vikaa. Että ’eat my dust, Razzie Awards.’

Kotimaista kunniaa Razzie-ehdokkaiden parissa pitää yllä Mr. Renny Harlin, jonka ohjaamat elokuvat olleet listalla tyrkyllä peräti neljä kertaa alkaen vuodesta 1990 (The Adventures of Ford Fairlane). Ehdokkuuksia tuli myös Guinnesin ennätyskirjaan vuoden floppi-leffasta päässeestä Cutthroat Island (1995), Driven (2001) ja Exorcist: The Beginning (2004) elokuvista. Miehen viime vuosien tuotanto on saanut toistaiseksi olla rauhassa, tosin nyt jo ennakoidaan tänä vuonna ensi-iltansa saavan The Legend of Hercules pääsevän Razzie-ohjaajien ja elokuvien listalle ensi vuoden kisoissa.

Elokuvien The Sixt Sense (1999), Unbreakable (2000) ja Signs (2002) ohjaaja Mr. M. Night Shyamalan ei tunnu saavan ideasta kiinni. Razzie-ehdokkuuksia on tullut 2000-luvulla kolmesta eri ohjauksesta. Elokuvat Lady in the Water (2006) ja The Last Airbender (2010) toivat molemmat kehnoimman ohjaajan voiton Mr. Shyamalanille. Sen sijaan The Happening (2008) sai kyllä ehdokkuudet, mutta joutui häviämään. Myös Mr. Dennis Dugan jatkaa myös sinnikkäästi ehdokkuuksien keräämistä. Toisaalta kun elokuvallisesta CV:stä löytyy niin naurattavia leffoja kuin You Don’t Mess with the Zohan, Grown Ups ja Just Go With It ei voi oikein muuta olettaakaan. Mies on ollut kehnoimman ohjaajan ehdokkaana neljä kertaa elokuvistaan: Big Daddy (1999), I Now Pronounce You Chuck and Larry (2007) sekä voiton viimeinkin tuoneesta elokuvasta Jack & Jill / Just Go With It (2011).

Razzie-raati olisi myös varmasti mielellään ohittanut valkokankailla joukon jatko-osia, aloitusosia tai muuten vaan kehnoja uusintatuotoksia. Tänä vuonna kehnoimmasta uusiotuotannosta kisasivat elokuvat Grown Ups 2, Hangover III, The Lone Ranger, Scary Movie 5 ja Smurfs 2. Päivänvalon olisi raadin mielestä voinut jättää näkemättä The Lone Ranger. Ehkäpä elokuva osoittaa hyvin sen, että vaikka kuinka sinulla olisi kasassa dream-team, niin katsojia on vaikea miellyttää. Itse leffasta pidin, mutta jokaisella meillähän on oikeutemme omaan makuumme.

Siinä missä viime vuonna Razzia-raadin hampaissa oli erityisesti elokuva ’The Twilight Saga: Breaking Dawn Part II’. Se kahmi itselleen ison kasan vuoden kehnoin palkintoja muun muassa elokuvasta, ohjaajasta (Mr. Bill Condon), näytttelijättärestä (Ms. Kristen Stewart), miessivuosasta (Mr. Taylor Lautner), jatko-osasta sekä valkokankaan kemiasta (Ms. Mackenzie Foy ja Mr. Taylor Lautner). Niin tänä vuonna miellyttämisvaikeuksia oli erityisesti elokuvilla After Earth, Lone Ranger, A Madea Christmas ja Grown Ups 2. Jokainen näistä (toivottavasti) kuitenkin tarjoaa jotain uutta ja mielenkiintoista katsojille, joten suotakoon niillekin paikka valkokankaan valloittajina. Näissä merkeissä toivotan kaikille hyviä elokuvakokemuksia ja Oscar-kisan voittajien selviämistä.

 

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa