Iron Man 3:ssa Tony Stark (Robert Downey Junior) kohtaa demoninsa menneisyydestä. Mukana ei ole kivoja ja käteviä apureita Avengereista, vaan Mr. Stark joutuu selviämään lähes omin päin näistä koettelemuksista. Onneksi seuraa ja sitä tukea löytyy kuitenkin uskollisen autonkuljettajan Happy Hoganin (Jon Favrey) ja James Rhodesin (Don Cheadle) parista, sekä tietenkin Pepper Pottsin (Gwyneth Paltrow) luota. Kaikki tämä onkin tarpeen sillä vastapuolella vaikuttaa terroristijärjestön johtaja Mandariini (Ben Kingsley), joka käyttää hyväkseen Iron Manin omaa teknologiaa häntä vastaan. Myöskin Extremis-viruksen tekijällä Aldrich Killianilla (Guy Pearce) ja häntä auttaneella Maya Hansenilla (Rebecca Hall) on omat asiansa sanottavana.
Ohjaaja-käsikirjoittaja Mr. Shane Black on varmasti tunnetumpi käsikirjoituksistaan kuin ohjauksistaan. Hänen kynästään ovat lähteneet sellaiset toimintapläjäykset kuin Lethal Weapon – Tappava ase (1987), The Last Boy Scout (1991), Last Action Hero (1993), The Long Kiss Goodnight (1996) ja Kiss Kiss Bang Bang (2005). Ohjauskokemusta miehelle on oikeastaan kertynyt vasta Kiss Kiss Bang Bang -elokuvasta ennen Iron Mania. Tässä kohtaa lienee hyvä antaa tunnusta Marvelin studioille näinkin ison riskin ottamisesta. Mielenkiintoista onkin nähdä se, miten hyvin Mr. Shanen omat teesit hyvästä toimintaleffasta ovat toteutuneet valkokankaalla. Elokuvan juonen tulisi kulkea hyvin toiminnan rinnalla eteenpäin, vai pitäisikö sanoa, että toiminta kulkee mukavasti juonen mukana. Lisäksi sankarin kaiken toiminnan keskellä ei pitäisi yksinkertaisesti ratsastaa onnelliseen loppuun, vaan matkalla saisi olla niitä haastellisempiakin hetkiä. Toiseksi alun levällään olosta tarina pitää vetää tiukkaan loppuyhteenvetokimppuun. Eli ensin ollaan levällään kuin Jokiset eväät jokainen omalla tahollaan, kunnes löydetään ne yhteiset tekijät ja loppuhuipennus. Eri asia on sitten se, että mennääkö sitä kohti sata lasissa vai vähän rauhallisemmin, jolloin katsoja ei ehdi turtua liialliseen toimintaan. Elokuvassa pitäisi olla myös hyvin draamallisia yllätyksiä, jotka todella tulevat täysin puskasta, mutta kuuluvat silti osaksi juonenkulkua. Mukana on oltava myös arkihuumoria, huumoria, huumoria – mutta mitä muuta voisi odottaa Iron Manin suusta välillä ulos tipahtelevan, siitäkin huolimatta että sarjan kolmas osa on hieman synkkämielisempi kuin sen edeltäjät.
Haasteellisesti Mr. Shane pyrkii myös saamaan katsojan osaksi elokuvaansa. Valkokankaan tällä puolella pitäisi tuntea lähes samoja fiiliksiä kuin mitä sankarit valkokankaalla käyvät itse läpi. Hmmmm.. en sano tästä mitään. Mukana valkokankaalla tulisi olla myös outoa sattumanvaraisuutta, jota ei todellakaan osaa odottaa. Tämä on mielestäni yhtä haasteellinen toteuttaa kuin katsojan kokonaisvaltainen vangitseminen valkokankaan tarinaan. Katsojien pinnaa treenataan myös aiempien asioiden sitomisessa elokuvan myöhempiin asioihin. Sitä pitäisi pystyä muistamaan, mitä elokuvan alussa tuli todettua ja muistaa sen merkitys sitten kaksi tuntia myöhemmin tapahtuvassa kohtauksessa. Innokkaimmat voivat siis kaivaa esiin taskulampun ja muistiinpanovälineet.
Näitä kaikkia teesejä voi sitten pyrkiä bongailemaan valkokankaalta, samalla kun keskittyy ohjaajan tavoitteen etsimiseen. Ohjaaja Mr. Shane Black on pyrkinyt tässä Iron Man-tuotoksessaan kertomaan mitä Iron Manin kuorissa olevalle Tony Starkille oikein tapahtui. Ensimmäisessä Iron Man elokuvassa Tony Stark meni luolaan ja tuli ulos Iron Manina. Nyt on aika selvittää lisää miehen pään sisäistä toimintaa. Katsoja sitten päättäköön, miten hyvin tässä on oikein onnistuttu. Itse olin enemmän kuin otettu ja nyt elokuvan jälkeen voin myös hyvillä mielin todeta, että ohjaajan teesit hyvästä käsikirjoituksesta ovat myös löytäneet tiensä valkokankaalle. Kiitos tästä.
Iron Man 3 on viimeinen ’pakollinen’ suoritus Mr. Downey Juniorille metallimiehen kuorissa. Ja tämän tuotoksen ollessa hieman synkkäsävyisempi kuin kaksi aiempaa rautamiestä, tekisi mieli sana, että jatkoa todennäköisesti seuraa – tai näin ainakin kovasti toivon. Mr. Downey Junior on kuitenkin aikoinaan todennut, että hän voisi hyvin pendlata kahden suuren miehen roolin välillä: Sherlock Holmesin ja Iron Manin. Katsojana en laittaisi tätä yhtään vastaan, mutta odotetaan ja katsotaan nyt mitä kuitenkin tapahtuu. Vuodesta 2008 ja ensimmäisestä Iron Manista on kuitenkin tultu reippaasti eteenpäin. Iron Manin näkökulmasta katsottuna on ihastuttavaa, että tee-se-itse-supersankari on saavuttanut oman vahvan fanijoukkonsa muiden Marvel Comics supersankareiden joukossa ja siten sitä kuuluisaa jatkoa tietenkin toivoisi hahmolle tulevan Mr. Downey Juniorin avittamana. Pleaseeeee…. Iron Man 4, 5,6,7,8,9 ja niin edelleen….
Iron Man leffan jälkeen voin kunnialla myös sanoa, että kevään / kesän popcorn-leffakausi on virallisesti avattu. Oblivion yritti tehdä tässä parhaansa, hyytyen vähän kalkkilinjoille. G.I. Joe yritti myös rymistellä eteenpäin omine ongelmineen ja Kon-Tiki kerkesi tarjota jo meren ylitys jännitystä. Mutta Iron Man oli se, joka asettaa varmasti pohjalukemat ja paineet muille tuleville kesäleffoille. Luvassa on kuitenkin kovaa rymistelyseuraa, sillä kesäkankaille kaahaa Fast & Furious 6 (22.5.); Kauhea Kankkunen 3 (29.5.); Star Trek (5.6.); Man of Steel (26.6.) ja The Lone Ranger (3.7.). Kaikkien näiden ilmoitettujen leffojen lisäksi katsojien huomiosta kisaa tietenkin myös Jurassis Park 3D-versio (10.5.). Hauskaa tässä on se, että luvassa on eri tyylisiä ryminäleffoja, joten jokaiselle varmasti löytyy sitä jotakin. Ja jos kesä vaikka sattuisi olemaan poikkeuksellisen kuuma, niin on hyvä muistaa, että leffasalit ovat ilmastoituja.
Me, jotka jäämme sitten (ainakin toistaiseksi) nyyhkyttämään Mr. Downeyn sopimuksen loppumista sekä pohtimaan sitä, miten ihmeessä joku muu voisi hänet rautahaarniskan alla korvata, saamme hieman lohdutusta huhupuheista. Niitä liikkuu siitä, että Iron Man näkyisi (toivottavasti) tulevassa Guardians of the Galaxy rainassa, tai edes tulevassa The Avengers-elokuvassa. Mutta ikävä kyllä nämä huhupuheet koskevat vasta ensi ja sitä seuraavaa vuotta. Sinne on niin kovin pitkä aika. Iron Man -hahmo on kuitenkin siinä määrin pidetty ja merkittäväksi sankariksi koettu, että vuonna 2011 se pääsi sijalle 12 sarjakuvasankareiden IGN:n (Imagery Games Network) listauksessa. Sen edelle pääsivät todelliset klassikot kuten esimerkiksi Daredevil, Kapteeni Amerikka, Hulk, Wolverine, Spider-Man, Batman ja Superman. Joten eikö se ole itsessään jo ihan riittävä syy neljänteen (ja viidenteen) Iron Man rainaan Mr. Downey Juniorin kanssa???
Ainakaan kuvitteellista rahasta Iron Man-hahmon jatkaminen valkokankaalla ei pitäisi olla kiinni. Forbes-lehti sijoitti hänet neljännelle sijalle taaloja itselleen takovien fiktionaalisten hahmojen joukossa. Kaikista rikkain oli Smaug, joka maata rohnottaa kääpiöiden kokoamaan aarteen päälle. Kultaa ja kimmallusta lohikäärmeen ympärillä on noin 62 miljardin taalan edestä. Siinä on Bilbo Reppulilla ja matkakumppaneilla todellista tavoitetta. Toiseksi Forbesin listalla pääsi Roope-sedän suureksi harmiksi Kulta-Into Pii (Flintheart Glomgold) 51.9 miljardin omaisuudellaan. Tästä ei listalta tippunut Roope-setä varmasti ilahdu. Kolmannella sijalla oli Twilight-saagan taitava lääkäri Carlisle Cullen, joka on varmasti saanut 36.3 miljardin dollarin omaisuutensa kartuttamiseen apua etiäisiä näkevältä ottotyttäreltään Alicelta. Neljännelle sijalle nousi itselleni tuntematon Jed Clampett The Beverly Hillbilllies-sarjasta 9.8 miljardin omaisuudella ja hänen takanaan taaloja itselleen takoo Tony Stark, alias Iron Man. Rahallista omaisuutta Iron Man on kerännyt 9.3 miljardin edestä. Sillä rahalla rakentelee itselleen yhden jos toisenkin suojapanssarin. Ja luulisi oikeassa elämässä studioiden rahahanojen myös aukeavan seuraavaan Iron Man -leffaankin….
Kiitos ja kumarrus | |
---|---|
toivottavasti ei viimeisestä Iron Man -leffasta Mr. Downey Juniorin vankoilla harteilla. Iron Man 3 lunastaa kaikki lupauksensa toiminnan ja monipuolisen juonen puolesta. Se pitää katsojansa otteessaan loppuun asti - sinne lopputekstin loppuun kannattaa todellakin istua, sillä luvassa on melkoisen mielenkiintoinen yllätys kärsivällisestä Iron Manin jorinoiden kuuntelemisesta - eikä leffakaan itsessään tunnu liian pitkältä. Ohjaaja-käsikirjoittaja Mr. Shane on tehnyt hyvän teoksen, joka mennen tullen peittoaa Iron Man 2n. Ja jollakin tapaa tähän olisi hyvä lopettaa, mutta silti sitä toivoo lisää. Itse tiedän löytäväni itseni uudestaan leffasalista tätä leffaa katsomasta. Se täyttää todellakin kaikki popcorn-leffan edellytykset: vauhtia, vimmaa, komiikkaa ja tahatonta huumoria. Leffassa saa nauraa ja samalla jännittää, että miten tässä kaikessa oikein käy. Salista ei voi poistua kuin hyväntuulisena ja hieman surumielisenä mahdollisesta tarinan lopusta. Suosittelen Iron Man 3 leffaa kaikille Rautamiehen faneille ja uusille tuttavuuksille. Leffan voi hyvin nähdä, vaikka kaksi ensimmäistä olisikin mennyt ohi silmien, sillä se toimii hyvin omana kokonaisuuteenaan ja tietenkin kannustaa katsomaan ne aiemmatkin. Mene - nauti - naura ja julista kesäleffojen kausi avatuksi. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |
Henkilöt: ben kingsley, don cheadle, guy pearce, gwyneth paltrow, rebecca hall, robert downey jr.