VALIKKO

World Teachers’ Day October 5 – Kansainvälinen opettajien päivä

Maailman opettajien päivä kunnioittaa opettajien ammattia ympäri maailmaa. Omalla tavallaan se pyrkii tekemään opettajan ammatista riittävän mielenkiintoisen, että ammatti houkuttelisi jatkossakin alasta kiinnostuneita ja kaikille riittäisi niitä motivoituneita opettajia. Opettamiselle omistautuneita ihmisiä löytyy useita, mutta harvoin se silti saavat sitä kiitosta ja kunniaa, joka heille olisi tarpeen oppilaiden eteenpäin motivoimisesta. Kansainvälinen opettajien päivä haluaakin muistuttaa tästä opetus- ja kasvatustyön tärkeydestä alati muuttuvassa maailmassa. Päivää on vietetty UNESCON aloitteesta vuodesta 1994 lähtien.

Valkokankaalle ja sitä kautta tähän blogiin kansainvälinen opettajien päivä pääsee pyrkimyksellään osoittaa opettajan arvon ja tehokkuuden. Niin arjessa kuin elokuvien lumoissa opettajat esitetään usein henkilöinä, jotka löytävät sen kauan kadoksissa olleen kipinän vaikeuksiin ajautuneesta nuoresta ja auttavat häntä tulemaan oman elämänsä sankariksi. Kriittisen ajattelun, yhteistyössä toimimisen ja haasteellisista tilanteista selviytymisen opettaminen ei aina etene kuin strömsöössä, mutta opettajaahan ei tässä hommassa lannisteta.

Valkokankaalle on päässyt opettajien mallikuvia kummastakin päästä. Joidenkin luokkahuoneessa olemisesta haaveilemme ja toisten kohdalla suunnittelemme päteviä lintausjärjestelmiä. Sama pätee varmasti oikeaan arkeenkin. Ainakin itse muistelen lämmöllä tai tulisilla hiilillä joitakin omia opettajiani. Mutta olipa sitten elokuvan esittämä opettajan luonne mikä tahansa, niin aina se kuitenkin vaikuttaa alleviivaavan sen, että opettajalla on tärkeä rooli elämässämme ja omissa valinnoissamme.

Valkokankaalle päässeista opettajista suurimmalla osalla vaikuttaa olevan jokin tosielämän esimerkki takanaan. Asiasta kiinnostuneet voivat klikata itsensä tänne mistä löytyy opettajan ammattiaharjoittavien lisäksi merkittäviä valmentajia tai mentoreita. Box Office Mojon mukaan opettajista kertominen kuitenkin kannattaa, olipa juonen taustalla tosielämän opettaja tai hollywoodlandian oma tuotos. Ikiaikaiseksi klassikoksi ensimmäiselle sijalle on noussut Dead Poets Society (1989). Sen takana Top10:ssä onkin sitten elokuvia makuun kuin makuun, vai mitä voi päätellä seuraavasta listasta.

  • Dead Poets Society (1989)
  • Dangerous Minds (1995)
  • Mr. Holland’s Opus (1995)
  • School of Rock (2003)
  • Coach Carter (2005)
  • Mona Lisa Smile (203)
  • Sister Act 2: Back in the Habit (1993)
  • Here Comes the Boom (2012)
  • Freedom Writers (2007)
  • Take the Lead (2006)

Hyvinä opettaja-elokuvina pidettyjä leffoja löytyy näiden takaa. Lean on Me on sijalla 11 ja Stand and Deliver sijalla 18.

Whiplash (2014). Shaffer Conservatory Studio Bandin johtaja ja musiikin opettaja Mr. Terence Fletcher osaa puristaa oppilaistaan sen viimeisenkin pisaran irti matkalla kohti täyteyttä ja täydellisyyttä. Onko opettaja täysin sadisti vai oppilaan parasta ajatteleva hirviö on täysin katsojan päätettävissä. “I was there to push people beyond what’s expected of them. I believe that’s an absolute necessity.” Oikeassa elämässä tämä musiikkia rakastava opettaja mielenkiintoisine opetusmenetelmineen on saanut innoituksensa Princeton High Schoolin bändin ohjaajasta Mr. Anthony Biancosinosta, jota oppilaat kuulemma kuitenkin kunnioittivat enemmän kuin pelkäsivät. Whiplashin Mr. Mr. Terence Fletcher vaikuttaa vieläkin minuun, suoritus oli suurenmoinen ja osoittaa tietynlaista omistautumista täydellisyyden tavoittelussa.

Freedom Writers – Tahdon voimalla ( 2007). Englanninopettaja Ms. Erin Gruwell yrittää ymmärtää jengitappelujen keskellä eläviä oppilaitaan Wilson High School:ssa Long Beachilla Californiassa. Alku on hankalaa, mutta opettajan käyttämät menetelmät osoittavat kaikkien oppilaiden olevan samankaltaisia rodusta tai sukupuolesta huolimatta. Ms. Erin Gruwellin (1969 – ) omalaatuiset opetusmenetelmät johtivat oppilaiden koulumenestyksen ohella teokseen “The Freedom Writers Diary: How a Teacher and 150 Teens Used Writing to Change Themselves and the World Around Them” (1999) sekä lopulta filmiin. Opettajan on täytynyt olla vakuuttava työssään, sillä hän on myös innoittanut monia entisiä oppilaitaan opetustyöhön.

School of Rock (2003). Wannabe rokkitähti Dewey Finn löytää titsensä yksityiskoulusta, jossa hänen opetusmenetelmänsä ja tavoitteensa ovat vähintäänkin mielenkiintoiset. Vaikka Dewey valehtelee lähes kaikille, niin samalla hän intohimoisesti välittää opetettavasta aineestaan ja pyrkii myös saamaan oppilaansa syttymään sille. Uuden rokkibändin muokkaamisen rinnalla opettaja Finn onnistuu myös saamaan oppilaat kokemaan tyytyväisyyttä omista saavutuksistaan.

Être et avoir (To Be and To Have) –  Nytpä tahdon olla mä (2002). Dokumentti seuraa opettaja Mr. Georges Lopez ja 12sta hänen eri ikäisistä oppilastaan (4 – 12-vuotiaat) maaseutukoulussa. Dokumentti osoittaa ylireagoimatta millainen vaikutus yhdellä omistautuneella opettajalla voi olla pikku laumaansa.

October Sky – Lokakuun taivas (1999). Kun lapsen tai nuoren elämässä kaikki muut osoittavat / tökkivät häntä tiettyyn suuntaan voi opettaja osoittaa oppilaalleen uuden suunnan. Näin kävi October Sky elokuvassa, jossa fysiikan ja matematiikan opettaja Ms. Freida J. Riley innoitti Homer Hickmanin raketinrakennuspyrkimyksissään 1950-luvulla. Ms. Freida Joy Riley (1937 – 1969) toimi opettajana Big Greekin lukiossa ja innoitti oppilastaan Homer Hickmania eteenpäin hänen valitsemallaan polulla. Mr. Hickamista tuli aikoinana yksi NASAN insinööreistä.

Music of the Heart (1999). Musiikin opettaja ja viulunsoittaja Ms. Roberta Guaspari opettaa vähäosaisille oppilaille viulunsoittia Harlemissa. Ms. Roberta Guasparista (1947 – ) tehtiin myös dokumentti Small Wonders (1995) samasta aiheesta. Hänen tavoitteenaan oli pitää musiikki opetussuunnitelmassa myös keskustan kouluissa.

Mr. Holland’s Opus (1995). Turhautunut säveltäjä Mr. Glenn Holland ryhtyy musiikinopettajaksi saadakseen aikaa sävellystyölle. Todellisuus kahden asian välillä tasapainoilussa iskee kuitenkin jossain välissä vasten kasvoja ja Mr. Holland on valmis löymään hanskat tiskiin oman musiikkiuransa suhteen, kunnes hänen opiskelijansa osoittavat miehelle kaapin paikan. Merkittäväksi tämän kuvitteellisen opettajan tekee hänen vaikutuksensa muihin ilman, että mies sitä itse huomaa. Vaikka hemmolla on selvästi ylitse oman tarpeen omia vaikeuksia, niin hänellä on kuitenkin aina myös aikaa oppilailleen. Elokuva osoittaa, että opetustyö muuttaa niin opettajan kuin opetettavienkin elämää.

Dangerous Minds – Levottomat sielut (1995). Entinen merijalkaväen sotilas Louanne Johnson tekee opettajan uraa huonosti käyttäyttyvien oppilaiden keskuudessa. Sotilaskoulutuksen ja pedagogisen ajattelun yhteentörmäyksissä opettaja ja oppilaat löytävät yhteisen sävelen muunmuassa Bob Dylanin voimin. Armeijasta eläkkeelle siirtynyt ja sitä kautta opetustyön suunnannut LouAnne Johnson on tunnettu kirjastaan My Posse Don’t Do Homework, mihin elokuva perustuu.

Lean On Me – Luota minuun (1989). Asialle omistautunut, mutta tyrannimainen rehtori John Clark johtaa heitteillä olevaa oppilaitosta. Aikansa opettajat, oppilaat ja koululautakunta mukisivat vastaan, mutta perinteiseen tapaan lopussa kiitos seisoi ja koulusta tuli miellyttävä oppimispaikka, joka muutti sitä käyvien elämän. Eastside High Schoolin rehtori keräsi aikoinaan runsaasti mielipiteitä puolesta ja vastaan koulun ohjaamismenetelmiensä suhteen. Sen rehtori Mr. Joe Louis Clark (1938 -) päätti tehdä koulustaan rauhallisen opiskelupaikan tiukkojen järjestyssääntöjen avulla.

Dead Poets Society – Kuolleiden runoilijoiden seura (1989). Englannin opettaja John Keating inspiroi oppilaitaan innostumaan runoudesta ja hetkeen tarttumisesta tiukkapipoisessa yksityiskoulussa. Mr. Keating opettaa oppilaitaan myös ymmärtämään, että elämässä on muitakin velvoitteita kuin vanhempien miellyttäminen tai asiallisena käyttäytyminen. “Poetry, beauty, romance, and love are the things we stay alive for.” Elämä ei ole elämisen arvoista, ellet nauti siitä. Samuel F. ”Sam” Pickering, Jr. (1941 – ) omalaatuiset englannin opetusmenetelmät innoittuvat elokuvan Dead Poets Society Mr. Keatingiä. Elokuvan hahmo perustuu taiteellisin vapauksin Mr. Pickeringin opetustyyliin.

Stand and Deliver – Älä anna periksi (1989). Yläkoulun matematiikan opettaja Mr. Jaime Escalante osoittaa matematiikan oppimisen myötä tippumisvaarassa oleville opiskelijoilleen, että heissä on potentiaalia parempaan elämään. Mr. Escalante preppasi opiskelijoitaan siinä määrin, että heitä syytettiin lopulta huijaamisesta, mikä saattoi myös opettajan huonoon asemaan. Jaime Alfonso Escalante Gutierrez (1930 – 2010) toimi matematiikan opettajana ja inspiroi / pakotti oppilaitaan oppimaan matematiikka Garfieldin High Schoolissa Los Angelesissa. Oikeassa elämässä Jaime Escalante joutui eroamaan matematiikan opettajan pestistään koulumenestystään korjanneiden oppilaiden vuoksi.

Raiders of the Lost Ark – Kadonneen aarteen metsästäjät (1981). Vaikka Indiana Jones on varmasti tunnetumpi luokkahuoneen ulkopuolella, niin tunnustaudun heti vapaaehtoiseksi siihen, että osallistunut hemmon historiankurssille (jos sellainen vain olisi lähiyliopistossa). Professori Indiana Jones kannustaa varmasti opiskelijoita aiheeseen syventymisessä, joskin hieman omin takaisten keinoin. Elokuva oli aikoinaan suosittu niin katsojien kuin kriitikkojen parissa. Se voitti aikoinaan neljä Oscar-palkintoa: paras lavastus, leikkaus, äänitys ja erikoistehosteet. Elokuva oli myös siinä määrin suosittu, että Yhdysvaltojen kongressin kirjasto valitsi sen National Film Registryyn arkistoitavien elokuvien joukkoon. Indiana Jonesin rooliin harkittiin joskus aikoinaan Mr. Tom Selleckiä, joka onneksi joutui kauniisti siitä kieltäytymään ja rooli meni Mr. Harrison Fordille.

Conrack (1974) Rasismin, luku- ja kirjoitustaidottomuuden lisäksi opettaja Pat Conroy, oppilaiden nimeämänä Conrack, joutuu törmäyskurssille koulun rehtorin Mrs. Brownin kanssa. Elokuva osoittaa kuitenkin kauniisti, että kouluelämän muutoksiin ei aina tarvita isoja ympyröitä. Vaan muutosta saadaan aikaan myös niin sanotulla takahikiällä. Pat Conroy (1945 – ) kirjailija ja opettaja osaa kirjoittaa koskettavia tarinoita. Novellien The Prince of Tides ja The Great Santini lisäksi mies on kynäillyt teoksen The Water is Wide (1972), johon elokuva Conrack perustuu. The Water is Wide kertoo opettajasta, joka tekee uraa pienellä Yamacrawn saarella Etelä-Karoliinassa. Lisää haastetta opettamiseen tulee tietenkin siitä, että opettaja on valkoihoinen ja oppilaat mustaihoisia sekä köyhiä.

Up the Down Staircase – Ylös vääriä portaita (1974). Vastavalmistunut nuori opettajatar Ms. Sylvia Barrett aloittaa opetusuransa New York Cityn koulussa, missä oppilailla vaikuttaa olevan valta ja samaan aikaan opettajat painiskelet byrokrastian paperisodan kanssa. Opettajana Barrett oppii hitaasti mutta varmasti luovimaan koulun vaatimusten ja oppilaiden opettamisen välillä. Opettajan näkökulmasta elokuva on ihailtava, sillä se osoittaa miten opettaja onnistuu tämän kaiken keskellä kuitenkin säilyttämään myös innoituksensa opettamiseen. ”Olettekste opettaja? Noin nuori. – Hei, ope, pääsenksmä teidän luokalle? – Voi ei! Akka luokanvalvojana! Saadaanksme istua patterilla? Me saatiin viime vuonna. – Mun täytyy päästä kipusiskon luo. Mä kuolen. – Turpa kiinni tahvot! Ettekste nää että opettaja aikoo sanoa jotain?” Bel Kaufman (1911 – 2014) opettaja ja kirjailija kynäili vuonna 1965 teoksen Up the Down Staircase (suom. Opin sauna eli neiti Barrettin seikkailut peruskoulussa). Elokuvassa teos sai uuden nimen: Ylös vääriä portaita. Teos on osin omaelämänkerrallinen ja kertoo Sylvia-opettajan kirjeiden kautta niistä kouluelämästä, oppilaista ja absurdeista vaateista, joita kouluhallintoa esitti opettajille.

To Sir, with Love – Vastahakoiset (1967). Slummeissa kasvaneet valkoihoiset oppilaat eivät innostuneet järin paljon mustaihoisesta opettajastaan. Tunne oli varmasti molemminpuolinen, eikä sitä parantanut se, että suurin osa opettajista oli jo luovuttanut kyseisten oppilaiden suhteen. Alun hankaluuksien jälkeen Braithwaite päättää opettaa oppilailleen elämä enemmän kuin neliöjuuria, mikä saa aikaan radikaalin muutoksen monella taholla. Edward Ricardo Braithwaite (1920/1921/1922 – ) on opetustyönsä lisäksi tunnettu sosiaalisia olosuhteita ja rotusortoa koskevista kirjoituksistaan. Elokuva perustuu miehen omaelämänkerralliseen teokseen To Sir, With Love vuodelta 1959. Sodan jälkeen mies ei löytänyt insinöörin ammattiaan vastaavaa työtä ja otti vastentahtoisesti opetustyön vastaan Manchester Community College:ssa Itä-Lontoossa.

The Miracle Worker (1962). Annie Sullivan ryhtyy kuurosokean Helen Kellerin opettajaksi ja mentoriksi. Aihe on ollut niin suosittu, että elokuvasta on tehty uusinnat vuosina 1979 ja 2000. Annie Sullivan on yhtä itsepäinen opettaja kuin hänen oppilaansa Helen Keller on haluton ottamaan tietoa vastaan eikä suostu luovuttamaan oppilaansa raivokohtauksista huolimatta. Elokuvassa Helenin James-velipuoli toteaa: “Sooner or later, we all give up, don’t we?” Mihin Ms. Sullivan puolestaan vastaa: Maybe you all do, but it’s my idea of the original sin…Giving up!” Ms. Sullivan osoittaa, mihin sinnikäs opettaja saa oppilaansa ohjattua. Eikä tämä ohjaus ole aina niin ruusuilla tanssimista tai pilvenhattaran päällä istumista kuin oppilas ehkä toivoisi. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii raskasta työtä ja asialle omistautumista niin oppilaan kuin opettajankin taholta. Ms. Sullivanin ja Ms. Kellerin välinen yhteistyö jatkui lähes 50 vuotta. Elokuvalla on vahva tosielämän perusta. Helen Keller (1880 – 1968) menetti pienenä lapsena näkö-, kuulo- ja puhekykynsä aivokuumeen vuoksi. Hänen vanhempansa ottivat yhteyttä Perkinsin sokeain kouluun, mistä koulu lähetti entisen oppilaansa ja nykyisen opettajansa Ms. Annie Sullivanin (1866 – 1936) ) opettamaan Heleniä.

Joten mikäli tulee ongelmia vastaan, oppiminen tuntuu raskaalta ja aivot eivät ota enempää uutta tietoa vastaan:

Lisää ajankohtaisia ja mielenkiintoisia sarjakuvia opettajista löytää täältä.

 

 

Osastot: Elokuvia ja elämää
2 Comments

2 kommenttia artikkeliin “World Teachers’ Day October 5 – Kansainvälinen opettajien päivä”

  1. Siru sanoo:

    Entäs blondin kosto? siinä on esikuvaa ja kannustusta!

    • Outi sanoo:

      Erittäin hyvä kysymys ja olen samaa mieltä tuosta esikuvasta ja kannustuksesta. Go blondit (ja piiloblondit)! Go! Mutta täytyy silti tunnustaa, että istuisin mieluummin professori Jonesin historian tunnilla kuin lakia kuuntelemassa 🙂

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa