Minne tunkeutua seuraavaksi -dokumentti vierailee usessa eri maassa perehtymässä niiden keinoihin selvitä yhteiskunnallisista ongelmista. Filmiryhmä vieraili muun muassa Italiassa, Ranskassa, Portugalissa, Islannissa ja Suomessa. Maatamme pääsi edustamaan vuosina 2013 – 2014 toiminut opetusministeri Ms. Krista Kiuru. Where to Invade Next -dokumentissa Mr. Moore matkustaa ympäri maata etsimässä eri maiden parhaita puolia ja sitä kautta opin tuomista muillekin kansoille ja ennen kaikkea niiden resurssien vaatimista Yhdysvalloille. Ajatus on varmaankin lähtenyt herjasta, jossa yhdysvaltalaisille joukoille annettaisiin ansaittu lepotauko ja dokumentaristisi etsisi sillä aikaa sopivan valtauskohteen.
Italiasta Mr. Moore haluaisi viedä mukanaan voimakkaat ammattiliitot sekä tasapainoinen työn ja vapaa-ajan suhde. Tämä varmasti tekisi hyvää yhdysvaltaiselle elämälle. Ranska ja Suomi puolestaan saavat pisteitä kouluruuasta, joka todellakin muistuttaa ruokaa eikä kokin erikoista. Slovaniassa miestä viehätti ilmainen yliopisto. Saksa puolestaan on halukas oppimaan menneisyydestään. Tunisiassa ja Islanissa Mr. Moore puolestaan ihastui naisten oikeuksista.
Perinteiseen tapaansa Mr. Moore katselee asioita ruusunpunaisten lasiensa lävitse ja jättää jotain kertomatta sekä haastaa katsojansa pakonomaiseen myönteiseen ajatteluun. Tietonsa hän kuitenkin hankkii asiat osaavilta ihmisiltä. Haastattelun kohteina ovat niin tavalliset kadun tallaajat kuin poliitikot, teollisuuden johtohenkilöt ja opettajat. Silti pollyannismi, jossa ei suostuta näkemään itsessä tai muissa kehnoja piirteitä ei ehkä ole paras keino oppia uutta. Ihastuttavaa on kuitenkin huomata se, että dokumentti ei ole vain sitä, mitä muut maat tekevät Yhdysvaltoja paremmin vaan myös siitä, miten tämä tieto-taito saataisiin myös Yhdysvaltoihin. Mr. Moorella vaikuttaa olevan vankka usko oman maansa mahdollisuuksiin parantaa yhteiskunnallisia olojaan. Tämä on asenne, josta myös Suomi voisi ottaa oppia ja lähettää vaikka Mr. Dome Karukosken haastattelemaan edistyneempien maiden asioista päättäviä tahoja. Ehkäpä Suomi saataisiin sitä kautta myös uuteen nousuun ja kukoistukseen.
Yhdysvaltalainen dokumentaristi ja kirjailija Mr. Michael Moore tunnetaan kriittisestä asenteestaan muun muassa suurteollisuutta, asejärjestöjänä ja presidentti George W. Bushin hallintoa kohtaan. Where to Invade Next (2015) on miehen tuorein kritiikki Yhdysvaltalaista hallintoa kohtaan. Eikä tämä varmasti jää miehen viimeiseksi. Dokumentit; Bowling for Columbine (2002); Fahrenheit 9/11 (2004) ; Sicko – aivan sairasta (2007) ja Fahrenheit 9/11½ (2008) ovat saaneet oman osuutensa niin miehen dokumenttien kannattajien kuin vastustajienkin joukossa. Puolin ja toisin ollaan eri mieltä niiden totuudellisuudesta. Tämä siis jättääkin katsojalle valtavan vastuun siitä, mitä kaikkea hän uskoo valkokankaalta nähdyistä esityksistä. Dokumentin tavoite on herättää keskustelua, mutta millä hinnalla. Ainakin se herätti Oscar-raadin mielenkiinnon siinä määrin, että dokumentti pääsi lähes loppusuoralle, mutta joutui sitten taipumaan parempien (??) edessä. Itse olen ainakin median parissa ollessani oppinut sen, että sen mitä median edustajat kohteelleen kertovat asiasta voi olla hyvinkin erilainen kuin se todellisuus, mikä sitten kuvataan suurille massoille esitettäväksi. Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista esiintyy vain lasten saduissa. Mutta ehkäpä siitäkin voisi ottaa jotain opikseen.
Matkapäiväkirja kotimaan parantamiseksi | |
---|---|
Mr. Moore tekee hyvän paluun hauskojen ja koskettavien dokumenttiensa pariin. Where to Invade Next -dokumentissa päästään kurkkaamaan eri maiden hyviin piirteisiin polyannismin tyyliin. Kyllä sieltä varmasti jotain kättä pidempää jää jokaisella, joka haluaa tehdä osuutensa yhteiskunnan olojen parantamiseksi. Suosittelen elokuvaa kaikille Mr. Mooren dokumenttien ystäville sekä niille, joiden mielestä ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella. Dokkaria oli ihan kiva katsella, se sai aikaan hyvän mielen ja liputti voimakkaasti naisten puolesta. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |