Totuus-elokuva käsittelee median mahtia ja sen tarvetta skandaalimaisiin uutisiin. Tai oikeastaan eihän se ole median vaan sitä tuijottavien ihmisten tarve saada skandaalimaisia uutisia. Yleensä seksi ja väkivalta ovat ne myyvät tekijät, mutta loanheitto (ainakin Yhdysvalloissa) tuntuu pääsevän myös tähän tähti”kolmikkoon”. Tällä kertaa kyse on Killian-asiakirjoista, jotka tultiin tuntemaan myös nimellä Memogate ja Rathergate asiasta uutisoineen uutisankkurin Dan Ratherin mukaan. Killianin dokumentit käsittelivät istuvan presidentin George W. Bushin asepalvelusta kansalliskaartissa 1970-luvulla. Niiden mukaan asia ei ollut ihan sitä mitä presidentti oli väittänyt ja erilaisten palvelusten kautta hän oli näin myös onnistunut välttämään asepalveluksen Vietnamissa. Asiakirjat pääsivät julkisuuteen CBS-televisiokanavalla 60 Minutes Wednesday -ohjelmassa noin kaksi kuukautta ennen Yhdysvaltain vuoden 2004 presidentinvaaleja.
Totuus-elokuva käsittelee tätä uutiskanavan saamaa tietoa, siihen liittyvää asiakirjojen aitouden pohdintaa CBS:n uutistuottajan Mary Mapesin ja ja uutisankkurin Dan Ratherin näkökulmista. Mukaan on saatu asiakirjojen ja uutisen taustoja selvittävän väen Roger Charlesin, Mike Smithin ja Lucy Scottin avulla lisää mielenkiintoa. Dokumentit saatiin kansalliskaartin everstiluutnantti Bill Burkettilta, mutta niiden esittämisen jälkeen dokumenttien aitous onnistuttiiin kyseenalaistamaan riittävässä määrin.
Dokumenttien aitouden pohtimisen kannalta on mielenkiintoista, että siitä käytiin keskustelua useissa blogeissa joiden kautta tieto asiasta levisi kuin jokisen eväät muun muassa Washington Post, New York Times ja Chicago Sun-Times lehtien avulla. CBS oli toki pyrkinyt tarkastamaan niiden aitouden, mutta käytetty fontti antoi mahdollisuuden myös väärentämisen olemassaoloon. Lopullista totuutta ei koskaan saatu selvitettyä. Tämä jääköön menneisyyden varjoihin ja sen sijaan voi pohtia sitä, että menettikö dokudraama uskottavuutta siitä, että mukaan ei saatu presidentillistä kommenttia aiheesta. Taustojen selvittelyn takana on täytynyt olla mediaa valvova taho, sillä tässä(kin) uutisessa tehtiin kärpäsestä härkänen.
Oikeassa elämässä uutistoimittaja Mary Mapes erotettiin tapauksen vuoksi. Tämä on sääli, sillä naisen uraan sisältyy kuitenkin merkittäviä poliittisia paljatuksia. Nyt valkokankaalla nähty leffa pohjatuu Ms. Mapesin kirjaan Truth and Duty: The Press, the President, and the Privilege of Power vuodelta 2005. Tämän lisäksi daami onkin todennut hallintokoneiston pyörittävät mediaa tavalla, missä presidentin poliittiset avustajat järjestävät skandaalin kiinnittääkseen huomion toisaalle päivänpolttavista asioista. Kuulostaako tutulta, elokuva Wag The Dog (1997) käsitteli tätä taidokkaasti. Journalisti Daniel Irvin ”Dan” Rather, Jr. (1931 – ) puolestaan teki myös pitkän ja merkittävän uran CBS:llä uutisankkurina. Killianin asiakirjat kuitenkin koituivat miehen kohtaloksi ja hän erosi 43 vuotta kestäneen työsuhteensa lopuksi.
Yllättävän mielenkiintoista | |
---|---|
uutisen tekoa. Tämä totuus vie mukaan ja jättää paljon avoimeksi sen suhteen, että mikä on sitten se lopullinen totuus ja mikä valta päättävillä tahoilla on mediaan. Itse joka tapauksessa yllätyin siitä, miten hyvin leffa nappasi mukanaan uutisten maailmaan ja siellä vallitseviin sääntöihin, uutisten tekemiseen ja päivän polttavien asioiden esittelemiseen. Samanlaista lienee Suomessakin kulissien takana ja se, mitä mediaan päästetään on varmasti pureskeltu jo moneen kertaan läpi. Mutta takaisin elokuvan pariin. Truth rainan juoni on helppo tajuinen ja vaikka lopputuloksen tietääkin jo etukäteen matka sinne on riittävän mielenkiintoinen. Näyttelijät tekevät vakuuttavaa työtä ja katsojalle jää vain ällistelyn rooli. Suosittelen elokuvaa kaikille kulissien takaisesta elämästä kiinnostuneille sekä heille, jotka kyseenalaistavat kaikkea sitä, mitä mediassa meille myydään. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |
Näyttelijät: Robert Redford, Cate Blanchett, Topher Grace, Dennis Quaid, Elisabeth Moss, Stacy Keach
Mikäli poliittiset skandaalit kiinnostavat suosittelen suuntaamaan DVD-vuokraamoon ja etsimään käsiin seuraavat elokuvat. Niiden parissa olen itse saanut vakuuttua jo useaan kertaan median valtapelistä ja siitä, että mitään keinoja ei kaihdeta matkalla huipulle ja siellä pysymiselle. Listan ulkopuolelle jää varmasti monia mielenkiintoisia poliittisia elokuvia, mutta jostain se aiheeseen perehtyminen täytyy aloittaa. Katseluiloa.
- All the King’s Men – Kaikki kuninkaan miehet (1949). Kokemattoman poliitikon Willie Starkin nousu ja tuho. Mukana on tietenkin keinoja ja eri tahoja, jolla avulla sinne vallan kahvaan on päästy. Hyvä kuvaus vallan ja kunnianhimon vaikutuksesta yksilöön.
- The Best Man (1964). Kaksi hyvin stereotyyppistä ehdokasta ottaa mittaa tosistaan. Toinen on perinteisesti likaista peliä pelaava ja toinen luottaa hyvään käytökseen ja menettylytapaan. Luvasa on loanheittoa ja henkilökohtaisuuksiin menoa. Kyllä sitä on siis osattu jo aikoja sitten. Arvaa kumpi voittaa.
- The Candidate – Kandidaatti (1972). Bill McKay päättää pyrkiä senaattiin. Hän ei oikeasti usko voittoonsa ja pelaa sen vuoksi avoimin kortein. Kun tilanne alkaa muuttua, muuttuvat myös miehen toimintatavat.
- All the President’s Men – Presidentin miehet (1976). Reportterit Woodward ja Bernstein saavat aikaiseksi Watergate skandaalin. Tämä tietää loppua Nixonin presidenttikaudelle.
- Wag the Dog – Hntä heiluttaa koiraa (1997). Pelastaakseen maineensa seksiskandaalin keskellä presidentti luo yhdessä hollywood-tuottajan kanssa poliittisen kriisin ulkomaille. Elokuvan julkaisuaika oli lähellä Clinton-Lewinsky skandaalia, joten jokainen voi vetää nyty omia johtopäätöksiään Clintonin ulkomaanpolitiikasta tältä ajalta.
- Nixon (1995) Omaelämänkerrallinen tarina entisestä presidentti Richard Milhous Nixonista. Tarina kertoo aina hänen nuoruudestaan vallan kahvasta syrjään siirtymiseen.
- Frost/Nixon (2008). Watergate skandaalia seurannut brittiläinen televisiohaastattelu David Frostin ja entisen presidentti Richard Nixon välillä.
- State of Play (2009). Kongressin työntekijä kuolee, washingtonilainen journalisti alkaa tutkimaan sitä. Mukana sopassa on hänen vanha koulutoverinsa.
- The Ghost Writer – Haamukirjoittaja (2010). Haamukirjoittaja palkataan kirjoittamaan Britanian entisen pääministerin muistelmat. Mukana on asioita, joita julkisuuteen ei saisi päästä.
- The Ides of March – Vallan kääntöpuoli (2011). Idealistisinen apulainen tasapainoilee vallan kahvassa ja joutuu törmäyskurssille ehdokkaansa kanssa.
Henkilöt: cate blanchett, robert redford, topher grace