VALIKKO

The Theory of Everything – Kaiken teoria

Elokuva kaiken teoria on omaelämänkertomus Stephen Hawkingsista (Eddie Redmayne) ja hänen vaimostaan Janesta (Felicity Jones). Elokuva alkaa Stephenin ja Janen ensitapaamisesta ja kulkee heidän mukanaan lääkärin antamaan julmaan diagnoosin, sen vaikutukseen perhe-elämään sekä Janen rakastumiseen kuoronjohtajaan Jonathan Hellyer Jonesiin (Charlie Cox) ja Stephenin tunteiden lämpenemiseen omalle hoitajalleen Elainelle (Maxine Peake). Tässäpä tämä ydinpaketti on yli 25 vuoden ajalta.

Näiden vuosien kattaminen parin tunnin elokuvassa on tehty taitavasti, kiireellä mutta hosumatta. Mukaan elokuvaan edellä mainittua maustamaan on saatu kaunis rakkaustarina, jossa kaksi vahvaa persoonaa tukee toista niin ala- kuin ylämäessäkin. Stephenin ja Janen erillisistä tarinoista tulee yksi, jonka tarkoituksena on edistää Stephenin uraa ja elämänlaatua. Elokuva on ehdokkaana parhaan elokuvan tittelistä tulevissa Oscar-mittelöissä, eikä tämä yllätä yhtään. Leffa nimittäin täyttää kaikki Oscar-kriteerit. Mukaan on saatu romantiikkaa, sairauksia / vaikeuksia, niiden voittamista, tunnepohjaisia kokemuksia ja ennen kaikkea sitä tositarinaa. Nähtäväksi jää, että riittääkö se voittoon asti.

Pääosissa pyörivät Mr. Redmayne ja Ms. Jones tekevät vakuuttavat työtä. Heidän keskinäinen kemiansa on uskottavaa ja kantaa elokuvaa pitkälle. Mr. Redmayne vaikuttaa omaksuneen Stephen Hawkingsin maneerit kiitettävällä tavalla, joka varmasti ei jätä ketään kylmäksi. Valkokankaalla nähdään älykäs ja nerokas mies, joka ei anna fyysisten rajoitteiden estää itsensä ilmaisua. Samaa voi sanoa Ms. Jonesin työstä. Hänen esityksensä rakastavana aviovaimona ja miehensä tukena on vakuuttavaa. Samalla kun Mr. Redmaynea ylistetään hänen roolisuorituksestaan fyysisesti rajoittuneena Hawkingsina on hyvä muistaa, että Mr. John Hawkes teki lähes saman työn runoilijan roolissaan elokuvassa The Sessions (2012). Mr. Hawkes vietti elokuvan selällään tehden roolisuoritusta lähinnä kasvojensa lihasten avulla.

Elokuva perustuu taiteellisin vapauksin Ms. Jane Hawkingin kirjaan Travelling to Infinity: My Life with Stephen (2007). Käsikirjoittaja Mr. Anthony McCarten ei ole kuitenkaan (onneksi) sokerikuorruttanut valkokankaan tapahtumia, vaikka varmasti joitakin asioita on käsitelty silkkihansikkain. Ohjaaja Mr. James Mars on enemmän tunnettu taidostaan tehdä hyviä dokumenttejä (Man on Wire; Project Nim) kuin fiktioelokuvia. Toisaalta hänen edellisen elokuvansa Shadow Dancer (2011) ei ollut mielestäni pettymys. Samanlaista ihmisläheistä ja rehellistä kuvausta oli myös havaittavissa tässä Kaiken teoria -elokuvassa, joka ei välttämättä tarjoa sitä perinteistä happy-end-paatosta.

Oikeassa elämässä Mr. Stephen Hawking (1942 – ) tekee historiaa olemalla yhä hengissä. Mr. Hawkings sairastui ALS-tautiin vuonna 1963, eikä taudin ennuste ole siitä miksikään muuttunut. Sairastuneen elinikää pidetään lyhyenä, joten teoreettiselle fysiikalle omistautuneet ihmiset ovat varmasti iloisia siitä, että Mr. Hawkings on pitänyt pintansa ja aivonsa. Liikuntakyvyttömyys ei ole estänyt Mr. Hawkingsia tekemästä tieteestä kansantajuista ja perehtymästä kosmologiaan. Miehen kirjallisuudesta meikäläinenkin voi ymmärtää jotain teoksesta Ajan lyhyt historia (1995). Rakas, viksu ja vilmaattinen sisareni, joka on enemmän perehtynyt Mr. Hawkingsin kirjallisuuteen kehuu niitä hauskoiksi ja toteaa miehellä olleen huumoritajua niiden kirjoittamisessa. Ehkäpä tässä pitäisi uskaltaa niitä lukemaan, koska sen huumorintajun sentään voisin ymmärtää, vaikka jäisin muuten sinne mustaan aukkoon. Mikäli ALS puolestaan kiinnostaa, suosittelen klikkausta tänne.

Sinnillä voittoonwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Poikkeuksellinen elämäkertaelokuva Hawkingista ja hänen vaimostaan Janesta. Se ei ole varsinainen rakkaustarina, vaikka taustalla hääriikin uhrautuva ja rakastava vaimo. Se ei ole myöskään teoreettisen fysiikan oppitunti (onneksi), vaikka sen saloja valkokankaalla jonkin verran aukaistaakin. Pikemminkin elokuva kertoo siitä, miten kaksi ihmistä päätyi elämään yhteen. Ihastuttavaa on myös se, että elokuva ei lässytystä (vaikka ne nessut on hyvä kaivaa esiin), eikä se myöskään sorru vaikeiden asioiden keskellä liialliseen tunteiluun tai siihen liittyvien kliseiden esittämiseen. Suosittelen elokuvaa kaikille Mr. Hawkingsin elämää kunnioittaville ja niille, jotka haluavat nähdä tarinan sinnikkäästä elämästä kiinni pysymisestä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

There is no boundary to human endeavor. Where there is life, there is hope.

 

Osastot: Draama
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa