VALIKKO

The Man from U.N.C.L.E.

The Man from U.N.C.L.E. -elokuva esittelee meille kaksi salaista agenttia CIA:ssa työskentelevän Napoleon Solon ja KGB:ssä uraa tekevän Illya Kuryakinin vuoden 1963 tunnelmissa. Kun Hitlerin suosikki rakettisuunnittelija katoaa täytyy eri maiden yhdistää parhaat voimansa joukkotuhon estämiseksi. Tässä kohtaa astuvat esiin Solo ja Kuryakin, joilla tosin on hieman teknisiä ongelmia yhteistyön sujuvuudessa. Maailmanrauhan nimessä Kuryakin kuitenkin yrittää parhaansa yhdessä kadonneen tiedemiehen tyttären Gaby Tellerin kanssa samalla kun Solo yrittää tehdä lähempää tuttavuutta rikosjärjestöön kuuluvan Victoria Vinciguerran kanssa.

Elokuvan on täytynyt kutkuttaa useamman eri näyttelijän takaraivoa, sillä niin laaja joukko haaveili pääosiin pääsystä. Lippuluukulla ehdokkaiden joukossa olivat muun muassa: George Clooney, Joseph Gordon-Levitt, Ryan Gosling, Channing Tatum, Alexander Skarsgård, Ewan McGregor, Robert Pattinson, Matt Damon, Christian Bale, Michael Fassbender, Bradley Cooper, Leonardo DiCaprio, Joel Kinnaman, Russell Crowe, Chris Pine, Ryan Reynolds, Jon Hamm ja Tom Cruise. Osan näistä kanssa elokuvaa ehdittiinkin jo harkita / toteuttaa, mutta ei saatu loppuun asti näyttelijöiden muiden sitoutumusten vuoksi. Ja nyt valkokankaalla nähdään lopputulos, missä Superman ja Lone Ranger siinä ottavatkin mittaa toisistaan.

Solo ja Kuryakin ovat kuitenkin saaneet odotella pääsyä valkokankaalle pitkään. Useampi eri ohjaaja on myös leikitellyt aikoinaan idealla saada tämä kaksikko suurelle screenille, mutta aina on esteitä eri syistä kertynyt eteen. Ohjaajan pallille on yritetty istutttaa muun muassa herroja Quentin Tarantino ja Steven Soderbergh ennen kuin Mr. Guy Richie päätti tehdä tästä vakoojaleffasta itsensä näköisen. Nyt katsojalla on kuitenkin mahdollisuus matkata suoraa takaisin kuvitteelliselle ja ohjaajan mieleiselle 1960-luvulle vaatteiden, varusteiden ja asenteiden mukana.

Herroja Cavill ja Hammer onkin ihan miellyttävää katsoa, mutta paljon ulkokuorta enempää he eivät saa irti roolihahmoistaan. Ja mielenkiintoisesti on todettava, että sivuroolissa oleva Mr. Hugh Grant pelastaa elokuvan kokoamalla yhteen sen kaikki irtonaiset palat ja agenttikuviot. Sääli vain, että miehen hahmo ei ole mukana kunnolla leffan alusta asti, jolloin leffakokemuskin voisi olla täysin erilainen. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että herrojen Cavill ja Hammer keskinäisen kemian puute lienee ollut osa elokuvan juonta. Tästä huolimatta ja siitä, että ohjaaja kenties on halunnut heidän asenteidensa olevan nyt nähtyjä, olisin toivonut hieman kiinteämpää kipinöiden leiskuntaa pelkkien vuorosanojen heittelyn lisäksi.

Ohjaaja Mr. Ritchie on tehnyt jälleen kerran näköisensä elokuvan. Elokuva on saanut innoituksensa 1960-luvulla pyörineesta samannimisestä televisiosarjasta. Tuolloin katsojien iloksi sarjan kynäili Mr. Sam Rolfe (1924 – 1993), jonka työn jäljessä näkyi hieno tasapaino kieli poskessa tehdyn huumorin ja sopivan draaman välillä. Sarja sai aikaan lähes beatleasmäistä joukkohysteriaa katsojiensa keskuudessa johtuen erityisesti päärooleissa olleista herroista Robert Vaughn ja David McCallum.

Ohjelman fanien parissa televisiosarja on varmasti jäänyt omaksi kultikseen ja tätä ooh – aah – iih -tunnetta ohjaaja onkin varmasti leffaa tehdessään tavoitellut. Mistään en kyllä ole löytänyt viittausta siihen, että ohjaaja itse olisi nenä telkkariruudussa kiinni katsellut 1960-luvulla Solon ja Kuryakinin seikkailuja. Ja uskoisin myös tuolloin ihanalla 1960-luvulla telkkaria tuijottaneiden fanien olevan jo sitä ikäluokkaa, että leffasaliin he tuskin suuntaavat ihannoimansa kaksikon perässä. Vaikka voin olla kyllä tässä myös totaalisen väärässä.

Halpakaupan vakoojaversiowww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
The Man from U.N.C.L.E täyttää kaikki kliseet vanhan kunnon ajan vakoojaleffoista ja on omalla retro-tyylillään myös sen oloinen. Mukana on kylmän sodan uhkaa, seksuaalista jännitystä, voimien mittelöä eri osallistujien kesken sekä välillä jopa nokkelaa toimintaa ja hauskaa dialogia. Ihmiset ja maisemat ovat luonnollisesti myös hyvin visuaalisia, joten katsojan silmä kyllä lepää siinä missä aivot saavat myös ansaittua lepoa. Tästä eye-candy teemastaan huolimatta leffa kyllä tarjoaa rahojen vastineeksi riittävää viihdykettä, mutta mitään suurempaa jännitystä siitä ei kannata odotella. Sitä varten on olemassa muita elokuvia. Leffa on kaikin puolin mukiin menevää peruskauraa, joka ei ikävä kyllä kuitenkaan pysty tarjoamaan mitään erityisempää vastusta muille menneen kesän vauhdikkaammille vakooja-elokuville. Suosittelen elokuvaa kaikille suhteellisen suoran toiminnan ja kevyen huumorin ystäville, jotka haluavat ottaa askeleen historiassa taaksepäin ja katsoa mikä katsojia nauratti 1960-luvulla.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander, Elizabeth Debicki, Hugh Grant

Mikäli välillä kieli poskessa ja huumori hakusessa tyyliset parodiat(??) vakoiluelokuvista innoittavat, omaa suosikkiaan voi katsella seuraavasta listasta. Listan ulkopuolelle jää varmasti vielä monia hyviä ja hauskoja aiheeseen sopivia leffoja, mutta ainakin osa näistä treenaa vatsalihaksiani naurun voimalla.

  • Spy (2015)
  • This Means War (2012)
  • Johnny English Reborn (2011)
  • OSS 117: Lost in Rio (2009)
  • Burn After Reading (2008)
  • Get Smart (2008)
  • OSS 117: Cairo, Nest of Spies (2006)
  • The Pink Panther (2006)
  • Johnny English (2003)
  • Austin Powers in Goldmember (2002)
  • The Tuxedo (2002)
  • Austin Powers: The Spy Who Shagged Me (1999)
  • Austin Powers: International Man of Mystery (1997)

 

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa