VALIKKO

The Imitation Game – Jäljittely peli

Elokuvan nimi perustuu Mr. Turingin kirjoittamaan samannimiseen artikkeliin, joka pohti eroja miehen ja koneen välillä (Voight-Kampff koneen kanssa). Mr. Turing oli aikansa parhaita matemaatikkoja ja joidenkin mukaan häntä voidaan myös pitää tietokoneen isänä. Varmaa on kuitenkin se, että mies oli aikansa matemaattinen nero, joka ei saanut tunnustusta taidoilleen sukupuolisen suuntauksensa vuoksi. Tämä on sääli, sillä ilman tätä painolastia maailma voisi olla paljon mielenkiintoisempi paikka matemaattisesti.

Sometimes, it is the people no one imagines anything of who do the things that no one imagines.

Alan Turing (Benedict Cumberbatch) on ylimielinen matemaatikko, jonka brittiläinen laivasto rekrytoi vuonna 1941 murtamaan natsien käyttämää Enigma-koodia. Tämä aika vaati koodin rikkomisen lisäksi Turingin asenteen muutosta ja yritystä olla ystävällinen ryhmänsä johtajalle Hugh Alexanderille (Matthew Goode) ja muille koodinpurkajille kuten Johnille (Allen Leech) ja Peterille (Matthew Beard) sekäJoan Clarkelle (Keira Knightley). Tämän lisäksi omat haasteensa esitti virkateiden mukainen eteneminen tai niiden käyttämättä jättäminen, erityisesti komentaja Dennistonin (Charles Dance) vältteleminen ryhmän rakentaessa Turingin konetta, mutta onneksi Turing kuitenkin sai tausta tukea tiedusteluyksikön johtajalta Stewart Menziesieltä (Mark Strong). Enigman luomisen jälkeen elokuva kääntyy persoonallisiin piirteisiin pitäen katsojan koukussaan elokuvan loppuun asti.

Et voi sitten koskaan todellakaan tietää, kuka sitä maailmaa muuttaa ja miten. Ohjaaja Mr. Morten Tyldum on tehnyt mielenkiintoisen ja välillä jopa hauskan elokuvan mielestäni tylsästä aiheesta – Enigma koodin purkajasta. Tämä voi johtua siitä, että elokuva keskittyy Mr. Alan Turingin elämään ennen toista maailmansotaa, sodan aikana ja sen jälkeen, kun häntä syytettiin siveettömästä käytöksestä. Elokuvaa katsoessa ymmärtää hyvin, minkä vuoksi Mr. Cumberbatchille annettiin Oscar-ehdokkuus parhaasta miespääosasta. Sitä en sen sijaan voi ymmärtää, miksi hän ei sitä voittanut. Miehen roolihahmo ja asialle omistautuminen pitää koko elokuvaa kasassa kiitettävällä tavalla.

Myös elokuvan musiikki ansaitsee poikkeuksellinen maininnan. Mr. Alexandre Desplat on onnistunut pysymään taustalla, kun sitä on tarvittu. Mutta myös painottamaan tunnelmaa, kun se on tarpeen. Näin hienovaraista lähestymistapaa musiikin suunnasta elokuvan juonen tueksi en muista kokeneeni pitkään aikaan.

Oikeassa elämässä brittiläinen Alan Turing (1912 – 1954) antoi panostuksensa matematiikan, logiikan ja morfogeneesin tutkimiseen. Häntä pidetään tietojenkäsittelyn uranuurtajana ja digitaalien tietokoneen keksimisen esi-isänä. Mies pohti myös hyvin provosoivasti eroja ihmisen ja koneiden välisestä ajattelukyvystä. Homoseksuaalisuudestaan johtuen Turing ei saanut tunnustusta Enigma koodin purkamisesta, vaan joutui vainon kohteeksi sodan jälkeen. Tästä johtuen mies teki ilmeisesti itsemurhan 41-vuotiaana.

Hinnalla millä hyvänsäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Matemaattisen lahjakkuuden esittelemisen lisäksi The Imitation Game -elokuva ottaa kantaa siihen, että toisen erilaisuutta ei saa pilkata. Sitä ei todellakaan voi tietää, millaisia kykyjä pinnan alla piilee. Luonnollisesti elokuva kertoo myös katkeransuloista tarinaan niistä miehistä ja naisista, jotka tekivät töitä maansa puolustamiseksi sekä niistä uhrauksista, joita se heiltä vaati. Tämän lisäksi elokuva on tietenkin täynnä salaisia agentteja, kieroutunutta poliittista peliä ja tekniikka, jonka avulla joko pelastetaan tai menetetään ihmishenkiä. Oman aikansa James Bondismia. Suosittelenkin elokuvaa kaikille matemaatikko Alan Turingin elämästä kiinnostuneille, matematiikalle sydämensä menettäneille ja meille muille, jotka haluamme nähdä mielenkiintoisen ja laadukkaan elokuvan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

The world is different place because you weren’t normal. – Joan Clarke

Osastot: Draama
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa