VALIKKO

The Hustle – Huijaus

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BMTc3MDcyNzE5N15BMl5BanBnXkFtZTgwNzE2MDE0NzM@._V1_.jpg

Ranskan Rivieralla sinisilmäinen ja elegantti Josephine kohtaa vastuksen rempseästä Pennystä. Nämä daamit ovat lähes täysin toistensa vastakohtia, paitsi että kummatkin ovat ammattihuijareita. Aluksi vaikuttaakin siltä, että Josephine saa pitää Rivieran itsellään, mutta kohtalon oikusta Penny ei päästäkään hänestä niin helposti irti. Edessä on nappien kolisteluja, rintojen ryhistelyä ja kisaa lopullisesta paremmuudesta. Kaikki ei kuitenkaan ole sitä, mitä vaikuttaa.

Teoriassa elokuvalla oli mahdollisuudet vaikka mihin huijarikomediana. Se onnistuu täyttämään sen kaikki kolme merkittävää vaatimusta: hauskat tyypit, joiden vastakohdat täydentävät toisiaan (check); mielenkiintoinen miljöö – raharikkaiden leikkilaatikko (check) ja yllätyksellinen juoni (check, vaikka katsoja kyllä tiesi heti alussa, miten tässä tulee käymään). Missä siis mentiin pylly edellä puuhun ja pää edellä metsään…

The Hustle – Ammattihuijarit on uusintafilmatisointia vuoden 1964 elokuvasta ”Kuin kukot orrella”. Leffassa huijarin rooleja toimittavat niinkin vakuuttavat miehet kuin David Niven ja Marlon Brando. Tämä elokuva oli ilmeisen vakuuttava, sille se uusiofilmatisointiin vuonna 1988 ”Herrasmieshuijarit”, tuolloin herrasmieshuijareita olivat Michael Caine ja Steve Martin. Nyt naiset sitten yrittivät samaa.. Ei siinä, etteikö nainen osaisi huijata miestä, mutta valkokankaalla ei kuitenkaan päästä samanlaiseen lopputulokseen kuin edeltäneet elokuvat. On pakko pohtia, yritettiinkö Ammattihuijareista naisistaa? Varsinkin kun leffa alleviivaa sitä, että naiset ovat siinä miehiä parempia, koska miehet eivät voi uskoa naisten huijaavan. (Harry met Sally, kahvilakohtaus, anyone?) Joka tapauksessa siinä missä Mr. Paul Feig onnistui tekemään asiallisen sukupuolenvaihdoksen Ghostbustersille (2016), niin samaan komedialliseen tasoon ei ole tässä pystytty.

Uudelleen filmatisointi seuraa alkuperäistä asetelmaa uskollisesti. Jos se on kerran toiminut, miksi rikkoa hyvää mallia. Eli huijausta harjoitetaan raharikkaiden alueella, jossa kokeempi ja hienostuneempi (tässä tapauksessa Anne Hathaway) ottaa pakon sanelemana siipiensä suojaan (oppii) roisimman kollegansa (Rebel Wilson). Sitten hiotaan särmiä yhteen, saadaan sujuva lopputulos, onnistuneita huijauksia, kunnes tullaan itse huijatuksi. Aiemmissa elokuvissa tämä huijaus on toiminut sujuvalla tavalla, joten on myönnettävä nykyisen rainan ongelmaksi leffan loppuveto. Presidentti Trumpia ihonväriltään muistuttava nuoleskeleva tyyppi tuntui olevan ihan eri leffasta ja veti viimeisetkin pisteet rainalta maton alle.

Sitäkin ennen päähahmojen liiallinen alleviivaus omine karikatyyrisena piirteineen alkoi tulla korvista ulos – liika on vain yksinkertaisesti liikaa. Kumpikin daameista on omalla tontillaan pätevä huijari, miksi ihmeessä heidän välisiä erojaan piti alleviivata, yliviivata, korostaa kukkasin ja köynnöksin? Tämä söi heiltä uskottavuutta oman asiansa esittämisessä. Niissä harvoissa kohdissa, kun leffa ei lyö täysin yli on osoitusta sujuvasta huumorista, joka kantaa ilman suurempaa alleviivausta. Näitä olisin kaivannut paljon lisää. Pääosassa pyörii kuitenkin pätevä kaksikko. Daamit Anne Hathaway ja Rebel Wilson osaavat omanlaisensa koomisen taidon. Toki on myönnettävä ja kumarrettava Ms. Wilsonin suuntaan, joka totaalisen rääväsuisena ja suorasukaisena daamina oli naurettavampi kuin hillitympi Ms. Hathaway. Toisaalta Josephinen roolissa asiallisesti pärjäävä Ms. Hathaway onnistui tuomaan siihen mukaan omanlaistaan huumoria kaiken tärkeiltävyyden keskelle. Mutta jos huumorin puolelle mennään leffaa veti eteenpäin Ms. Wison. Omalla tavallaan on sääli, että naisten välinen naputus, kissatappelu ja paremmuusjärjestykseen pyrkiminen ei kuitenkaan tuonut nähtyä enempää huumoria. Perussettiä, ikävä kyllä.

Onko syy leffan kakkosluokkaisuuteen sitten käsikirjoituksessa? Dialogi ei tosiaan oivalluksilla loista, mutta on otettava huomioon, että ensimmäisen leffan käsikirjoituksesta vastanneet hemmot Stanley Shapiro ja Paul Henning ovat olleet mullan alla jo pitkään. Muita käsikirjoituksessa kunnostautuneita ovat Dale Launer ja Jac Schaeffer. Heistä Launerilla on enemmän onnistumisia siipiensä suojassa, mutta on silti vaikea uskoa, että vain yksi ihminen ( Schaeffer) onnistuisi kämmimään kässärin näin perusteellisesti. Ehkä sihen on tarvittu jo ohjaajankin Mr. Chris Addisonin apua, jonka debyytti The Hustle on.

Leffa toivottavasti kuitenkin löytää katsojansa. Joskin se voi olla haaste kaikkien supersankarirainojen ja indie-kauhuleffojen keskellä. Teoriassa The Hustlen pitäisi sopia näiden jättämään välirakoon. Ja nimellisesti se niin tekeekin. Mutta saavuttaakseen jotain sellaista hupaisuutta, kevyttä komediaa, sujuvaa dialogia, nokkelia juonenkäänteitä mitä sen esikuvissa on nähtävissä koko leffa pitäisi tehdä uudestaan. Nykyiseltä versiolta on turha sellaista toivoa. Ohjaaja luottaa liikaa käsikirjoitukseen ja pääosan näyttelijöihinsä, joista kumpikin vetää övereitä itselleen tyypillisillä tavoilla. Tiettyyn pisteeseen asti ne toimivat, ovat huvittavia, mutta ohjaaja on ohjajaajan pallilla ihan asiallisesta syystä.

Huijausta ilmassawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
eikä se välttämättä ole vain valkokankaalla. The Hustle yrittää näyttää miten naiset huijaavat raharikkaita miehiä ja siinä samalla nokittelevat tosiaan. Leffa tarjoaa välillä kunnon nauruja, mutta mihinkään suurempaa komedialliseen eetokseen ei päästä. Se on tehty pikkubudjetilla, jossa ohjaaja etsii yhä itseään. Omalla tavallaan taidokkaat näyttelijättäret eivät onnistu sitä pelastamaan. The Hustle toimii kuitenkin asiallisena kesäleffana, jonka aikana ei tarvise suuremmin ajatella. Kaikille Ms. Rebel Wilsonin faneille se on kivaa katsottavaa ja myöskin Anne Hathaway liukuilee asiallisesti eteenpäin. Suosittelen rainaa, mikäli kaipaat kevyttä irtiottoa arjesta, kaipaat kauniita maisemia ja mielenkiintoisia vinkkejä huijausyritelmiin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.


Näytteljät: Anne Hathaway, Rebel Wilson, Ingrid Oliver, Alex Sharp

Kesto: 1 tunti 35 minuuttia

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa