Elokuva keskittyy kuuluisaan eurooppalaiseen hotelliin, The Grand Budapest’s Hotel, ja sen vastaanottovirkailijaan M. Gustaveen (Ralph Fiennes), joka tietää kaiken – tuntee kaikki ja osaa kaiken. Laaja ammattitaito ja kontaktit ovatkin tarpeen, kun Gustaven salarakas Madame D. (Tilda Swinton) kuolee testamentattuaan hänelle ensin arvokkaan maalauksen Boy With Apple ja madamen poika Dimitri Desgoffe-und-Taxis (Adrien Brody) syyttää tästä raivostuneena Gustavea äitinsä murhasta. Luvassa onkin maalauksen piilottamista aulapojan Zero Moustafan (Tony Revolori) ja hänen lemmenkohteensa Agathan (Saoirse Ronan) avulla niin Dimitriltä kuin samalla Madame D:n kadonneen hovimestarin Serge X:n (Mathieu Amalric) löytämistä, joka tietää totuuden kaikesta tarpeellisesta.
Luvassa valkokankaalla on täten murhamysteeriä, korruptiota, taidevarkautta ja hyvää makua. Mitä enempää sitä voisi odottaa. Ihastuttavinta lienee se, että vaikka kuinka koittaisi selvittää juonta juurta jaksain, kaikki se saa uuden merkityksen sillä hetkellä kun astuu elokuvasaliin ja antaa hotellin henkilökunnan ottaa vastuunsa viihteen tarjoamisesta. Ohjaajan Mr. Wes Andersonin luoma mielikuvitusmaailma vie tämän katsojan jälleen kerran mukanaan. Ohjaaja itse mainitsee elokuvan innoittajikseen Mr. Stefan Zweigin kirjan Beware of Pity. Tarina ei kuulemma suoraan tule siitä, mutta kirjaa on kiittäminen elokuvan raameista ja niiden sisällä tapahtuvista asioista. Samaa raamien saamista on havaittavissa, kun vertaa elokuvan tyyliä Mr. Andersonin ihailemiin ohjaajiin herroihin Ernst Lubitch, Alfred Hitchcock ja J.D. Salinger. Erityisesti liikkeellä ollessaan Gustave kumppaneineen ovat selvästi lainanneet vaikutteita Mr. Hitchcockilta, jonka elokuvissa ihmiset ovat myös poikkeuksellisen paljon tien päällä. Grand Budapest Hotel -elokuvan kohdalla tämä antaakin katalan tunteen siitä, että elokuvassa tapahtuisi koko ajan jotain, koska menoa ja menopelejä on tarjolla mitä erilaisempia.
Käsikirjoittaja-ohjaaja Mr. Wes Anderson on jälleen kerran tehnyt omannäköisensä elokuvan, joka osaa hyvin irroittaa katsojan tästä maailmasta. The Grand Budapest Hotel -elokuvassa nähdään myös miehen ohjaustyyliin uskollisesti hänen elokuvissaan aiemminkin esiintyneitä taitavia näyttelijöitä, kuten seuraavista voi päätellä: F. Murray Abraham, Adrien Brody, Edward Norton, Jeff Goldblum, Saoirse Ronan, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Jude Law, Willem Dafoe, Mathieu Amalric, Owen Wilson, Jason Schwartzman ja Bill Murray. Mainitsemisen arvoisia ovat erityisesti herrat Owen Wilson ja Bill Murray, jotka kummatkin ovat näytelleet seitsemässä Mr. Andersonin elokuvassa. Mr. Jason Schwartzman tulee hyvällä kakkossijalla viiden elokuvan kiintiöllä ja häntä seuraa tasainen näyttelijöiden joukko, joista suurimmalla osalla on kaksi tai kolme Wes-Anderson-elokuvaa omassa CV:ssään. Mikäli miehen ohjaustyyli näyttelijää miellyttää ja henkilökemiat kohtaavat töistä ei pitäisi tulevaisuudessakaan olla puutetta. Ohjaajan mielestä vaikein roolitettava tässä elokuvassa oli kuitenkin itse hotelli. Sitä etsittiin kissojan ja koirien kanssa ympäri Eurooppaa, kunnes Puolan ja Saksan rajamailta tuli vastaan Görlitzin kaupunki.
Oli miten oli, niin olin koko elokuvan ajan ihan otettu ihanista näyttelijöistä ja heidän suorituksistaan valkokankaalla. Mr. Andersonin suosikit saavat minunkin puolestani jatkaa tuotteliasta yhteistyötä ohjaaja-käsikirjoittajan kanssa. Elokuva oli jälleen ihastuttava astuminen andersonlandiaan, kiitos siitä. Tuttujen näyttelijöiden lisäksi ohjaaja on ollut uskollinen omalle tyylilleen, sillä elokuvasta on bongailtavissa hänen mieltymyksensä hienoihin uniformuihin, mentori-suhde oppipoikaan sekä tietenkin yhdessä pysyminen saman asian takana vaikka tulisi kiviä niskaan. Jos et usko, niin näitä samoja elementtejä voi bongailla muun muassa elokuvasta Moonrise Kingdom (2012), Fantastic Mr. Fox (2009) ja The Darjeeling Limited (2007). Samalla voi todeta sen, että elokuva elokuvalta Mr. Andersson on yhä rakastuneempi tarinan kerrontaa ja katsoja minulla ei ole tästä mitään valittamista. Jo näiden olemassa olevien andersonismien lisäksi valkokankaalla esitellään katsojalle myös tarinaan liitettynä stop-motion animaatiota, miniatyyrejä sekä pastellinsävyisiä maisemia. Näitä ei muista elokuvista juuri löydykkään.
Elokuvakokemuksen yhteydessä on muistettava myös kiittää Mr. Andersonin luottosäveltäjää Mr. Alexandre Desplatia, joka on loihtinut katsojien korville mielenkiintoinen kokemuksen. Ja lisännyt tätä entisestään päästämällä balalaikka orkesterin vauhtiin elokuvan loppumetreillä. Orkesterin musiikki on vaikuttavaa ja pieni balalaikkaa tanssiva animaatiohahmo todellakin pitää myös huolen siitä, että salissa haluaa istua samanmukaisesti leffan loppuun asti. Jos sinulla ei ole kiire minnekään suosittelen nauttimaan tästä täysin rinnoin.
Hyvä Mr. Anderson | |
---|---|
Omalle tyylilleen uskollisesti Mr. Anderson on jälleen kerran luonut oman maagisen maailmansa, joka on mietitty valmiiksi pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Katsoja imautuu tähän mukaan ja saa mahdollisuuden seurata suhteellisen rauhallisesti etenevää juonta, jota kuitenkin viedään kovaa vauhtia eteenpäin. Elokuvan todellakin tunnistaa Mr. Andersonin tekemäksi, joten uskon sen viehättävän kaikkia ohjaajan töiden ystäviä. Tämän lisäksi se tarjoaa perinteistä slap-stick huumoria, nokkelaa dialogia ja riittävässä määrin jännitystä taitavien näyttelijöiden tahdittamana. Mukana on toki brutaaliakin toimintaa, mutta sen näkeminen jää katsojan mielikuvituksen vastuulle, lopputuloskin on tästä esitetty suhteellisen kauniisti. Leffa ei pettänyt odotuksiani, vaan sain jälleen oman salaperäisen kokemukseni Mr. Andersonin elokuvan parissa. Suosittelenkin elokuvaa kaikille niille, jotka kaipaavat elokuvalta jotain hieman erilaista lähestymistapaa. Eikun leffaan ja itseään yllättämään, sitä voi vaikka pitää tästä elokuvasta. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |
Henkilöt: adrien brody, bill murray, edward norton, mathieu amalric, ralp fiennes, saoirse ronan, tilda swinton, tony revolori