VALIKKO

Snowden

Kuvahaun tulos haulle snowden poster

Ohjaajan Laura Poitrasin dokumentin Citizenfour (2014) tavoin Snowden-elokuva seuraa yhdysvaltalaista tietotekniikka-asiantuntijaa Edward Snowdenia, josta tuli kansainvälinen kuuluisuus hänen vuotaessaan The Guardian -lehden reporttereille Glenn Greenwaldille ja Ewen MacAskillille salattua tietoa vuonna 2013 Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuspalvelun (NSA) suorittamista massavalvontaohjelmista. Tätä tietovuotoa pidetään merkittävimpänä Yhdysvaltojen historiassa. Joten ei ole ihme, että Snowdenista tuli samantien yksi maailman etsityimmistä miehistä. Tietovuoto ja uusi elämä etsittynä miehenä vaikutti myös Snowdenin tyttöystävään Lindsay Millsiin.

Nyt valkokankaalla nähty Snowden elokuva on luonteeltaan dokumentaarinen, mutta varmasti myös osin fiktiivinen. Se keskittyy Edward Snowdenin elämään ennen NSA-vuotoa ja niihin tekijöihin, jotka vaikuttivat miehen päätökseen. Katsojalla on mahdollisuus samaistua nuoren miehen mieleen, intoon palvella maataan ja käyttää tietoteknisiä kykyjään parhaalla mahdollisella tavalla. Samalla se avaa tiedusteluorganisaation laajuutta, mielipuolisuutta ja sitä, miten isoveli todellakin valvoo meitä kaikkia.

Tämä oli miellyttävä yllätys, sillä ennen elokuvaa olin pohtinut, mitä kaikkea uutta Snowden voi antaa. NSA-paljastukset ovat takana, joten se draamankaari on jo käytetty. Ne jotka syttyivät Poitrasin dokumentista Citizenfour saavat tästä elokuvasta varmasti lisää pontta ajatuksilleen. Ja voimme jatkaa pohdintaa siitä, onko hallituksen eri organisaatioiden todellakin tärkeää tietää kaikki meistä. Ei sillä, että kukaan elämääni vakoilisi läppärini kautta tai epäilisi minulla olevan yhteyksiä hämäräbisneksiin tai elämäni olisi jotenkin supersalaista. Niin siitä huolimatta olisi kivaa tietää saavansa pitää yksityisyytensä. Mielenkiintoista tässä kaikessa Snowdenin tapauksessa on tietenkin myös se, että mies päätyi Venäjälle, missä sananvapaus on ilmeisestikin jossain määrin rajoitettua, netti valvottua ja hallituksen toimien kritisointi lähes kiellettyä. Elokuvien ulkopuolella tuntuukin lähinnä siltä, että antamalla Snowdenille ”turvapaikan” Venäjältä maan hallitus näpäyttää tällä Yhdysvaltoja. Ehdottaisinkin (mikäli se isoveli nyt tätä blogia lukee), että päästäisitte miehen ystävineen lähtemään sinne lämpimään tai palaamaan oikeudenmukaiseen ja asialliseen oikeudenkäyntiin Yhdysvaltoihin.

Tämä Mr. Oliver Stonen ohjaama omaelämänkerrallinen poliittinen trilleri perustuu Mr. Luke Hardingin ”The Snowden Files” sekä Mr. Anatoly Kucheran ”Time of the Octopus” kirjoihin. Ohjaaja on varmasti ollut oiva valinta tehtäväänsä, sillä miehen elokuvat ovat luonteeltaan hyvinkin poliittisia ja ovat julkaisunsa jälkeen saaneet aikaiseksi runsaasti keskustelua. Tämä voi osin johtua siitä, että ohjaaja onnistuu tökkimään tikulla poliittisia ampiaspesiä sekä sekoittamaan taitavasti faktaa ja fiktiota. Suoraviivaista ja peittelemätöntä keskustelua teknologian ja demokratian välillä tarvitaankin toki lisää ja mielipiteet siitä, onko Snowden kansallinen sankari vai petturi ovat varmasti hyvinkin vaihtelevat vastaajasta riippuen. Mutta se, että tuleeko Snowden-elokuva tähän nähden liian myöhään vai ei, on vaikea sanoa. Mr. Snowdenin jälkeen esille on tullut myös muita paljastajia, jotka kaikki ovat saaneet kärsiä maanpetturin kohtalon. Joka tapauksessa ohjaaja hämmentää soppakattilaa taas hyvin omintakeiseen tyyliinsä.

Näyttelijät tekevät uskottavaa työtä omissa rooleissaan. Mr. Joseph Gordon-Levitt kuuluuu ehdottomasti omiin suosikkeihini ja hänen suoritusta katsoessa ei voin kuin ihailla pienieleistä ja vakuuttavaa esiintymistä. Vaikka kyse onkin suurieleisesti vakoojadraamasta, mitään massiivista toimintaa ei tässä nähdä. Sen sijaan Mr. Gordon-Levitt inhimillistää Snowdenin ajatuksia ja niiden muuttumista tyttöystävänsä avulla. Tämä rooli oli annettu Ms. Shailene Woodleylle, joka tekee hyvää työtä, mutta jää selvästi pääparinsa varjoon. Ehkä ohjaaja toimiikin paremmin poliittisen toiminnan kuvaajana kuin ihmissuhdedraaman.

Omatunnon kolkutuksiawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Snowden keskittyy hyvin aikaan ennen NSA-paljastuksia kertoen katsojalle, mikä sai miehen omantunnon kolkuttamaan tällä tavalla. Samassa tilanteessa on varmasti edelleen monia, mutta isänmaallisuus tai uhka vankeudesta lienee pidättelee suurempia lipsahduksia pääsemästä julkisuuteen. Jokainen voi kuitenkin asettaa itsensä samaan tilanteeseen ja miettiä, että mitä tekisi vastaavassa paikassa. Vaikka kyseessä ei ole varsinainen dokumentti, niin se kuitenkin osoittaa hyvin Snowdenin sitoutumisen työlleen ja hänen tarpeelleen antaa oikeuden puhua tekojensa puolesta. Inhimilliset piirteet nousevat hyvin esiin. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka näkivät Citizenfour dokumentin, sanan- ja toiminnanvapaudesta kiinnostuneille sekä meille/heille, jotka jaamme elämäämme sosiaalisessa maailmassa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson, Rhys Ifans, Nicolas Cage, Scott Eastwood, Logan Marshall-Green, Timothy Olyphant, Ben Schnetzer, LaKeith Lee Stanfield

Osastot: Draama, Leffat
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa