Sea Rex on koko perheen oppitunti esihistoriallisesta ajasta. Draamallinen dokumentti kestää vaatimattomat 40 minuuttia, mutta kerkeää sinä aikana johdattaa katsojansa kauas historiaan (vaikka menneisyys ja jurakausi taitaisivat olla niitä tarkempia ilmaisuja). Matkalla merimonstereiden pariin oppaana toimii ranskalainen Georges Cuvier (1769 – 1832), jota pidetään ainakin jollakin tasolla yhtenä merkittävänä eläintieteilijänä ja paleontologian uranuurtajana. Ilman Mr. Cuvierin ajatuksia mannerlaattojen siirtymisestä – samanlaisten fossiilien löytymisessä meren molemmilta puolilta, esihistoriallisen ajan ymmärtämistä olisi voinut joutua odottamaan vielä vuosia.
Dokumentti oli mielenkiintoinen molella tasolla. Ensinnäkin se herätteli henkiin muistoja toisesta, tässäkin blogissa kirjoitetusta draamallisesta dokumentista, Oceans-elokuvasta. Kummassakin kuvitteellinen dialogi oli vähäistä ja luonto sai hoitaa homman kotiin. Oceans:ssa luonnon käsi oli kyllä hieman enemmän realistisempi kuin tässä jurakaudella sijoittuvassa Sea Rex:n esittelyssä. Toisaalta on ihan ymmärrettävää, että nykypäivänä ei taida olla kovin helppo löytää noita moni metrisiä kaloja tai muita merihirviöitä.
Toiseksi dokumentti herätti henkiin Lontoossa sijaitsevan luonnonhistoriallisen museon (http://www.nhm.ac.uk/) fossiilin. En enää koskaan kävele siellä samalla lailla, vaan uskon Sea Rex kokemuksen avaavan fossiileja luita edemmäksi. Olisi se kyllä oikeasti aika mahtavaa, jos museoihin saataisin Sea Rexin tyylinen interaktiivinen lisä fossiilien esittämiseen. Taitaisi museoiden kävijämäärät nousta vieläkin lisää.. tässäpä siis pieni vinkki Helsingin luonnontieteelliselle keskusmuseolle (http://www.luomus.fi/museo/).
Sea Rexin ohjaajat ja käsikirjoittajat Pascal Vuong ja Ronan Chapalain ovat tehneet parastaan, koko perheen näkökulmasta, esihistoriallisten olioiden esittämisessä. Niille, joita mahdollinen epätietoisuus asioiden todellisissa perissä haittaa, mainittakoon, että merihirviöistä on huomattavasti vähemmän tietoa kuin heidän maan päällä eläneistä vastinpareistaan, dinosauruksista. Nyt Sea Rex kuitenkin tuo tiedettä taas askeleen likemmäksi ja tekee siitä mielenkiintoisempaa, tässä tavoitteessa Mr. Vuongia ja Mr. Chapalainia ovat auttaneet useat luonnontieteille erikoistuneet tutkijat / professorit joita myös elokuvassa vilahtaa. Itse menetin sydämeni yhden tällaisen tieteellisen vierailun aikana erään professorin akvaariolle. Sellainen virtuaalinen paketti sopisi hyvin tähänkin kotiin, eikä olisi pelkoa syödyksi tulemisesta.
Mielenkiintoinen kokemus | |
---|---|
joka opetti omalta osaltaan taas hieman lisää esihistoriallisesta elämästä – tällä kertaa veden alla. Koska leffa oli suunnattu myös perheen pienemmille, suurimmat jännityskohdat ravintoketjun osana olemisesta jäivät onneksi taustalla – tunnustan toki joissakin kohtia jännittääni asiaa ihan järkyttävän paljon. Varsinaiseksi luennoksi menneistä ajoista dokumenttia ei voi kuitenkaan laskea, mutta se ei liene ollutkaan sen ensisijainen tarkoitus. Ehkä se antaa vaan meille isoiksi kasvaneille dinofaneille mahdollisuuden palata massiivisten ja vaarallisten eläinten ihmettelyn pariin – veden pinnan alle. Aikuisena lisää tietoa olisi tietenkin kaivannut, mutta sitä varmaan saa sitten 'virtahevon päiväkirjan' puittessa pienemmästäkin ruudusta. Suosittelen dokumenttia – se oli ihan raikas merellinen tuulahdus, pinnan alta, ilman suurempia säikytyksiä. Ja rakkaalle siskolle tiedoksi, että kyllä se Lontoo tiedemuseon tuotos oli parempi kuin tämä – mutta niin oli ne lasitkin isommat kuin nämä 3D-kakkulat. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |