VALIKKO

Russian Libertine – Venäjän vapain mies

Ohjaaja Mr. Ari Matikainen on mies, jonka valkokankaallisia tuotoksia (mm. Punklandia, 2008; Yhteinen sävel, 2009; Kansankodin kuokkavieraat, 2011) kannattaa pitää silmällä. Nyt nähty Russian Libertinen – Venäjän vapain mies on dokumentti, joka imaisee katsojan mukaansa alkumetreiltä lähtien ja pitää hänet tiukasti otteessaan loppuun asti öisestä valoshowsta huolimatta. Dokumentti kertoo venäläisestä kirjailijasta ja toisinajattelijasta Mr. Viktor Jerofejevistä – tai pikemminkin hänen ajatuksistaan Venäjän nykytilasta. Venäjällä esitetyssä ensi-illassa eräs duuman jäsen kommentoi dokumenttia seuraavasti: ’hieno elokuva, mutta hieman liian suomalainen.’ Onkin hyvä muistaa, että elokuva on Mr. Matikaisen näkemys Mr. Jerofejevista. Ohjaajan mukaan paljon tavaraa pitkäaikaisesta kuvauksesta jäi giljotiinivaiheessa niin sanotusti leikkaamon lattialle. Mutta tämä ei katsojaa ainakaan haittaa.

Mr. Matikainen kertoo Mr. Jerofejev päätyneen kertojaksi / päähahmoksi elokuvaan kirjoittamansa Hyvä Stalin (2007)-kirjan kautta. Kirjassa esille noussut yksilön ja vallan suhde kiinnosti, lisäksi Mr. Matikainen piti kirjailijan tyylistä ilmaista asioita, ja tämä on todella helppo ymmärtää Russian Libertine -dokumentin jälkeen. Lisäksi Mr. Jerofejev piti itse ajatusta siitä, että hänestä dokumentin tekee suomalainen tai puolalainen yhtiö rehellisempänä kuin sitä, että asialla olisi ollut jonkin muun maan edustaja. Puolalainen ja suomalainen mentaliteetti ovat kuulemma riittävän lähellä, mutta samalla riittävän etäällä pystyäkseen katsomaan asiaa tavalla, joka tuo siitä esille riittävän rehellisyyden. Mielenkiintoista, jo pelkästään sen vuoksi, että Mr. Matikaisen yksi tavoite oli tuoda elokuvan mukana venäläistä kulttuuria lähemmäksi suomalaisten ajatusmaailmaa.

Mr. Jerofevin kirjallista tuotantoa (suomennettu: Moskovan kaunotar – 1991; Miehet – 2005; Hyvä Stalin – 2007; Venäläisen sielun ensyklopedia – 2009) on syytetty pornografisiksi ja epäkansallisiksi ja täältä katsottuna kirjailijan ainoa rikos vaikuttaakin olevan halu julkaista omaa tuotantoaan. Dokumentin mukaan Venäjä vaikuttaa olevan, osaltaan, hyvinkin kirjallisuuspainoitteinen maa, joten voi hyvin ymmärtää, miksi kirjailijoiden sanan säilää pelätään. Kirjailijoilla on ollut perinteisesti näköalapaikka yhteiskuntaan ja sen muutoksiin. Mutta nykyinen venäläinen mentaliteetti on niin mielenkiintoinen, että venäläisten kirjailijoiden mukaan edes Nikolai Gogol (1809 – 1852) ei olisi pystynyt kuvittelemaan niin nerokkaita idiootteja. Toisaalta nerokkaiden idioottinen kritisoinnin keskellä on pysähdyttävä miettimään sitä, miten suomalainen yhteiskunta reagoisi samassa tapauksessa, jos esimerkiksi Mr. Arto Paasilinna alkaisi esitellä samankaltaisia vertauksia suomalaisesta hallinnosta. Kyllä täälläkin se koira älähtäisi, kun kalikka siihen kolahtaisi. Mutta se, mikä Venäjällä aiheuttaa pahennusta ja aiheesta märisemistä, ei välttämättä samassa suhteessa kuumentaisi enää suomalaisten tunteita.

Elokuvan nimi Venäjän vapain mies – Russian Libertine syntyi prosessina dokumentin teon aikana. Se on lähinnä metafora vapaudesta, jossa vapaus merkitsee liikkumisvapautta. Toisaalta dokumentti kyllä haastaa katsojan etsimään niitä vapauden eri tasoja. Taiteessa, niinkuin tässä dokumentissa, vastuu asian ymmärtämisestä on siirretty kokonaan katsojalle / kuulijalle. Vapaus-käsitteenä on haasteellista, dokumentin jälkeenkin, sillä Venäjän vapaimmasta miehestä saa helposti sen kuvan, että se tarkoittaa porvarillista elämää. Toinen mainitsemisen arvoinen asia elokuvan teosta on kännykkäkameroiden käyttäminen. Kuvaamisen ollessa mahdollista tavalliselle tallaajallekin, Russian Libertine dokumentissa nähdyt mellakkakuvaukset on saatu u-tubesta tai paikallisten venäläisten kuvaajien aineistoista. Mr. Matikainen oli päätynyt tähän poliittista (viisumin saaminen) syistä. Jokamiehen omistama kännykkäkamera toimii omalla tavallaan aseena ja puolustusvälineenä. Ja tässä kohtaa niin Venäjä, muu maailma kuin Suomikin joutuu miettimään virallisia toimiaan mellakoiden hallitsemisessa.

Toivon, Venäjän vapain mies – Russian Libertine, elokuvalle ohjaajan tavoin suurta yleisöä. Se toimii toki myös televisiossa, mutta pääasia olisi, että sen kävisi katsomassa. Ohjaajan mukaan suurin opettavainen kokemus dokumentista ja sen teosta oli se, miten vähän me tosiasiassa tiedämme Venäjästä. Dokumentti pyrkii myös levitykseen Venäjälle, mutta mitä ilmeisemmin aihe koetaan enemmän kuumana perunana Suomessa kuin naapurimaassamme. Ohjaaja Mr. Matikainen toivookin dokumentin toimivan omalta osaltaan keskustelun avaajana. Lisää dokumenttiin voi perehtyä sen kotisivuilta tästä or from here.

Kannattaa katsoawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Elokuva-arvioinnin näkökulmasta Venäjän vapain mies esittää komeaa slaavilaista mentaliteettia niin visuaalisesti, mentaalisesti kuin auditiivisesti. Mr. Jerofejev esittelee rauhallisen kiihkottomia ja demokraattisen liberaaleja mielipiteitään tavalla, joka oikeasti saa pohtimaan sitä, miksi ihmeessä niitä pelätään niin kovasti. Eikö valtaa pitäjien pitäisi olla enemmän huolissaan fanaattisista ja fasistisista mielipiteistä, joiden tavoitteena on mielivallan saavuttaminen. Tämä pohdinta on hyvä muistaa dokumenttia katsoessa. Mr. Jerofejevin mielipide ja sitä kautta hänen esittämänsä totuus Venäjän nykytilasta on vain yksi niiden miljoonien joukossa, joilla on jotain sanottavaa Venäjästä ja sen kehityskulun suunnasta ja tulevaisuudesta. Oleellista lienee se, niin Suomen kuin Venäjänkin kohdalla, että missä suhteessa rakastan maatani. Pidänkö silmäni kiinni sen ongelmista, vai pyrinkö löytämään niihin vastauksia. Dokumentti siis herättää runsaasti pohdintoja omasta ja naapurimaan tilasta. Se ei kuitenkaan haise hielle, mikä saa varmaan jotkut katsojat epäilemään sen sanomallisuutta. Mutta kuten kirjoitettu, se on Mr. Matikaisen mielipide Mr. Jerofejevista ja samalla hänen näkemyksensä siitä, millainen seinänaapuri meillä oikein on. Kannattaisiko tässä alkaa harkitsemaan asennemuutosta vai ei. Suosittelen leffaa kaikille, ikärajan puitteissa. Se varmasti yllättää, sillä nimensä perusteella odotettavissa voi olla jotain ihan muuta. Mutta yllätys on mieluisa ja mielenkiintoinen. Myös ihan arjen näkökulmista.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Taitelija on kaikista vaarallisin hahmo. -Viktor Jerofejev. Ja sen merkitystä voivat nyt sekä ohjaaja Mr. Matikanen ja Mr. Jerofejev pohtia kaikessa rauhassa. Huhujen mukaan luvassa olisi tältä kaksikolta lisää tuotosta valkokankaalle joko fiktion tai faktan merkeissä. Sitä odotellessa…..

 

 

Osastot: Dokumentti
Kommentit

Vastaa