VALIKKO

Robin Hood

Ensimmäinen Robin Hood elokuva ilmestyi vuonna 1908, kestoa sillä oli muistaakseni huimat 30 minuuttia. Ja kuten näin yli 100 vuotta myöhemmin, voidaan todeta, että loppua tarinan kertomiselle kansanmiehestä ei näy. Laskujeni mukaan kaiken kaikkiaan erilaisia Robin Hood elokuvia on tehty vajaat 40 (+ tietenkin kaikki TV-sarjat tämän päälle). Mukana näissä luvuissa ovat elokuvat, animaatiot ja jopa suomalainenkin Speden tuotos ”Noin 7 veljestä” (1968), missä Robinina hääri Spede Pasanen. Näistä vajaasta 40 elokuvasta jokaisella on tietenkin se ”oma” suosikkinsa. Minulla kaksi (kolme – neljä) ylitse muiden. Ensinnäkin vuoden 1938 versio, missä Robinin manttelia sai kantaa ja säiläänsä heilutella Errol Flynn – aaaah, ooooh, iiih, voih…. syvä huokaus…. oooh, iiiih, aaaah…. Tästä elokuvasta alkoi kohdallani hurja Mr. Flynnin fanitus, koskien hänen elokuviaan, kun hän mielestäni oli niiiiiin hyvä näyttelijä. Ja ulkonäöllähän ei tässä sitten ollut mitään tekemistä, hih, hih… Varsinkin kun enää muistan vain tämän Robinin hänen filmirepertuaaristaan.

Robinin maailma on kyllä aika lailla muuttunut näissä Mr. Flynnin permanenttikiharoista ja liaaneissa / trapetseissa roikkumisista. Mutta minkäs tyttö sitä ensi ihastumisilleen voi. Muistan vielä, kuinka elokuva esitettiin joskus puolen yön aikoihin ja äiti patisti meitä lapsia nukkumaan ennen klassista loppumiekkailukohtausta – yhä harmittaa…. Olin niin katkera, että. Toinen Robinin tuleminen mieleni ja sydämeni sopukoihin tapahtui vuonna 1991 Kevin Costnerin muodossa – aaaah, ooooh, iiih, voih…. syvä huokaus…. oooh, iiiih, aaaah…. Eikä asiaan helpotusta tuonut kyllä yhtään Bryan Adamsin elokuvaan tekemä kappale: (Everything I Do) I Do It For You. Kappale koskettaa yhä ja taitaa olla luonteeltaan kestävämpi kuin itse elokuva…. Mitä sitä nuori neiti voi enempää taas pyytää. Robinin hiuskiharat heiluivat, nuoli lensi ehkä enemmän kuin miekka kolisi, mutta lopputulos oli, yhtä kaikki, ihan samanlainen. Ooooh Robin….

Kunnianosoitus Robinille on tietenkin myös sen muuttaminen parodiaksi. Vuonna 1993 Mel Brooks sitten päätti hoitaa homman kotiin sillä rintamalla, siinä jopa yllättävän hyvin onnistuen ja Robinin seikkailujen perusasiat säilyttäen. Filmi on edelleen hauska ja mukaansa tempaava, mutta ei ole saanut miehiä pitämään niitä sukkahousuja. Miksiköhän? Mutta on sitäkin enemmän ehkä kutkuttanut niitä nauruhermoja. Jos ei katso mitään muuta Robin Hoodia, niin kannattaa katsoa edes tämä. Filmi todellakin kattaa oleelliset asiat tarinasta, hauskasti kerrottuna ja tarina vie mukavasti eteenpäin. Pitääpä ruveta metsästämään tätä helmeä omiin kokoelmiini. Tällä versiolla on varmasti oma paikkansa monen ihmisen mielessä.

http://www.youtube.com/watch?v=dX4Ik-cyp-I

Ja se viimeinen mieleen jäänyt Robin Hoodin seikkailu ennen varsinaiseen asiaan paneutumista on tämä Spede Pasasen version. Mielestäni vaatii aikamoista siviilirohkeutta tehdä näinkin suositusta versiosta suomalainen version, ja vieläpä jopa suhteellisen onnistunut. Toki myönnän, että Robinin loikkiminen sukkahousuissa suomalaisessa koivumetsässä ja ratsastaminen pitkin soramonttuja vaati oman asennemuutoksen aikoinaan, mutta se ei suinkaan heikontanut lopputulosta. Päinvastoin. Ihanaa, että Suomessa saadaan tehtyä näinkin hauskoja ja toimivia versioita kansainvälisistä tarinoista. Jos pitäisi tehdä listaa hauskimmista Robin Hoodeista, tämä Speden versio pääsisi varmasti sinne listalle keikkumaan. Itse näin äkkiseltään ei tule mieleen myöskään, että muut maat olisivat varsinaisesti vieneet Sherwoodin metsän sankaria omiin maisemiinsa vastaavanlaisen elokuvan merkeissä. Voin toki olla väärässä….

Russell Crowen hääriessä nyt puolestaan Robin Hoodina, hän kantaa aikamoista manttelia päällään. Olisi taas pystyttävä tuottamaan jotain uutta ja mielenkiintoista hahmosta, joka on ollut tai sitten ei, oikeasti olemassa, mutta jota on kuvattu ainakin kovin monesta eri näkökulmasta ja vielä pitäisi löytää uutta sanottavaa. Kun päässä sitten kummittelee lisäksi Crowen suoritukset elokuvissa Gladiaattori sekä Master ja Commander, voikin asettaa itselleen jonkinlaisen kuvan siitä, mitä oli oikein odotettavissa. Suuremman romantiikan voipi sivuuttaa ja keskittyä siihen suoraan toimintaan: tappelemis- ja ärjyntäpuoleen. Vai mitä voi odottaa trailerin perusteella. Draamaa? Komediaa? Jännitystä? Äksönpläjäyksiä?

http://www.youtube.com/watch?v=KSqL9ygBCck

Elokuva oli kuitenkin hyvä. Se kertoi Robin Hoodista (yllätys yllätys) tällä kertaa siitä näkökulmasta, miten hänestä oikein tuli henkipatto. Elokuvaa voi myös katsella yhteiskunnallisesta näkökulmasta, niin kuin ohjaaja tekee ja nostaa esille alistettujen ja alistajien merkitystä toisilleen, sekä siitä  miten eri mieltä oleville oikein käy. Siinä mielessä ihan mielekästä, että sillä saatiin uutta syvyyttä Robiniin ja muihin sankareihin. Sisareni totesi hyvin, että elokuva ei langennut tyypillisiin kliseisiin, ja olen aika lailla samaa mieltä. Alkuodotusta (Mr. Crowe = ärinää, murinaa, rapa roiskuu ja veri lentää) en päässyt kohtaamaan. Ehkä hyvä niin. Nykyinen elokuva pitää hyvin yllä sitä kuvaa, joka Robin Hoodista hänet jo kohdannalleilla katsojilla on, luoden samalla uutta uusille katsojille.

Elokuvasta oli tosiaan saatu laadullisesti hyvä, tarina kantoi ja vei mukanaan, vaikka välillä innostuin katselemaan saapuneita tekstiviestejä. Tämä yllätti minut täysin. Näinkin vahvalla näyttelijäkaartilla (mm. Russell Crowe, Mark Strong ja ja Cate Blanchett) hyvän ohjaajan käsissä (Ridley Scott) miten se on oikein mahdollista. Melkein voisi kysyä, että vaikka elokuva tarjosikin hyvää ja laadullista lopputuotosta, olisiko Robin Hood-elokuvien lista pärjännyt ilman tätä tuotosta, todennäköisesti kyllä. Tai sitten vain voimakas alkuodotus ja sen kokematta jääminen vaikutti tähän.

Sherwoodin iloiset veikot ja pari muutakinwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Visuaalisesti elokuva oli todella vaikuttava. Tuotannossa oli todellakin huolella paneuduttu kuningas Juhana Maattoman aikaan ja tämä laatutyö näkyi läpi elokuvan. Myöskin Robin Hoodin seuralaiset, Pikku-John (Kevin Durand), Puna-Will (Scott Grimes) ja munkki Tuck (Mark Addy) ansaitsevat erityismaininnan sekä kiitoksen valkokankaan piristämisestä. Mielenkiintoisen lisän tähän kaikkeen soppaan tuo kuningas Juhana (Oscar Isaac), joka tekee myös erinomaisen roolisuorituksen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Joten jos olet yhtä ”fanaattinen” Robin Hood fani kuin minä,  todennäköisesti saat juuri sitä mitä olet lähtenyt hakemaan.  Komeita miehiä, nopeita hevosia, historian lehtien havinaa Englannista ja siinä samalla kenties jotain uuttakin Robin Hoodista. Mr. Crowe joka tunnesti paneutuu 100 %:sti jokaiseen rooliinsa, oli alun perin käsikirjoitusta vastaan, mutta suostui rooliin tehtyään ensin valtavan pohjatyön ”todellisen” Robin Hoodin esille tuomiseksi. Mitä todennäköisemmin se myös näkyy lopputuloksessa. 🙂 🙂

Grande Finalewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Pohdin sitten pitkän ja hartaasti, että paljonko pojoja leffalle pitäisi oikein jakaa. Laadukasta työtä – yksi pojo, hyviä roolisuorituksia - yksi pojo, yhteiskunnallista sanomaa eli jotain uutta tarinaan – yksi pojo, Mr. Strong taas pahiksena – hmmmm.. ehkä yksi pojo, elokuvan tasapaksuus – yksi pojo pois…Joten ehkä tämä on parasta mitä pystyn saamaan kasaan. Elokuva ei nouse omalleni hanki heti listalle, mutta näyttävyydessään suosittelen sen näkemistä ehdottomasta isolla valkokankaalla. TV:ssä tarina toimii, mutta hienoudet menevät hukkaan..
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Draama, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa