VALIKKO

Prince of Persia: The Sands of Time – Persian Prinssi: ajan hiekat

Persian Prinssi on Disneyn yritys tuoda markkinoille uusi rahasampo. Tämän flikan pitäisi pystyä takomaan rahaa, kuulemma, yhtä hyvin kuin kapteeni Jack Sparrowin aikoinaan ja saadakseen tämän onnistumaan elokuva on saanut ikärajaksi vaatimattoman K13. Teinit täältä tullaan!! Nähtäväksi jää, kumpi voittaa merirosvo vai prinssi. Kummassakin formaatissa on samat tekijät, komea (ja karismaattinen) mieshenkilö pääosassa, jota jahdataan ja joka jahtaa ”aarretta” ollen vähän niin kuin pahis, mutta on kuitenkin hyvis. Kaunis nainen siinä rinnalla, jolla on jonkinlaista merkitystä pääosan mieshenkilölle. Ja sitten tietenkin roppakaupalla niitä erikoistehosteita, älä koita näitä kotona-malliin ja nopeaa tempoa elokuvan etenemisessä. Itse menetin aikoinaan syämmeni kapteeni Jack Sparrowille (Johnny Depp tietenkin pääosassa auttoi asiaa kummasti), ja vaikka kuinka Jake Gyllenhaal on ”easy to eye”, en usko samanlaista kompastumista tapahtuvan. Päätä itse, kumpi tehoaa enemmän:

Itse taidan edelleen kallistua tuonne piratismin puolelle.  Sorry, prinssi Dastan. Mutta asiaan. Elokuva Persian prinssi perustuu löyhästi vastaavaan peliin. Peliä en ole itse koskaan pelannut, joten jätän sen yhteyden hakemisen niille, jotka hallitsevat molemmat ja tyydyn vain toteamaan, että ne yhteydet ovat olemassa, mutta kuinka vahvoina, se jääköön katsojan / pelaajan päätettäväksi. Tämä ei myöskään ole ensimmäinen (eikä taatusti viimeinen) valkokankaalle rynnistänyt peli-elokuvaversio. Kaikki varmasti muistavat ainakin osan seuraavista: Tomb Raider, Resident Evil, Max Payne. Osa edellä mainituista on onnistunut paremmin kuin toiset. Tämän pelistä elokuvaksi muunnoksen kohdalla, olisin ehkä jättänyt muunnoksen tekemättä todella klassisista seikkailuelokuvan aineksista huolimatta.

Elokuva sijoittuu mystiseen 500-luvun Persiaan, missä prinssi Dastanin (Jake Gyllenhaal) tehtävänä on viedä ajan kulkuun vaikuttava tikari turvaan kaiken maailman pahiksilta, muun muassa sedältään aatelismies Nizamilta (Ben Kingsley), johonkin turvalinnakkeeseen yhdessä prinsessa Taminan (Gemma Arterton) kanssa. Ja jälleen perinteiseen tapaan, ensin on niitä yhteisymmärryksen puutteita, kunnes sitä revitään esiin vaikka kiven alta, se siitä juonesta. Alla olevasta trailerista voi sitten päätellä lisää.

http://www.youtube.com/watch?v=8I01KOfuD2k

Elokuvassa oli luvassa erikoistehosteita koko rahan edestä ja kuvauspaikoilta on kantautunut huhuja siitä, että niiden tekemisessä ei sitten pihistelty, vaan elokuvan budjetti ylittyi aika reippaasti (200 miljoonaa dollaria humahti niin, että hurina kuului). Mutta kun Disney laskee sen varaan, että nyt sitten saa myytyä prinssi- ja prinsessakamaa koko ylityksen ja vähän enemmänkin edestä, niin ei se nyt paljon haittaa. Kiitos, rakas kummityttöni, että olet vielä tämän lapsiin kohdistuvan mainonnan ulkopuolella. Täti sen sijaan pääsee niistä nauttimaan, samoin kuin ihailemaan kunnon erikoistehosteita – todellakin koko rahan edestä ja pohtimaan, että hankkisiko Prinssi Dastan penaalin, vai olisiko Assanistit mielenkiintoisempia… Joka tapauksessa filmin ohjaaja Mike Newell on tehnyt tällä rahalla hyvää työtä Marokossa ja Englannissa Pinewoodin studioilla, tavoitteenaan tehdä mahdollisimman realistisen (?!??!) tuntuinen elokuva. Siis realismilla kuvata sitä, kuinka ihmiset todella ennen vanhaan uskoivat matolla lentämisiin ja muihin juttuihin. Ikävä kyllä tähän 1000 ja yhden yön sadun tunnelmaan ei juuri vuorosanoissa päästä. Parkouria sen sijaan on esillä enemmän kuin vähän kaikille sen rakastajille. Toiminta ja sen realistinen läsnäolo elokuvassa olisi ehkä käynyt enemmän onnistuneeksi tavoitteeksi.

Marokko ja muut maisemat veivät mukanaan www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Elokuva nostaa todella hienosti esille Marokon maantieteellisiä hienouksia, vaikka se ei olekaan mikään turistikierros. Sen sijaan kun akkunasta tällä hetkellä katselee vihreitä koivuja, niin pöllyävä hiekka ja polttava aurinko sopivat hyvin mielimaisemaan. Lisäksi aika kului rattoisasti Mr. Gyllenhaalia ja muita näyttelijöitä seuratessa. Mr.Gyllenhaalille riittää massiivisten yläkropan lihasten esittely. Yleensähän hän esiintyy erilaisissa draamapohjaisissa elokuvissa, joten hänen näkemisensä fantasiapohjaisena sankarina vaatii hieman sulattamista. Ja vaikuttaa siltä, että vaikka kroppa riittäisi sinne fantasian puolelle, niin nuo spanielin silmät kajalilla korostettunakaan, eivät vielä oikein kanna toimintasankarin viittaa….sorry Mr. Gyllenhaal. Myönteistä joka tapauksessa on se, että kaikissa alfaurosten ylläpitämässä maailmassa, missä lihakset on pumpattu täyteen – jotain - Mr. Gyllenhaal on positiivinen poikkeus. Luonnenäyttelijän piirteet tulevat esille niiden spanieli-silmien takaa ja siten jopa onnistuvat tuomaan syvyyttä hänen rooliinsa kaiken mäiskimisen ja räiskimisen keskellä. Toinen kysymys sitten onkin se, miten paljon mäiskiminen vaatii näyttelijäntaitoja.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Ja nyt kaikki hyvän kropan päälle  ymmärtävät naiset voivat huokaista syvään. Yhdessä näin, tahdissa: ooooh….(mutta en sitten voi sille todellakaan mitään, että kaulasta ylöspäin vaihtaisin ehkä hieman miehekkäämmän pään… olisi muutama hyvä ehdokaskin tiedossa).

Elokuva oli tosiaankin saanut ikärajakseen K13 mahdollisimman suuren kohdeyleisön tavoittamiseksi, mikä omalla kohdallani tarkoitti OS-luokitusta. Luvassa oli jännitystä, romantiikkaa, toimntaa, jännitystä, väkivaltaa (vaikka ei ihan sieltä graavimmista päästä – vaikka ninjatoimintaa saatiin runsaasti)  ja odotettua lopputulosta. Mutta tällä kertaa tyydyin rullaamaan hameen helmaa niiden jännittävien tappelukohtien (ja niitä oli sitten aika useita) kohdalla. Myöskin inhoni käärmeitä kohtaan senkun lisääntyi. Yök. Nyt en kyllä pitkään aikaan kävele millään hiekkajutulla muuten kuin kumpparit jalassa ja soihtu tai katkaistu haulikko kädessä. Yrittäkääpä vaan käärmeet sen jälkeen temppujanne. Hah!!

Prinssi sai tehtävänsä tehtyäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja sai samalla lopullisen palkkionsa. Mielenkiintoista oli petaamisen puuttuminen mahdolliselle jatko-osalle. Tuntuu, että piraattien kohdalla se tehtiin paremmin. Ja kyllä – katsoin KOKO elokuvan viimeiseen sanaan ja kuvaan asti, mitä koneesta lähti irti. Mutta oikeasti jos tavoitteena oli sarjan tuottaminen, niin nyt tuli tehtyä yksi leffa, joka ei välttämättä kaipaa sitä jatkoa. Kävi myös niin kuin epäilin, vaikka kuinka Mr. Gyllenhaal on easy to eye, suurempaa fanitusta ei kolahtanut kohdalleen. Elokuva kannattaa kuitenkin ehdottomasti nähdä elokuvateatterissa, muuten kaikki hienoudet erikoistehosteiden puolelle menevät taatusti hukkaan. Istu takariviin keskelle ja nauti taidokkaasta, tasokkaasta ja tasaisesta työstä, mikä saavuttaa jonkinasteisen kliimaksin loppumetreillä. Lopullisia pisteitä pohdin pitkään ja tässä näkyy jo Persian prinssin armollisuus elokuvaa kohtaan. Varsinaisesti se ei meinaan mielestäni kolauttanut kunnolla missään kohtaan. Tarina vei eteenpäin eräänlaisten toistuvien taistelukohtauksien avulla ja siinä se oli. Olisin kaivannut a) joko lisää juonta, b) pohjustusta jatko-osalle, c) kliimaksin lisäämistä hitaasti rakentamalla loppua kohden, d) jotain muutakin Mr. Gyllenhaalin lisäksi.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Suomen meriitiksi elokuvan kohdalla täytyy sanoa, että me näimme sen täällä ihan ensimmäisinä koko maailmassa – johtuen aikarajoista ja muista mielenkiintoisista mahdollisimman suureen rahalliseen lopputulokseen vaikuttavista asioista. Tästä oivasta mahdollisuudesta huolimatta, maailman ensi-ilta oli sitten suunniteltu jonnekin muualle kuin Helsinkiin. Ensi kerralla Hollywoodin herrat voisivat tätä kenties paremmin hyödyntää. Ja sitten vasta laittaa elokuvan ensimmäisen viikonlopun rahankeruukierrokselle Yhdysvalloissa.

Osastot: Jännitys, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa