MFI-ryhmä (Ethan Hunta, Benji Dunn ja Luther Stickell) saavat maailmalla hilluvan plutoniumin turvallisiin käsiin. Ongelmia tulee vastaan, kun Hunt pelastaa Lutherin plutoniumin sijaan. Tästä johtuen CIA:n johtaja Erica Sloan laittaa agenttinsa August Walkerin seuraamaan Ethania ja hänen ryhmänsä toimintaa ja samoin tekee myös Ilse Faust omista syistään. Ja pian tässä kissa ja hiiri -leikissä ei enää tiedetä kuka jahtaa ketä ja keneen voi luottaa. Mutta kuten kaikissa Mission Impossible -elokuvissa, leffahan varsinaisesti alkaa siitä, kun alkuperäinen tehtävä menee pieleen…..
Muistan, kuinka ensimmäisen Mission Impossible (1996) elokuvan jälkeen kävin rakkaan siskoni kanssa seuraavan keskustelun:
Outi: Oli tosi kiva nähdä elokuva, missä Tom Cruise on pääosassa eikä vie koko valkokangasaikaa. Eikä aina ole vain väärinymmärretty sankari, joka lopussa korjaa potin ja …
Sisko: Hmmmm…
Outi: Ja otan kaikki sanani takaisin…
Tämä keskustelu on edelleen ajankohtainen, vaikka ajan kuluessa muutkin sarjan ihmiset ovat saaneet enemmän valkokangasaikaa ja näyttäviä stuntteja tehdäkseen. Silti Mr. Cruise on edelleen se PÄÄhenkilö, jonka toimintaa jaksaa jollakin tavalla yhä vaan seurata. Ja näitä toimintoja on sitten tämä leffa pullollaan. Jopa siinä määrin, että olisin toivonut välillä hidastusta ja paikalleen pysähtymistä alituisen paikasta A paikkaan B ryntäämisen sijasta. Ikävä kyllä tämän leffan kohdalla, nämä hidasteet eivät kuitenkaan onnistuneet sisältämään muulle leffalle tyypilistä tunnelmaa, vaikkakin toivat sinne vähän huumoria. Mussuti, mussuti, mussuti….
Fallout-rainaa määrittävät kaksi sanaa: toiminta, takaa-ajo. Se on varmasti toiminnallisin elokuva, jossa on keskitetty todellakin fyysiseen toimintaan niin lähitappeluissa kuin takaa-ajoissakin kulkuvälineestä riippumatta. Nämä kohtaukset kestävät pitkään ja venyttävät leffaa reippaasti yli kahden tunnin. Tiivistäminen olisi ollut suotavaa, siitäkin huolimtta, että näyttävyys olisi hieman kärsinyt siitä. Tosin tässä kohtaa on kiitettävä ryhmää siitä, että takaa-ajo katoilla oli mielenkiintoista seurata jo ihan arkkitehtuurista syistä. Harvemmin niitä tulee turistina nähtyä.
Ohjaaja-käsikirjoittaja Christopher McQuarrie on jatkanut tyyliltään samanlaista Mission Impossible – sarjaa kuin kaikki hänen edeltäjänsä. Ja tämä lienee helppoa, sillä hemmo on tehnyt yhteistyötä Mr. Cruisen kanssa aiemmissa elokuvissa (mm. Jack Reacher: Tappajan jäljillä, Mission: Impossible – Rogue Nation ja The Mummy). Ainakin Mr. McQuarrie tietää mistä Tomppa oikein pitää. Ja näitä Mr. Cruisen suosikkeja: juoksemista, hyppimistä, juoksemista, vaarallisia stuntteja, juoksemista, moottoripyörällä ajamista ja juoksemista onkin sitten leffa ihan riittävästi pullollaan. Mr. McQuarrie selvästi pitää toiminnallisista elokuvista ja on osoittanut itsensä taitaviksi niissä. Nyt kun niihin saisi vielä huumoria lisää, niin olisin tosi tyytyväinen. Sitä odotellessa voi vain ihmitellä miten hyvin Mr. McQuarrie on onnistunut luomaan vastakkainasetteluja Ethan Huntin ja Salomon Lanen välillä. Miesten moraalinen toiminta toisen ihmisen edestä ja elämästä eroaa toisistaan kuin yö ja päivä. Ja kyllä lienee ollutkin leffan tarkoitus, alleviivata yksittäisen elämän merkitystä eri tavoin. Samoin Mr. McQuarrie on kuitenkin kaiken toiminnan keskelle saanut hyvin tuotua jännitettä. Tämä on taito elokuvasarjassa, jossa katsoja lähes ritariässämäiseen tapaan tietää, mitä tässä tulee oikeasti tapahtumaan. Tästä huolimatta McQuarrie onnistuu välttämään katsojan aliarvioimisen, kaunis kiitos siitä. Fallout lunastaa toki paikkansa kesähömpän parissa, mutta onnistuu myös ylittämään sen jollakin tapaa.
Edellisten MI-elokuvien tavoin Fallout myös esittelee maailman tunnettuja kaupunkeja ja maamerkkjä. Oman osuutensa ovat tällä kertaa saaneet Pariisi ja Lontoo. Koskahan olisi Pohjoismaiden vuoro. Tampereelle ryhmää on nyt ihan turha odottaa, sillä Särkänniemestä roikkuminen on pliisua hommaa ryhmälle. Sen sijaan haastetta saisi kyllä valkokankaalle, jos ryhmä koittaisi edetä Hämeenkadun lopusta TAYS:n nurkille ratikkatyönmaan keskellä. Sujuvaan moottoripyöräkaahaukseen siinä ei taisi edes Ethan Hunt pystyä.
Fallout on MI-sarjan kuudes tuotos ja loppua ei ilmeisesti näy niin kauan kuin Mr. Cruisen jalka vain jaksaa nousta. Ja mikä ettei, 56-vuotias superhölkkääjä ei osoita uuvahtamisen merkkejä. Joten jatkoa varmasti seuraa. Ja tällä kertaa elokuva on hieman (vain vähän hieman) erilainen kuin edeltäjänsä. Se on jatko-osa rainalle Rogue Nation (2015), jolloin olisin odottanut edes jonkinlaista roolia myös Mr. Jeremy Rennerille. Mutta nyt mies loistaa poissaolollaan. Syy tähän oli hemmon joutunut kahden sarjan väliin. Avengers halusi Hawkeyelle ykkösvarauksen ja MI myös kaipasi miestä riveihinsä. Kummassakaan miestä ei kuitenkaan nähty, sillä hän teloi molemmat kätensä Tag-elokuvassa. Murtuneilla raajoilla ei paljon jousta jännitetä tai tehdä mielenkiintoisia stunt-temppuja, joten nähtäväksi jää miten Avengers tai MI aikovat Mr. Renneriä hyödyntää hamassa tulevaisuudessa.
Ohjaaja Mr. McQuarrie oli ajatuksena yhden IMF-tiimiläisen kuolema leffan alussa. Vaihtoehdot olivat kuitenkin vähissä. Kuka henkensä heittäisi: Luther, Brandt vai Benji? Mustaa miestä ei voi tappaa, tai sitten kaikkien tulevien MI-leffojen yhteydessä puhuttaisiin vain siitä, miten he tappoivat Lutherin. Nörttimäisellä Benjillä on myös omat tukijoukkonsa, joten vaihtoehdoksi jäi Mr. Rennerin roolihahmo Brandt. Mr. Renner puolestaan kuitenkin kieltäytyi kolmen päivän palkkakuitista ja halusi jäädä henkiin. Joku kuitenkin henkensä heittää, mutta se jää katsojalle nähtäväksi.
Ja koska sarja tietenkin jatkuu, niin toiveita saa esittää seuraavan elokuvan sisällöstä. Olisi kivaa, jos ohjauspuikoissa jatkaisi Mr. Christopher McQuarrie. Tompan tavoin mies tuntuu sisäistäneen MI-filmien ytimen. Sitä huumoria vain kaipaisin lisää ja Tompan juoksentelua vähemmän. Mutta yhtä kaikki seuraavassa elokuvassa nähdään varmasti taas yhtä järjettömiä stuntteja kuin tähänkin asti. Perinteisen Bond-elokuvien tavoin MI-elokuvissa miljööllä on myös oma roolinsa. Tällä kertaa olisi mielenkiintoista kuitenkin pysyä vaikka kotinurkilla, luulisi Yhdysvalloista löytyvän hyviä paikkoja stunt-tempuille maalla, merellä ja ilmassa. Toki MI tekee jo sitä nyt ja tässä kohtaa voi vain kiittää ja kumartaa kuvauspaikkoja etsivien ihmisten suuntaan. Kiitti. Ja suotavaa olisi, että dream-team olisi kokonaan paikalla seuraavassa leffassa. Luther on roikkunut mukana ensimmäisestä elokuvasta lähtien, Benji on myös lunastanut paikkansa samoin Ilsa Faust, joka ehkä viimeinkin pääsee eroon M16:sta. Nyt vain pitäisi hieman analyyttisemmin ajatteleva William Brandt mukaan. Yhdessä tämä porukka täydentäisi toisiaan ja antaisi kaikille mahdollisuuden loistaa valkokankaalla.
If you choose to accept | |
---|---|
niin luvassa voi olla aikamoinen kokemus Falloutin parissa. Leffa on totaalinen toimintapläjäys. Se kiihdyttelee kohtauksesta toiseen, niin että katsoja toivoo välillä hieman hengitysrakoa. Näitä rakosia toki tulee, mutta ne eivät kauaa kestä. Kiitosta on joka tapauksessa toiminnan kuvaukselle annettava, vaikka leffaa olisi voinut tiivistää niistä ainakin puoli tuntia. Heppoinen juoni on myös saatu mielenkiintoiseksi hyvien näyttelijöiden ja näiden toimintakohtausten avulla. Takaa-ajot ovat vakuuttavia ja rainassa nähdään hieman jopa huumoriakin kevyemmissä kohdissa. Fallout seuraa hyvin MI formaattia, joten siitä pitäneet varmasti rakasvat tätä rainaa. Vieläkin enemmän tätä leffaa rakastavat Mr. Cruisen ja nopeiden toimintakohtausten ystävät. Suosittelen sitä kaikille, jotka kaipaavat turvallista MI viihdettä omaan elämäänsä ja haluavat nähdä järjettömiä stuntteja.. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |
Näyttelijät: Tom Cruise, Henry Cavill, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Sean Harris, Angela Bassett, Michelle Monaghan, Alec Baldwin, Vaessa Kirby, Wes Bentley, Frederic Schmidt
Kesto:2 tuntia 28 minuuttia
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Seikkailu, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: henry cavill, rebecca ferguson, simon pegg, tom cruise, ving rhames