VALIKKO

Love & Engineering – Rakkautta ja insinööriyttä

Suomessa asuva bulgarialainen elokuvaohjaaja Mr. Tonislav Hristov jatkaa uuden dokumenttinsa myötä rakkauden salaisuuksien selvittämistä. Ihastuttavaa. Miehen edellinen aihetta sivuava dokumentti Sinkkuelämän säännöt (2011) yritti myös selvittää parisuhteen muodostumisen saloja ja sama teema todellakin jatkuu. Tällä kertaa aiheen pariin on vain valjastettu tekniikka ja Pelimiehen salaiset aseet -kurssi.

Parisuhteen ja perheen perustamisen nälkäinen dokumentti Love & Engineering etenee Mr. Atanas Boevin tahtiin, joka haluaa auttaa kanssainsinöörejään löytämään sen ainoan ja oikean. Mr. Boev hakee tieteellistä pohjaa rakkauden syntymiselle rillit huurussa feremonien ja aivokäyrien parista. Mutta onko oikeasti olemassa sellaista kaavaa, joka takaisi sen todellisen rakkauden löytämisen mahdollisimman ennustettavasti ja varmasti? Laboratoriossa ihmiskokeissa todetut ja toimivat asiat eivät aina kuitenkaan etene ihan samaan malliin epätasapainoisessa ulkoelämässä ja osin tästä myös nousee yksi dokumentin luonnollisen komedian piirre. Väärinkäsityksiltä ei kerta kaikkiaan voi välttyä.

Dokumentti herättelee rakkauden vaikeuden löytämisen rinnalla pohtimaan sitä kuvaa mitä yhteiskunta meille työntää siitä ainoasta oikeasta ja sen löytämisestä. Toisen pitäisi olla photoshopattu ja taustalla pitäisi soida lällyjen rakkausmusiikkien kokoonpano, jotta onnea ja menestystä löytyisi sen oikea osuessa kohdalle. Onkohan tämä oikeasti toiminut kenenkään kohdalla?

Joskus nuoruudessani haaveilin kirjoittavani kirjan siitä, miten treffeillä miehen pitäisi menetellä ja mitä ainakin pitäisi välttää sanomasta. Mutta tunnen sen verran suurta lojalisuutta miespuolisia ystäviäni kohtaan, että se saa edelleen odottaa. Sen sijaan tyydyn totemaan, että Atanas on oikeilla jäljillä yrittäessään opastaa ystäviään oikeanlaiseen treffikäyttäytymiseen. Love & Engineering -dokumenttia on kiitettävä siitä, että se uskaltaa edeltäjänsä tavoin avata keskustelua mielenkiintoisesta aiheesta eikä se pidä hauskaa koekaniiniensa kustannuksella. Arjen voitoksi on dokumetista laskettava myös se, että loppujen lopuksi Atanasin ja hänen ystäviensä kehittämät rakkauden testikeinot ovat maalaisjärjellä pääteltävissä. Koekaniineiksi suostuneet miehet ovat myös yllättävän oppimishalusia ja ottavat oppia toisen huonoista kokemuksista.

Rakkaus onwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
aivosähkökäyriä, laskukaavoja, maalaisjärkeä, feremoneja ja selittämätöntä kemiaa. Love & Engineering yrittää saada tästä kaikesta jotain selvää ja jopa suhteellisen hauskalla tavalla. Dokumentilla on sujuva draaman kaari, vaikka se ei syvällisemmin koekaniinien sosiaaliseen elämään syvenny. Rakastumisen syyn selvittämisen vimmaa on kuitenkin ihastuttava ja hauska seurata varsinkin, kun dokumentti ei lässytä aiheesta eikä pistä osallistujiaan halvalla. Mukana on toki arkeen sattuvaa satunnaisesta komiikkaa, mutta ehkä me kaikki voimme oppia siitä jotain. Suosittelen elokuvaa kaikille rakastumisen syistä kiinnostuneille, tästä voi itsekin oppia jotain. Elokuvaa lainatakseni voin todeta, että rakkaus on algorytmi itsessään.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Rakkausteemasta lisää innostuneet voivat myös suunnata museokeskus Vapriikin näyttelyyn Afroditen valtakunta. Sieltä saa lisää niitä vinkkejä, historiallisesta näkökulmasta, mitä sitä sen armaan tavoittelun suhteen ennen tehty. Onneksi moni asia on nyt paremmin.

 

Osastot: Dokumentti, Kotimainen, Leffat
Kommentit

Vastaa