Toscanan maaseudulla naisten psykiatrisessa hoitokodissa Villa Biondissa asustava suulas, ulospäin suuntautunut ja laajalla mielikuvituksella varustettu Beatrice tutustuu hiljaiseen, vetäytyneeseen ja omassa maailmassa eläväänsä Donatellaan. Siinä missä Beatrice uskottelee olevansa rikas hoitolan omistaja, Donatella ei halua avautua kenellekkään. Sattuman kaupasta naiset päätyvät road-tripille, jonka aikana opitaan itsestään, avataan niitä menneisyyden verhoja ja suunnataan katse tulevaisuuteen.
Hulluna onnesta -rainaa on helppo verrata Mr. Ridley Scottin Thelmaan ja Louiseen. Kummassakin kaahataan eteenpäin, ratin takana olevat daamit ovat enemmän tai vähemmän kehnosti kohdeltuja ja matka itsensä löytämiseen tapahtuu hienoissa maisemissa. Thelmasta ja Louisesta poiketen Hulluna onnesta- raina ei keskity naisiin kohdistuneeseen väkivaltaan vaan mielisairauksiin, hyväksikäyttämiseen ja luurankoihin kaapissa.
”We’re just looking for a little bit of happiness.”
Ohjauksesta on vastannut italialainen Mr. Paolo Virzi, joka kuljettaa onnistuneesti kaksikon hyvin erilaisia taustoja tasapainoisesti eteenpäin. Uudesta elämästä ei voi haaveilla ilman menneisyyden kohtaamista. Tässä Beatrice ja Donatella tekevät kumpikin oman osuutensa, sekä samalla hitsaavat omalaatuista ystävyyttään yhteen. Mielenterveyden heiluminen saa oman osuutensa, mutta sitäkin enemmän ohjaajaa on kiitettävä siitä, että hän pyrkii osoittamaan syitä mielen järkkymisen taustalla. Tämä oli ehkä elokuvan koskettavin anti. Toista ei voi todellakaan ymmärtää, ellei täysin tiedä mistä hän on tullut. Me luokittelemme toisia ihmisiä ihan liian helposti ja pahimmillaan tässä mennään sitten kuin sika säkissä metsään. Ohjaajaa on myös muistettava kiittää siitä, että leffa ei ole ihan ennalta-arvattava alusta loppuun vaan tarjoaa yllättäviä juonenkäänteitä naisten karkureissun aikana. Juuri, kun luuli tietävänsä mitä seuraavaksi tapahtuu, ohjaaja onnistuu tökkäämään esille jotain uutta.
Visuaalisesti Hulluna onnesta on kaunista katsottavaa ja saa haaveilemaan matkustamisesta jonnekin Toscanen seudulle. Kaunis kesäkuvaus puhuttelee varmasti myös niitä katsojia, joille elokuvan mielenterveydellinen puoli ei avaudu. Tämän lisäksi valkokankaan pääosissa pyöriviä daameja on mielenkiintoista seurata. Beatrice elää joka hetkessä 100 prosenttisesti. Mikä vaikeuttaa hänen ympärillään olevia selvittämään milloin mennään harhojen ja milloin totuuden puolella. Itse myönnän tippuneeni tämän tasapainon selvittämisessä jo elokuvan alkumetreillä. Donatella puolestaan ei paljasta itsestään mitään vaan pitää viimeiseen asti kiinni omista luurangoistaan jonkinlaisen realiteettitajun kanssa. Pääosissa olevien daamien hyvää ammattitaitoa kuvastaa tavallaan se miten hyvin he sulautuivat oikeiden naispotilaiden joukkoon. Ja elokuvan ajankohtaisuutta puolestaan se, että vuoden 2014 jälkeen Italian hallitus on pyrkinyt sulkemaan tämän tyyliset hoitokodit. Suljettujen hoitokotien asukkaista vain puolet on löytänyt vaihtoehtoisen kodin.
Vakka valitsee kantensa | |
---|---|
joka voi joidenkin mielestä olla hyvin yllättävä valinta, mutta mitäpä ne muut tietäisivät ystävyydestä. Vakavasta aiheestaan huolimatta Hulluna onnesta on hyväntuulinen elokuva. Se on myös hyvä esimerkki draaman ja komedian yhdistämisestä. Leffan aikana ei paljon naurata, mutta hymynkareita esiintyy sitten sitäkin enemmän. Ja se onni sekä sen tavoittelu korjaa sitten aika paljon rikkinäistä mieltä. Ohjaaja tarjoilee uusia mielenkiintoisia käänteitä lähes koko elokuvan ajan, eikä katsoja todellakaan pysty ennustamaan loppua kovin ajoissa. Suosittelen elokuvaa kaikille. Olipa sinulla mielenterveysongelmia tai ei, ymmärsipä ympäristösi sinua tai ei, niin Hulluna onnesta jättää hyvän mielen ja uskon parempaan huomiseen. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |
Näyttelijät: Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti, Valentina Carnelutti, Tommaso Ragno, Bob Messini, Sergio Albelli, Anna Galiena, Maria Borini, Marco Messeri, Bobo Rondelli, Maria Grazia Bon, Mimma Pirré
Kesto: 115 minuuttia
Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, LeffatHenkilöt: micaela ramazzotti, valeria bruni tedeschi