Kaappari-elokuvassa Aarno Lamminpää (Kari Hietalahti) on kokenut taloudellisen menetyksen ja päättää kaapata lentokoneen selvitttääkseen tilannettaan. Konetta ohjannut kapteeni Rajapelto (Aake Kalliala) ja ensimmäinen perämies Snock (Jussi Vatanen) löytävät itsensä tilanteesta, mihin koulutus ei heitä välttämättä ole suuremmin valmistanut, mutta josta olisi hyvä selvitä hengissä yhtenä palana.
Kaappari-elokuva perustuu taiteellisin vapauksin Mr. Lauri Puintilan samannimiseen kirjaan. Ja kuten tosielämässä, niin myös elokuvassa Mr. Lamminpään todelliset syyt lentokoneen kaappaamiseen jäävät selvittämättä. Tämä on sinänsä mielenkiintoista, sillä tämä kaappari vaati rahaa yleishyödyllisiin kohteisiin, itselleen ja vaikutti lentelevän vain edestakaisin Oulun ja Helsingin välillä. Lopulta Mr. Lamminpää suostui antautumaan poliisille, jos vain saisi viettää ensin 24 tuntia kotonaan Oulussa.
Tosielämässä syyskuun 30 päivä vuonna 1978 Mr. Aarno Lamminparras nousi lentokoneeseen Oulussa ja kaappasi sen haltuunsa ennen koneen laskeutumista Helsinkiin. Kyseessä oli Suomen ensimmäinen lentokonekaappaus. Toki ilmatilassamme ollutta Aeroflotin lentoa häiriköitiin jo vuonna 1977. Tuolloin kaksi venäläistä loikkaria yrittivät päästä lentokoneella Tukholmaan, mutta joutuivat tyytymään Helsinkiin (ja odottamaan palautusta kotinurkille) koneen polttoaineen vähyyden vuoksi. Joten Mr. Lamminparteen suorittamaa kaappausta voi todellakin pitää suosiolla ensimmäisenä (ja toivottavasti viimeisenä) suomalaisen suorittamana suomalaisen lentokoneen hallinnan anastamisena.
Kaappari-leffa yllätti erittäin myönteisesti. Toki raina toimisi ihan kiitettävästi myös pienemmällä ruudulla, joten sitä voi odotella kotilevitykseenkin. Mutta itse nautin suuren valkokankaan tuomasta ulottuvuudesta. Nyt valkokankaalla keskityttiin asiaan – koneen kaappaamiseen ja sen aiheuttamiin mielentilamuutoksiin Mr. Lamminpään pään sisällä. Elokuvaa on kritisoitu siitä, että se on liian pliisu, mutta ehkä vastaus todellakin piilee suomalaisuudessa. Ei syytä panikkiin, olemmehan suomalaisia. Pliisuksi ei kuitenkaan voi sanoa Mr. Hietalahden esitystä, joka kantaa elokuvaa eteenpäin eikä koneen puikoissa taitelleiden herrojen Kallialan ja Vatasen suorituksia. Mikä mahtaisi olla oikea tapa asennoitua aseella uhkaamiseen, heidän toimintatapansa on yllättävän toimiva. Mutta hyvistä näyttelijöistä huolimatta kukaan ei vedä valkokankaalla vertoja Mr. Hietalahdelle, toivottavasti miehelle aukeaa tästä lisää päärooleja.
Yllättävän hauska lentokonekaappaus | |
---|---|
ja samoin yllättävän rennon oloinen. Kaappari-leffa tarjoilee tasaiseen väliin nauruja (jos uskaltaa vain nauraa) ja itselläni olikin vakavan asian parissa tosi hauskaa ja luulen suuntaavani katsomaan leffan uudestaankin jo pelkän hyvän huumorin vuoksi. Elokuva keskittyy juuri siihen ilmassa olemiseen ja maahan paluun suunnitteluun, joten miksikään lentokoneen kaappaus-oppaaksi leffaa ei todellakaan voi suositella ja turvatarkastuksetkin ovat tuosta kyllä paljon jo parantuneet. Mutta näin siis aikoinaan ja sitä kautta Kaappari tarjoili myös mielenkiintoisen katselmuksen historiassa taaksepäin. Elokuva arvioinnin näkökulmasta Kaappari-leffa toimii monella tasolla, se toimisi myös teatteriesityksenä, mikä ei välttämättä ole kovin hyvä kehu. Valkokankaalle pitäisi päästää vain valkokankaalle soveltuvia ulottuvuuksia, joten Kaappariin olisi ehkä mahtunut hieman vielä lisää dramatiikkaa ja laajempia kuvakulmia. Toisaalta ymmärrän kyllä, että se lentokoneen ohjaamo ei ole niitä maailman suurimpia paikkoja. Leffa oli joka tapauksessa hauska, ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille lentokonekaappauksista kiinnostuneille, jotka haluavat nähdä suomalaisen asenteen asiaan. Ja luulen, että Kaapparista joko pidetään tai ei, itse toivon sitä pitämistä. Kaappari on hyvä suomalainen lentokonekaappaus-elokuva. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |
Henkilöt: aake kalliala, hannu-pekka björkman, jussi vatanen, kari hietalahti