Järven tarina -elokuva vie katsojan Suomen luonnon ainutlaatuisimman aarteen, järviemme, saloihin ja myytteihin. Suomalaisen kulttuurin ja muinaisten uskontojen tarinat heräävät henkiin, kun pinnan alla oleva maailma avataan katsojille ensi kertaa tässä laajuudessa. Se on sisarelokuva vuonna 2012 ilmestyneelle Metsän tarina -leffalle monella eri tavoin. Tuolloin katsoja pääsi samoilemaan suomalaisen ikämetsän salaisuuksiin. Tällä kertaa sukelletaan pinnan alle tarkkailemaan muun muassa kalojen, nilviäisen ja vedenkierron maailmaa. Siinä samalla oman osuutensa saa myös järviä hyväksi käyttävät eri eläimet.
Metsän tarinan tavoin tälläkin kertaa kuullaan suomalaiskansallista mytolgogiaa ja perinnehistoriaa vanhojen tarinoiden ja myyttisten olentojen kautta, joka laittaa ajattelemaan pinnan alla tapahtuvia asioita ihan eri lailla. Mukaan on saatu myös kirjailija Mr. Antti Tuurin kehittämä veden ikuiseen kiertoon liittyvä tarina, joka omalla tavallaan vie dokumenttia eteenpäin. Mr. Tuuri löysi aikoinaan Ahdin ja Vellamon tyttären Ahittaren nimisen ja synnyn suomalaisesta kirjallisuudesta.
Nimensä puolesta Järven tarina -elokuva voi olla haasteellinen sisäistää. Nimen perusteella odottelin itse enemmän vedenalaista toimintaa ja joidenkin maan päällä elelevien eläinten mukaan saaminen vaati hieman asennemuutosta. Haasteellisesti tämä voi tulla perheen pienempien kanssa, jotka todellakin odottavat sitä vedenalaista elämää ja esimerkiksi karhun tai hirven mukana oloa voi joutua selittelemään. Elokuvaa myös markkinoidaan dokumenttina, mutta en ole vielä oikein päässyt sopivaan mielentilaa siinä, missä määrin mytologia uppoaa tuohon dokumentti-kategoriaan. Olipa sitten niin tai näin, niin Järven tarinaa on kiva katsella. Enemmänkin siihen olisi voinut upottaa dokumentaarista tietoa hyvän tarinan oheen.
Tuhansien järvien maassa pulikoitavaa riittää ja myös tapahtumia pinnan alla. Mutta en ole koskaan ennen tätä näin läheisesti tutustunut vedenalaiseen elämään. Dokumentti on visuaalisesti kaunista katsottavaa, sillä tällaisia maisemia ei pääse katsomaan itse pinnan sukeltaessa tai ”uidessa mikkoa”. Tässä kohtaa kuulukin kiittää ja kumartaa pääkuvaajan vedenalaiseen kuvaukseen erikoistuneen Mr. Teemu Liakkan suuntaan. Tämän luontodokumentin takana on useita tunteja (lähes kolme vuotta) ja sen kyllä huomaa. Sitä on kuvattu ilmasta, pinnalta ja veden alta. Kirkasvetisten järvien löytäminen ei ole mikään itsestään selvyys. Dokumenttia kuvattiinkin useissa eri paikoissa. Oman osuutensa siitä ovat saaneet Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan järvet sekä Saimaa ja Päijänne. Kuvausryhmää sopii kiittää tässä kohtaa, sillä itse pään sinne pinnan alla tunkiessa ei kyllä näin vakuuttavia maisemia näe.
Ohjauksesta vastasivat herrat Marko Röhr ja Kim Saarniluoto. Musiikin kohdalla he ovat luottaneet hyvään konkariin Mr. Panu Aaltioon. Hemmolla täytyy olla sävel kunnolla hallussa, sillä hän sävelsi Metsän tarina -elokuvaan palkitun musiikin. Ehkä kiertokulku näkyy myös tässä ja Järven tarina saa myös oman palkintonsa musiikista. Musiikkia Järven tarinassa täydentää Ms. Johanna Kurkelan vokaalinen huokailu sopivissa paikoissa.
Tarinoiden kertojana toimivat Mr. Samuli Edelmann, joka sopii hyvin viemään katsojaa vuoden ajasta toiseen. Kertoja iskee tarinaa uskottavasti ja mielenkiintoisella tavalla suomalaisista taruiststa, uskomuksista ja uskonnoista. Luvassa on esi-isien kunnioittamien veden haltiahenkien hurmaa kalojen keskellä pullikoidessa. Näitä tarinoita on varmasti myös perheen pienempien mielenkiintoista kuunnella ja me isommat voimme elokuvan myötä kehitellä uutta suhdella ympäröivään luontoon. Nyt vain riittävästi vaatetta päälle sekä ylös ulos ja luontoon sen kauneutta ja monimuotoisuutta ihmettelemään.
Mielenkiintoinen matka pinnan alle | |
---|---|
Ei äkkiä uskoisi, että ökkimönkiäisten ja muiden pinnan alla elelevien olentojen seuraaminen voisi olla näinkin mielenkiintoista ja mukaansatempaa. Pakko vain hyväksyä tosiasia ja todeta Järven tarina -dokumentti onnistuneeksi. Visuaalisesti pinnan alaiset tapahtumat ovat hyvin vaikuttavia ja kertoja yhdessä musiikin kanssa tukee tätä kokemusta. Luontodokumentin tekijät eivät suoraan allekirjoita mitään pro nature mottoja leffallaan vaan pikemminkin tökkivät katsojaa oikeaan suuntaan. Tässä luonnon monimuotoisuuden havainnon esittelemisessä on mielestäni onnistuttu hyvin. On aika kumma, jos tämän ei jälkeen ei ymmärretä järvien merkitystä luonnon kiertokulussa. Suosittelen elokuvaa koko perheelle. Se on täynnä kauniita kuvia, mielenkiintoista mytologiaa ja saa aikaiseksi varmasti antoisia juttutuokiota jälkikasvun kanssa. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |