Viktoriaaniseen aikaan (noin 1837 – 1901) levottomien, mieleltään ailahtelevien, mielipiteitään ilmaisevien tai asioista vastustavien naisten katsottiin kärsivän hysteriasta. Syynä tälläiseen levottomaan käytökseen oli kuulemma seilaava kohtu tai väpäjävät hermot – oikeasti, varsinkin kun viktoriaanisen ajattelun mukaan naisilla ei voinut olla minkäänlaisia seksuaalisia haluja, vaan nämä olivat vain miesmäisiä piirteitä. Lisää mielenkiintoista tietoa hysteriasta löytyy täältä. Joten pelkkä ajatus jo siitä, että valkokankaalle tulisi ’lääketieteellinen’ esitys naisen kohdun merkityksestä hänen mielialoihinsa tai sitten romanttinen komedia vibraattorin keskimisestä herätti niin paljon mielenkiintoa, että Cineen oli pakko suunnata. Ja ei kyllä yhtään kaduta.
Hysteria on brittiläinen tyttö-hömppä leffa (ne viisi leffasalissa mieheksi tunnistettua hahmoa oli kyllä varmaan raahattu kiristämällä – uhkaamalla – lahjomalla paikalle), mikä näkyi hyvin naisvoittoisena katsojamääränä. Ehkä miehet eivät niinkään halua nähdä valkokankaalla hyvin tehtyä käsityötä tai sitten hysteerisen paroksysmin (orgasmin) piirteitä viktoriaaniseen malliin. Asia on sinänsä mielenkiintoinen, koska miehet puolestaan olivat vibraattorin keskimisen takana – lääkäriparat, kun saivat kramppeja käsiinsä liiallisesta käsityöstä hameen helmojen sisäpuolella.
Elokuvassa aikaansa seuraava lääkäri Mortimer Granville (Hugh Dancy) ei saa vastakaikua Lontoon muilta lääkäreiltä aseptiselle toiminnalle ja bakteerien hävittämiselle (ne, kun ei kerta näy), vaan joutuu (tai pääsee) usean työpaikkahaastattelun jälkeen töihin johtavan naistenlääkärin Robert Dalrymplen (Jonathan Pryce) vastaanotolle. Dalrymple hoitaa hysteerisia naisia tehokkaalla lantiopohjan hieronnalla, joka tuottaa naisille hysteerisen paroksysmin. Uuden vastaanoton lomassa Granville tutustuu kahteen Dalrymplen tyttäreen: siveään Emilyyn (Felicity Jones) ja naisten- sekä köyhien oikeuksia ajavaan Charlotteen (Maggie Gyllenhaal). Tasapainoillessaan perinteisen siveän viktoriaanisen kosiskelun merkeissä ja uuden työn aiheuttamissa fyysisissä rasitusvammoissa Granville tulee yhdessä ystävänsä Lordi Edmund St. John-Smythen (Rupert Everett) kehittäneeksi vibraattorin.
Tosielämässä naistentautien lääkärit olivat kovan paikan edessä, sillä naisille hysteerisen paroksysmin (orgasmin) tuottaminen oli aikaavievää eikä lopputuloksesta aina ollut takuita kovasta työstä huolimatta. Hysteerisen paroksysmin haussa ei ollut tietenkään mitään tekemistä seksuaalisuuden tai seksin kanssa, koska naisten ei uskottu pystyvän orgasmin kokemiseen. Ensimmäinen vibraattori löytyy amerikkalaisen lääkärin George Taylorin nimistä, Manipulaattori toi jonkin verran apua lääkäreille. Tohtori Granville patentoi omansa 1880-luvun nurkilla. Hänen versionsa oli tarkoitettu ensisijaisesti lääkärien vastaanotoille, mutta pian muutkin yritykset alkoivat tehdä omia versiotaan, joita ilmestyi myyntikuvastoihin kotirouville. Näitä väriseviä vehkeitä, vibraattoreita, markkinoitiin aluksi muun muassa ohimoiden tai hartioiden hierontalaitteina, koska ajalle tyypillinen tiukka siveellisyys ei sallinut mainosten kertovan, minne muualle värisevän vehkeen voisi myös työntää.
Romanttinen komedia vibraattorista | |
---|---|
Elokuvaa ei voi katsoa nauramatta. En itse muista, koska olisin näin paljon nauranut hysteeristen naisten hoitamiselle tai viktoriaaniselle ajalle. Asialle ei sinänsä kannattaisi kikattaa, kun sitä on pidetty todellisena ongelmana. Mutta onhan se kiva todeta, että naisten vapautusliike on saanut paljon muutakin kivaa kuin äänioikeuden tuotetuksi. Ja se on myös yksi syy nähdä elokuva. Hysteria on kuitenkin todellinen hyvän mielen leffa ja ainoan miinuspisteen annan sille hieman ylilyövästä paroksysmin aiheuttamasta laulutuokiosta. Tässä kohtaa ehkä järjen käyttö olisi ollut taiteellista vapautta mielekkäämpää. Mutta toisaalta en voi kyllä tietää, jos joku naispuolisista lukijoista paroksysmin saavuttaessaan esittäisi myös aariaa..... |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |
Lord Edmund: Tajutonta, alle viidessä minuutissa… ja hieno höyrypannuni kesti tämän….. eikä edes ylikuumennut…….
Dr. Granville: Ja miltä tuntuu, koetteko saaneenne hysteerisen paroksymian? Miltä vatkaava vekotin tuntui?
Daami: Ooooh.. miksi sitä kutsutaan?
Lord Edmund: Pölyhuiskaksi
(ja kaikkialla maailmassa naisten mielestä pölyjen pyyhkimisestä tuli juuri kivaa….)
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Komedia, LeffatHenkilöt: hugh dancy, maggie gyllenhaal