Herkules-elokuvassa Herkules (Dwayne Johnson) yhdessä ystäviensä profeetta Amphiarausin (Ian McShane), varkaan Autolycuksen (Rufus Sewell), sotilas Tydeuksen (Aksel Hennie), amatsonialaisen jousiammunnan hallitsevan Atalantan (Ingrid Bolsø Berdal) ja kertoja Iolauksen (Reece Ritchie) kanssa päätyy auttamaan Ergeniaa (Rebecca Ferguson) ja hänen isäänsä lordi Cytosta (John Hurt) valmentamalla Cytoksen sotilaita uhmakasta Rheseusta (Tobias Santelmann) vastaan. Kunnon kreikkalaisen taruston tavoin taustajoukoissa kuitenkin juonitaan nopeammin kuin ehdit sanoa kissaa ja Herkules päättää jäädä paikkakunnalle auttamaan Ergeniaa yhdessä ystäviensä kanssa. Mutkia matkaan moraalisen heräämisen myötä on kuitenkin tulossa ja niistä se elokuva pääasiallisesti muodostuukin.
Kreikkalaisen mytologian mukaan Herakles/ Ἡρακλῆς / Herkules on ylijumala Zeuksen ja kuningatar Alkmenen poika, jolle nakitettiin 12 urotyötä tehtäväksi vihamiehensä Eurystheuksen hyväksi ja sitä kautta kutsu kuoleman jälkeen jumalten joukkoon ja näin kuolemattomuuden saavuttaminen. Kunnon verivihollisen tavoin Eurystheus hylkäsi näistä uroteoista kaksi. Ensimmäinen hyllylle joutunut oli Herkuleksen toinen urotyö Lernan Hyrdan tappaminen. Haastetta tuli tässä mukaan siten, että sitä mukaan kun Herkules Hydran päitä napsi pois niiden tilalle kasvoi aina kaksi uutta. Toinen hyllytetty urotyö oli Herkuleksen viides ponnistus kuningas Augeiaan massiivisten tallien putsaaminen lannasta. Sen sijaan Eurystheukselle kyllä kelpasivat kaikki muut urotyöt, joita olivat Nemean leijonan taljan hakeminen (ja tämä leijonan talja sekä sen pää nähdäänkin nyt Herkules-elokuvassa sankarin päällä), kultasarvisen Keryneian kauriin vangitseminen, Erymanthoksen vuoren massiivisen metsäkarjun vangitsemisen jonka reissun aikana Herkulekselle enemmän vastusta antoi kentaurit kuin itse metsäkarju.
Kuudenneksi uroteoksi tuli keskellä Stymfaloksen järven asustavien metallisulkaisten lintujen karkoittaminen, jonka jälkeen Herkules nappasi Kreetan pelloilla riehuneen Minotaurus-härän isän. Eläimellinen meno jatkui kahdeksannessa uroteossa, jossa hän ryösti Diomedes-kuninkaan ihmislihalla elävät tammat ja menetti samalla hyvän ystävänsä Abderoksen niiden suihin. Tätä seurasi amatsoni Hippolyten jalokivivyön tuominen Eurystheukselle. Pitkälle matkalle jouduttiin myös Geryon-miehen karjan hakemisessa Espanjasta, jota tavoittelivat monet muutkin. Loppusuoralla häämötti enää kultaisen Hesperidien omenan hakeminen jostain kaukaa, jossa Herkules sai apua maapalloa kannattavalta Atlakselta. Viimeinen Herkuleksen tehtävä oli hakea koirahirviö Kerberos manalasta Haadeksen hoidosta. Elokuvassa nämä kaikki ’pakolliset’ urotyöt on jo suoritettu, joten Herkulekselle on mahdollisuus viettää vapaata ja railakasta palkkasoturin elämää yhdessä ystäviensä kanssa seikkailuja etsien. Tätä ajatusta vastaan voi melkein kuvitella, että kassakoneiden komean kilinän myötä studiopomot ovat kenties ajatelleet sankarille jatko-osia yhdessä uusien ystäviensä kanssa. Leffa on kuitenkin osoittautunut pieneksi pettymykseksi kotiin tulevien ropojen suhteen, joten jatkot ovat vielä ison kysymysmerkin alla. Ehkäpä jos olisi oikeasti keskitytty niihin urotekoihin, niin tilanne voisi olla toinen. Itse ainakin olin näistä takautumista enemmän innostunut kuin elokuvan pääjuonesta. Näitä urotekoja ja niiden inhimillisempiä suoritustapoja esitellään kivasti elokuvan lopussa tekstien lomissa.
Herkules elokuvan aiheena vaikuttaa olevan suhteellisen suosittu. Tästä antiikin sankarista on tehty reippaasti yli 30 elokuvaa joko isolle valkokankaalle tai sitten televisioon. Nyt nähdyn Herkuleksen lisäksi tälle vuodelle on myös suunniteltu toinen samaa aihetta käsittelevä elokuva. The Legend of Hercules, missä lihaksiaan on päässyt pullistelemaan Mr. Kellan Lutz Mr. Renny Harlinin ohjauksessa. Ennen näitä elokuvia tunnetuimpia Herkuleksen esityksiä ovat varmaankin Disneyn animaatio Herkules vuodelta 1997 ja televisiosarja Hercules: The Legendary Journeys, missä Mr. Kevin Sorbo pullisteli lihaksiaan ja seikkaili yhdessä ystäviensa kanssa vuosien 1995 ja 1999 välisenä aikana. Televisiosarjan seikkailut perustuivat edes jonkinlaisiin kreikkalaisiin mytologisiin tarinoihin, vaikka on tunnustettava, että itse muistan enemmän ne Mr. Sorbon lihakset (ja sama kohtalo vaikuttaa olevan myös Mr. Johnsonin seikkailujen kohdalla – mutta ne lihakset….)
Elokuvan ohjaaja Mr. Brett Ratner on tullut tutuksi vauhdin ja toiminnnan kuvauksista. Miehen elokuvallisesta CV:stä löytyy Rush Hour -sarja, X-Men: The Last Stand ja Tower Heist. Mukana pitäisi olla myös komiikan hallintaa, mitä jonkin verran leffasta myös löytyykin. Mr. Dwayne ’The Rock’ Johnson on yleensä se pelastava tekijä pitkään paikoillaan junnanneissa elokuvissa. Hän on saanut onnistuneesti potkittua lisää elämää ja eloa muun muuassa sellaisiin elokuviin kuin G.I. Joe (Retalion, 2013), Matka maan sisään (Journey 2: The Mysterious Island, 2012) ja The Fast and the Furious (Fast Five, 2011). Näiden lisäksi mies on uskottavasti esitellyt lihaksiensa lisäksi näyttelijäntaitojaan elokuvissa Tooth Fairy, Faster ja Pain & Gain. Mutta nyt on tehty selvästi paluu Skorpion kuningas -elokuvan malliin, missä valkokankaan valloittamiseen riittää lannevaatteessa heiluminen, miekkojen mätkiminen ja minimaalinen hahmoon syventyminen. Ei sillä katsoja kyllä varmasti saliin mennessään tietää mitä tuleman pitää.
Antiikin sankari seikkailee ystäviensä kanssa | |
---|---|
Elokuviin ei kannata lähteä katsomaan Herkuleksen urotekoja, niinkuin minä tein. Vaan hyyväksyä se tosiasia, että leffa on suunnattu nuorisolaisille, joille meno ja mätkintä on historiallista kerrontaa tärkeämpää. Jotkut voivat pitää elokuvaa leffan 300 revittelynä, sillä lähes samassa määrin paljasta pintaa ja pullistelua on luvassa. Vaikuttaa myös siltä, että käsikirjoittajat Ryan Condal ja Evan Spiliotopoulos ovat päättäneet päästää katsojat erittäin helpolla. Herkules-elokuvan aikana toki tarjoillaan aina välillä herkkupaloja vähän syvällisempäänkin tarinaan, mutta niistä päästään (onneksi) nopeasti ohi ja viimeistään kuitataan ne huumorin avulla. Jotenkin tämän kaiken kiertämisen ja kaartamisen keskellä elokuvaan on kuitenkin eksynyt mukaan muutama inhimillinen katsaus Herkuleksen sielunelämään ja ihmiselämän valintaan. Nämä kohtaukset kyllä erottuvat kuin tatti silmästä leffan aikana. Herkules-elokuva on nopeatempoinen, erikoistehosteita täynnä oleva karvapallopläjäys, joka sopii varmasti kohdeyleisölleen ja meille, jotka päädymme sitten nauttimaan Mr. Johnsonin lihaksista. Suosittelenkin leffaa kaikille, jotka haluavat viitata kintaalla Herkuleksen urotöille, syvälliselle juonelle ja hahmojen rakentamiselle. Elokuva sopii hyvin toiminnasta pitäville, jotka haluavat heittää aivonsa narikkaan ja nauraa ne jäljelle jääneet hermosoluset pihalle vauhdikkaassa tahdissa. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |
Henkilöt: aksel hennie, dwayne johnson, ian mcshane, ingrid bolsø berda, john hurt, rebecca ferguson, reece ritchie, rufus sewell, tobias santelmann