VALIKKO

Filth – Saasta

Filth-elokuvassa etsivä Bruce Robertson (James McAvoy) on mielenterveyden häiriöistä kärsivä ihmisten väärinkäyttäjä, jolla ei ole minkäänlaista moraalista selkärankaa oman napansa lisäksi. Robetsonin mielestä koko maailma on hänelle velkaa, joten hän saa käyttäytyä miten haluaa. Miehen mielen rappeutumisen ja hajoamistilan lisäksi valkokankaalla on toki tarjolla pinnallinen murhamysteerin selvittäminen helppoa tarinaa hakeville. Tämän merkeissä valkokankaalla vilahtelee Brucen lääkäri Ross (Jim Broadbent) sekä epämääräinen joukko miehen työkavereista, joista merkittävämäksi nousee Ray Lennox (Jamie Bell) ja työn ulkopuolella Brucen ainoa ystävä Bladesey (Eddie Marsan)

Skotti Mr. Irvine Welshiä voi sitten kiittää tästä tuotoksesta. Elokuva perustuu hänen saman nimiseen kirjalliseen tuotokseen vuodelta 1988. Miehen kirjallisuus on omaa luokkaansa tyylitajultaan. Ne sisältävtä yleensä muun muassa satunnaista huumeiden käyttämistä, työväenluokan elämää, seksiä, sadomasokismia ja tietenkin skottilaisia luonteenpiirteitä. Mikäli tyyli miellyttää kehoitan tutustumaan sellaisiin kirjallisuuden klassikoihin kuin Transpotting (1993), Filth (1998) ja Porno (2002).

Käsikirjoittaja-ohjaaja Mr. Jon S. Braid on ennen Filthiä tehnyt vain yhden elokuvan, Cassin. Joten elokuvan on sanottu kaatavan tai nostavan miehen uuteen luokkaan. Mutta ainakin ohjaajan kuvaus mielisairaudesta ja sen vaikutuksesta Bruceen on ihan omaa luokkaansa. Itse pidin miehen tyylistä, elokuva toki pistää esiin (myönteisesti) kuin naula seinästä perinteisten popcorn-leffojen seurassa, mutta kyse on oikeasti aika mielenkiintoisesta ja hauskasta (vaikka olinkin ainoa salissa naurulihaksia harjoittava henkilö) elokuvasta.

Katsojien joukossa on varmasti ihmisiä, joita Filth yököttää, jotka eivät sitä ymmärrä ja sitten niitä, joiden mielestä kyseessä on mahtava mestariteos. Itse pidin elokuvaa kokemuksena myös paikoittain ällöttävänä, mutta elokuvallisessa mielessä se kyllä muuten ansaitsee kaikki merittinsä – myös ne pahanolon kokemukset, joita se ei jää märehtimään tai alleviivaamaan. Filth on myös eräänlainen kuvaus brittiläisestä huumorista, joka kameran takana ohjaajan mielessä tai valkokankaalla nähtynä. Koe itsesi joka tapauksessa varoitetuksi ja suuntaa sinne leffasaliin antamaan Filthille mahdollisuus. Myös kaikki ne, jotka saavat kicksejä skottilaisista maisemista ja aksentista eivät voi jättää elokuvaa katsomatta – kiitos kuitenkin käännöksen olemassaolosta, sillä itse tipuin välillä välillä käytetyn aksentin syviin koloihin.

Vakuuttavaa saastaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka yllätti myönteisesti alkusekunteistä lähtien. Filth on yllättävän monitahoinen elokuva, joka kiinnittää katsojan olemaan oikeasti kiinnostunut Brucen kohtalosta. Miehelle toivoo loppupeleissä parasta, vaikka välillä ei aina tiedä onko mies lintu vai kala, vai kenties jotain siitä väliltä. Tämä kaksitahoisuuden oivaltaminen tai oivaltamatta jättäminen vaikuttaa paljon siihen, miten elokuvan lopun uskoon tapahtuvan. Mikä oli todellista ja mikä ei. Filth ei kaikesta saastan esittelystä huolimatta jää niissä märehtimään, mutta antaa kyllä tunnustusta kirjailijan Mr. Welshin suuntaan kiitettävän usein. Leffan traileri ei kerro paljonkaan elokuvan erinomaisuudesta. Mutta varoitan, että tämä raina todellakin eroaa PALJON siitä perinteisestä pullamössö-tyylistä, mitä valkokankailta enimmäkseen on nykyään tarjolla. Suosittelen saastan sekaan sukeltamista ja Filthin näkemistä kaikille niille, jotka haluavat yllättyä oikeasti satiirisen hauskan brittielokuvan parissa. Edinburgin ja skottiaksentin fanittaminen auttavat myös toki asiaa. Luvassa on pahan maun taiteilua tyylikkäästi tavalla, joka etenee välillä hyvinkin vauhdikkaasti anarkiasta kaaokseen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Same rules apply

Osastot: Draama
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa