VALIKKO

Farsan – Faija

Miksi, oi miksi? Miksi? Kerro miksi? Miten ihmeessä ruotsalaiset sitten aina (no lähes tulkoon aina) onnistuvat tekemään hyviä arkisesta lähiöelämästä kertovia elokuvia? Miksi suomalaiset eivät tässä onnistu samalla tavalla. Toki SuomiFilmiltä varmaankin puuttuvat samanlaiset puitteet kuin Trollhättanissa on tarjolla, mutta silti. Muistuuko mieleen yhtään hyvää suomalaista lähiökuvausta. Ja nyt ei sitten lasketa mukaan Nousukautta!! No, tuleeko mieleen?? Odottelen yhä ja yhä ja yhä vaan….

http://www.youtube.com/watch?v=ZPV3fE9XWb8

Josef Fares (Jalla, Jalla! ja Kopps) on tehnyt uuden kokoperheen komedian ja jollakin tapaa palannut juurilleen. Hyvä niin. Tämä tyylilaji tuntuu sopivan hänelle hyvin. Itselleni jäi aikoinaan hyvä mieli edellä mainituista elokuvista ja samaa odotin tältä – ja enpä juuri asiassa pettynyt. Farsan kertoo Samin (Hamadi Khemiri) ja Amandan (Nina Zanjani) yrityksestä huiputtaa Samin isää Aziz:a (Jan Fares) tyynyn avulla. Isä Aziz haluaa lapsenlapsia, mutta sen sijaan, että Amanda olisi oikeasti raskaana he ovat siippansa kanssa adoptiojonossa. Juoni vie tässä mukanaan ja tähän liittyviä kommelluksia olisi voinut olla enemmänkin elokuvassa.

Mukaan on myös tungettu pari sivujuonta, joista toinen keskittyi Azizin pomon, pyöränkorjausliikkeen omistajan Jörgenin (Torkel Peterssonin) yrityksiin tulla machommaksi ja siten parantaa (mielestään) avioliittonsa laatua. Tämä irrotti omalla kohdallani suurimmat naurut. Toisaalta elokuva olisi kantanut myös ilman sitäkin. Mutta siitä huolimatta.. ihan vinkiksi vain kaikille macho-faneille, ei kannata… ei todellakaan, vaikka se salaatin tekeminen olikin hyvin hauskaa katsottavaa. Toisen sivujuoneen, Dino koiraan liittyvän, olisin jättänyt nostamatta esille. Koira olisi voinut olla mukana pienemmässä roolissa.

Eläimiin liittyy niin paljon tunteitawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Vaikka olisikin jättänyt sen koiran osuuden näinkin laajasti tästä elokuvasta pois, niin se myös osaltaan esitti erittäin kauniilla tavalla, miten ihminen voi kiintyä eläimiin. Huom!!! Eläimiä ei vahingoitettu elokuvaa tehdessä, pyöriä ehkä sitäkin enemmän…
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Ja kolmas Samin isän Azizin yrityksiin löytää uusi nainen elämäänsä ystäviensä avustuksella. Välillä tämä oli hyvin surkuhupaisaa katsottavaa ja en oikeasti tiennyt, pitäisikö olla osaaottava vai ei. Aika, mikä siihen oli kulutettu olisi myös voitu (edelleen) panostaa parisuhteeseen tai machoilun hakemiseen. Ehkä näin, sitten ensi kerralla..

Elokuva kantaa eteenpäin sen voimalla, että se ei liikaa panosta erikoistehosteisiin, vaan antaa sisäpiirin näkemyksen maahanmuuttajien elämään. Elämä seinien sisäpuolella voi olla hyvinkin erilaista mitä meillä on, mutta sitten taas huomaa, että meillä on kuitenkin samoja toiveita, puheenaineita ja niin edelleen. Mutta samaan aikaan tulee vähän sellainen olo, että valtakansaan on vaikea sulautua ja ne parhaat ystävät löytyvät muiden maahanmuuttajien joukosta.

Ne, jotka pohtivat ruotsalaista sielunelämää, niin minun on ainakin omalta osaltani tunnustettava, että tunnistin elokuvassa runsaasti tuttuja piirteitä (det är bara så Maja), mutta jokainenhan on yksilöllinen, joten poikkeuksiakin varmasti löytyy. Toivonkin, että elokuva löytää yleisönsä myös Suomesta, vaikka me täällä välillä ollaankin pakkoruotsia ja ruotsalaisia vastaan – mutta lähinnä vain jääkiekossa. Joten se ei estä meitä nauttimasta hauskasta elokuvasta.

Arviointiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Hmmmm… Farsan oli ihan toimiva kokonaisuus, joka todellakin kirvoitti muutamia naurujakin ilmoille. Plevnasta lähti hyvillä mielin ja se olikin siinä. Jäikö elokuvasta jotain elämää suurempaan käteen, on vielä arvoitus. Olen joka tapauksessa tyytyväinen, että Josef Fares on palannut tämäntyylisten komedioiden pariin. Tosin riskinä on, että niidenkin aiheet loppuvat joskus ja se jää nähtäväksi, onko hänellä sanottavaa muunkinlaisen materiaalin parissa. Juoni on suhteellisen ennalta arvattava, mutta se ei poista näyttelijöiden hyvää roolityötä ja heille sattuvia kommelluksia. Kiitän ja kumarran hyvän mielen antamisesta, sekä lisään sen avulla yhden pojon alkuperäisten perään.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa