VALIKKO

Elokuvia hoitajista – Movies about nurses

Hyvää kansainvälistä sairaanhoitajan hoitotyöntäyteistä päivää kaikille hoitotyön parissa puurtaville hoitajille, muulle henkilökunnalle ja potilaille. Suomessa päivän teemana on ’sairaanhoitajat terveyden edistäjinä – hyvinvoiva jaksaa enemmän’, joten fyysisen työn vastapainoksi voi välillä nauttia kulttuurisista kokemuksista elokuvien avulla.

Mutta ennen niiden pariin pulahtamista tahdon ystävällisesti muistuttaa teitä kaikkia, jotka olette meidän hoitotyön tekijöiden kanssa tekemisissä, koittakaa kestää. Hoitajanne ei välttämättä ole vielä ehtinyt vuoronsa aikana käydä vessassa puuteroimassa nenäänsä, juoda aamukahvia tai nähdä ruokaa muualla kuin potilaan tarjottimella. Olkaa siis ymmärtäisiä hoitajaanne kohtaa, joka testailee rakkonsa laajuutta ja miettii miten matalalla verensokerilla jaksaa vielä tehdä töitä sekä muistaa kaikki teidän vaatimuksenne parhaan mahdollisen hoidon toteuttamiseksi.

Joten sairaanhoitajajapäivän kunniaksi päätin piristää blogini päivityksiä sairaanhoitaja-aiheisilla elokuvilla. Tehtävä osoittautui huomattavasti haastavammaksi kuin uskoinkaan. Elokuvia kyllä noista valkotakkisista käytäviä pitkin viilettävistä ja viisaista lääkäreistä oli tarjolla, mutta entäpä niistä työmuurahaisista, joita myös sairaanhoitajiksi kutsutaan. Lähinnä heille oli jäänyt sivuosan rooli, mutta välillä sitäkin maukkaampi. Seuraavasta listasta löytyy vähän kaikkea mahdollista. Mukaan on mahtunut dokumenttia, draamaa ja ikimuistoisia sairaanhoitajia. Jokainen voi poimia listasta oman makunsa mukaan elokuvia katsottavaksi, jokainen niistä on hyvä omalla tavallaan ja onnistuessaan avaa jopa hoitajan ammattia hieman lisää (tai sitten ei).

  • Waiting Room (2012). Aikaa ja eloa ison sairaalan päivystyksessä yhden vuorokauden aikana, mihin mahtuu muun muassa 241 potilasta. Dokumentti on rehellinen, eikä todellakaan kaunistele hoitotyötä. Opettaa hoitotyönteosta haaveileville pitkän pinnan treenaamista.

  • Solace: Wisdom of Dying (2008). Saattohoidosta ja hoitajan roolista siinä. Dokumentti kertoo hyvin saattohoidon arjesta niin potilaan kuin henkilökunnankin  näkökulmasta.
  • Sicko – aivan sairasta (2007). Amerikkalainen sairaanhoito on sairasta. Ohjaaja Mr. Michael Moore kritisoi raskaalla kädellä Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmää, sairausvakuutusyhtiöitä ja lääkebisnestä. Hoitajat jäävät tässä taka-alalle, mutta muuten dokumentti kyllä herättää pohtimaan millaisessa ympäristössä sitä työtä oikein tehdään.
  • Talk to Her – Puhu hänelle (2002). Eräänlaisen koomapotilaan vuoteenvierus pohdintaa ja vähän muutakin. Elokuvaa pidetään yhtenä Mr. Pedro Almodovarin parhaimmista eikä syyttä. Hoidollisesta näkökulmasta on todettava, että hoito on todella henkilökohtaista, liiankin henkilökohtaista, mutta ainakin (näin satiirisesti sanottuna) hyvin myös potilaalle omistautunutta.

  • Wit (2001). Hoitaja Susie Monahan toimii syöpäsairaan potilaan elämänlaadun parhaaksi. Ratkaistavaksi jääkin, että kenen vastuulla on hyvän ja laadukkaan elämän turvaaminen. Nappeja kolistelevat vastakkain muun muassa lääkärit ja hoitajat.
  • Meet the Parents – Perhe on painajainen (2000). Hoitaja Greg Fockerilla on vaikeuksia saada appensa Jackin hyväksyntää ammatilleen. Jack: Could you at least try, maybe, to consider another profession?” Focker on myös yksi niistä harvoista miehistä, joita löytyy hoitotyön ammatinharjoittajana valkokankaalla, vaikka sarjassa ei hoitotyössä juuri muuten viihdytäkkään.
  • Nurse Betty (2000). Tarjoilija Betty Sizemore rakastaa TV-lääkäriä sarjasta A Reason to Love ja haaveilee hoitotyöstä. Nurse Betty ei varsinaisesti ole hoitaja-elokuva, mutta oli pakko laittaa mukaan, koska olen tavannut liikaa nuoria hoitoalan opiskelijoita, jolla on ollut hieman samanlaiset käsitteet hoitotyöstä kuin Bettyllä. Näin se media ohjaa ihmisiä harhaan kauniilla tavalla.
  • Bringing Out the Dead (1999). Ambulanssissa työskentelevä Frank etsii motivaatiota työhönsä. Tähän on helppo samaistua kohdatessa useita potilaita samoissa tilanteissa.

  • Patch Adams (1998). Hunter ’Patch’ Adams perustaa Gesundheit! Instituten yrityksessän parantaa potilaiden elämää ja yrittää muuttaa siten terveydenhuollon järjestelmää. Jos jonnekin halauisin päästä kovasti tutustumaan niin  se olisi tänne. Elokuva opettaa myös hyvin asenteen merkitystä hoitotyössä.
  • The English Patient (1996). Pahasti palaneen sotilaan ja hänen hoitajansa välinen tarina. Joidenkin mielestä maailman paras hoitaja-potilas elokuva, mutta itse uskallan olla reippaasti eri mieltä.
  • Article 99 (1992). Veteraanisairaalassa on liikaa potilaita ja liian vähän petipaikkoja. Sairaalan johto on kovan paikan edessä hyvän hoidon turvaamisessa. Hoitohenkilökunta nousee kunniaan oman työnsä toteuttajana tässä elokuvassa. Leffa on yksi sairaala-elokuva suosikkejani.

  • Awakenings (1990). Dr. Malcom Sayerille selviää L-Dopan vaikutus. L-Dopan merkityksen lisäksi elokuva Patch Adamsin tavoin nostaa esille hoitajien työn laadun muuttumisen, kun potilaat aletaan nähdä omina persoonallisuuksinaan, ei vain hoidettavina ja puhumattomina asioina.

  • Florence Nightingale (1985). Omaelämänkertaa Krimin sodan sairaanhoitajasta. Kuuluisi varmaankin jokaisen hoitotyön opiskelijan pakolliseen katsomislistaan, mutta itselleni se avaa vain hoitotyön historiaa kauan – kauan – kauan sitten. Onneksi joissakin asioissa on edistytty noista vuosista.
  • One Flew Over the Cuckoo’s Nest – Yksi lensi yli käenpesän (1976). Hoitaja Ratched pitää kovaa kuria Patrick McMurphylle ja muille psykiatrisille potilaille. Hoitaja Ratched on äänestetty aikoinaan yhdeksi ilkeimmistä ja inhottavimmista hoitajista valkokankaan valloittajien keskuudessa.

  • M*A*S*H (1970). Hoitaja Margaret ’Hotlips’ Houlihan tekee lähtemättömän vaikutuksen Korean sodan aikana.

Ja television puolelta on tietenkin ihan pakko mainita:

  • Teho-osasto (ER) ja hoitaja Carol Hathaway, joka nostaa hoitajien ammattitaitoa esille aina tarvittaessa. ”Haleh [a staff nurse] may not be able to cross clamp an aorta, but she has over 20 years experience in emergency medicine and if you would step off your pedestal maybe you would realize it’s the nurses that make this place run and not you.” – Hathaway.
  • Nurse Jackie ja hoitaja Jackie Peyton, vaikka daamin käytös hoitotyössä rikkookin välillä kaikkia hyviä sääntöjä ja määräyksiä.
  • China Beach ja hoitaja Colleen McMurhpy yrittää selvitä hengissä Vietnamissa sotilassairaalassa. China Beach -sarja itsessään kuuluu itselläni niihin saavuttamattomiin tavoitteisiin, joista haaveilen. DVD-boksi on kyllä saatavilla, mutta ei niin, että oma rakas koneeni niitä pyörittäisi. Euroopan markkinat ovat jääneet tässä kohtaa ihan huomiotta. Jos olen väärässä, niin please, kertokaa se minulle niin voin rynnätä hankkimaan itselleni tämän oman alansa klassikkosarjan ja istua seuraavat puoli vuotta huokailemassa ääneen DVD:n ääressä.

Näiden ulkopuolelle jää varmasti vielä monta elokuvaa ja televisiosarjaa tehokkaista ja ikimuistoisista (sairaan)hoitajista, joten jos niitä mieleesi pullahtelee, niistä olisi kiva kuulla. Itse taidan nyt kuitenkin suunnata jonkin hoidollisen elokuvan pariin nauttimaan hoitotyön monialaisuudesta. Sairaalassa tavataan, ellei sitten elokuvajonossa.

 

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa