VALIKKO

Britt-Marie kävi täällä

https://www.episodi.fi/wp-content/uploads/2019/04/britt-marie_kavi_taalla_juliste.jpg

Noin kuusikymppinen Britt-Marie on ollut kotirouva ja puunari koko avioliittonsa ajan. Hänen mielestään ei ole mitään, mitä ei voisi korjata muistilistojen, ruokasoodan ja arjen rutiinien avulla. Paitsi että on, karille ajatunut avioliitto. Kun edessä on sen hyväksyminen, että mies pettää liitossa, edessä on vain yksi tie. Poistuminen paikkakunnalta ja oman itsensä löytäminen. (Epä)onneksi Britt-Mariella ei suuremmin ole ruokasoodalla hinkkaamisen lisäksi muita taitoja, joten hän ajautuu (epä)onneksi pienen Borgin kylän nuoriso-ohjaajaksi ja kylän jalkapallojoukkueen valmentajaksi. Tämä on yllätys niin kyläläisille kuin Britt-Mariellekin.

Kotisoffapsykologin näkökulmasta leffa painottaa sisäistä kasvua (luonnollisesti), mutta samalla jättää sen pintaliidon tasolle. Syvempiinkin vesiin olisi voitu hypätä. Ja ehkä tämän varmemman asetuksen myötä leffa olisi myös saanut enemmän uskottavuutta tai ainakin selvemmmän kohderyhmän. Mutta koska syviin vesiin asti ei päästä, on pakko tyytyä kahlamaan rannan tuntumassa. Ja toki siinäkin on omat onnistumisensa. Pääasia lienee se, että topakka mamma selviää tilanteesta kuin tilanteesta, vaikkakin vähän omalaatuisin keinoin. Toisaalta juuri se omana oleminen vahvistaa sitä kuuluisaa itsetuntoa ja uskoa omiin kykyihinsä. Sitä toivoisin meille kaikille.

Oman itsensä löytämisen lisäksi valkokankaalla tavataan ruotsalainen mielensäpahoittaja ruokasoodalla ja muistilistalla varustettuna. Ennen kaikki oli paremmin, mutta kun siihen ei voi enää palata. On kai vain pakko hyväksyä nykyiset olosuhteet ja lähteä niitä valloittamaan sen tutun ja turvallisen muistilistan kanssa. Tämä siitäkin huolimatta, että ikäihmiselle voi olla haasteellista kohdata nyky-yhteiskunnan haasteet ja kiivas tahti. Mutta niiden kohtaamisessa onneksi auttaa omintakeinen huumori ja elämänkokemus. Elokuvassa nämä tulevat tosin parhaiten esille kertojaäänen tiputtelemien onlinerien kautta… päivä kerrallaan, päivä kerrallaan…

Ohjauksesta on vastannut Ms. Tuna Novotny, joka ehkä näyttelijätaustansa vuoksi on osannut antaa kaikille tasapuolisesti valkokangasaikaa. Kiitos tästä. Mutta toisaalta se ei ole varmastikaan vaatinut liikaa, sillä leffa loistaa hyvillä näyttelijäsuorituksilla. Tämä on osin elokuvan pelastus, sillä leffa kaatuu osin osaksi harmaata massaan. Ohjaajalla on voinut olla yrityksiä pyristellä mössön yläpuolelle eri keinoin, mutta silti se kaatuu omaan nilkkaansa. Pienieleisyydestä, onlinereista ja elämänkasvutarinasta tulee tasapaksu tuotos, joka ei onnistu tarjoamaan suurempaa irtiottoa arjesta Britt-Marielle tai elokuvan katsojalle. Leffa on toki lämminhenkinen, mutta se olisi kaivannut enemmän irtiottoa ja uskallusta erottuakseen massasta.

On kuitenkin myönnettävä, että käsikirjoitus on ainakin osin onnistunut, koska katsoja ei valu tuntemaan myötähäpeää Britt-Marieta ja hänen ruokasoodaansa kohtaan. Mr. Fredrik Backmanin kynäilemän kirjan tavoin (tosi hauskaa luettavaa) oman osuutensa saavat yhteiskunnalliset ongelmat, jotka kyllä valkokankaalla ratkaistaan vähän liian hollywoodmaisesti tai helpolla asian sivuuttamisella. Ymmärrän toki taiteelliset vapaudet, mutta kirjan mentaliteetin seuraaminen olisi tuonut leffaan enemmän potkua ja johdonmukaisuutta. Ja siitä huolimatta pitänyt sen mielenkiintoisena. Nyt valkokankaalla on välillä sekalainen soppa surullisuutta, arkista ankeutta ja potentiaalista positiivisuutta. Tarinallisesti nämä tunteet vaikuttavat olevan väärissä kohdin ja siten vievät särmää itse potentiaaliselta kasvutarinalta.

Britt-Marie kävi ja lähtiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja jätti pohtimaan, että mitä oikeasti tapahtui. Kirja oli mielenkiintoinen, mutta siitä tehty elokuva valkokankaalla putoaa paremmin silmät kiinni vasemmalla kädellä hämmennettyyn soppaan. Tasalaatuista lopputulosta, mutta joukosta erottuminen ei onnistu. Joten on tyydyttävä toteamaan Britt-Marien vierailun olleen lyhyt, ehkäpä ytimekäs, mutta pääasiallisesti myötämielinen kokemus. Suomalaisen mielensäpahoittajan tasoon ei ihan päästä. Mutta silti on todettava, että elokuva oli ihan säällistä katsottavaa, helppoa nieltävää ja tarjoaa varmasti pakomahdollisuuden arjesta ja muistilistojen teosta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Kesto: 1 tunti 37 minuuttia

Näyttelijät: Pernilla August, Peter Haber, Anders Mossling, Malin Levanon, Stella Oyoko Bengtsson, Lancelot Ncube, Olle Sarri, Vera Vitali, Mahmut Suvakci

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa