VALIKKO

Avengers: Endgame

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BMTc5MDE2ODcwNV5BMl5BanBnXkFtZTgwMzI2NzQ2NzM@._V1_.jpg

Avengerit saavat sen viimeisen mahdollisuuden pelastaa maailmansa ja siinä samalla osan universiumia. Jos elokuvasta kertoo jotain enemmän, se menee jo spoilereiden puolelle. Oman osuutensa voi päätellä trailereista – joskin on myös sanottava, että ne eivät todellakaan kerro koko totuutta rainasta. Ja on myös todettava, että ainakin osa omista Endgame-veikkauksista osui oikeaan, vaikka en pitänytkään mitään Avengers-putkea ennen tämän rainan katsomista. Mutta myönnän, että trailerit on tullut katsottua… ja aiempia elokuvia muisteltua.

Mutta ilman mitään suurempia paljastuksia voi kuitenkin kertoa, että elokuvan kesto (3 tuntia) sujuu sukkelaan. Valkokankaalla tapahtuu tiiviiseen tahtiin lähes koko ajan jotain. Leffassa singahdellaan kivien merkeissä edes takaisin ajassa ja nähdään vilauksia aiemmista Avenger-elokuvista. Kaikkien leffojen ystäville tämä on omanlaista mannaa. Mutta muille (ja meille), jotka kaipaavat vähän syvempää tutustumista aiheeseen tai tilanteeseen pysähtymistä Avengers Endgame etenee liian lujaa ja valuu eteenpäin kuin vesi sorsan selästä. Toki se tarjoaa omat yllätyksensä, ajalliset mahdottomuutensa, mahdollisuudet sanoa hyvästi joillekin ja toisille taas toivottaa tervetuloa. Ja tässä kohtaa on annettava yksi spoileri: se nuori mies, joka seisoo hautajaisseurueen taustalla on tuttu IronMan 3:sta… Harley, anyone? Onkin mielenkiintoista tulevaisuudessa nähdä millaista tulevaisuutta tälle Tenneseestä kotoisin olevalle hemmolle oikein pedataan Marvel Universen keskuudessa. Ainakin tyyppä tulee siirtymään perunapyssystä raskaampaan kaartiin.

Joka tapauksessa Endgame antaa lähes kaikille Kostajille oman valkokangasaikansa ja -osuutensa. Jotkut loistavat toisia enemmän, mutta rajatun ajan puitteissa mihinkään suuriin sfääreihin ei tosiaan päästä. Yksi vaihtoehto syvällisempään lähestymistapaan olisi ollut kaksiosainen loppumittelö – onneksi näin ei ollut. Joten narinani on turhaa tässä kohtaa. Kiitosta on sen sijaan osoittettava siitä, että leffa niputtaa nätisti monta tarinaa lopulliseen pakettiin, ja avaa uusia ovia uusille hahmoille. Myönteistä on myös se, että vaikka raina on loppu omalla tavallaan, niin se on myös humoristinen. Tosin se olin sitten jälleen vain minä, joka kikatteli siellä leffasalissa. Muutkin ehkä olisivat nauraneet, jos he eivät olisi nauttineet virvokkeita elokuvan aikana ja odotelleet sopivaa pissataukoa.

Visuaalisesti Endgame on vakuuttava. Siinä kaahataan ympäri universiumia, eri ulottuvuuksia ja tavataan tuttuja useamman eri kulman takaa. Samalla se onnistuu nostamaan esille kysymyksiä, joihin ei vastauksia kuulu ja ainakin itse jäin pohtimaan, että mahtaako niitä ikinä tullakkaan. Ehkä Marvel Cinematic Universen (MCU) neljännen vaiheen elokuvat tuovat näihin jotain selkoa, tai sitten eivät. Avengers-hahmot ovat kuitenkin olleet niin suosittuja viimeisen 10 vuoden aikana, että on vaikea kuvitella heidän häipyvän nyt takavasemmalle. Lypsävää lehmään viedään harvoin teuraaksi, joten odotusarvona voi pitää ainakin joidenkin heidän paluuta valkokankaalle. Itse haluaisin nähdä Thorin ja Lokin tekevän yhteistyötä, mutta se tuskin onnistuu… mutta saahan sitä aina haaveilla.

Kotisoffapsykogian ja pienen feministin näkökulmasta leffassa tökkäsi jollakin tapaa eniten naissankareiden yhteistyö. Tässähän ei siis ole mitään pahaa, se vain oli erityisen alleviivattu ja ylikorostettu. Avoimeksi jää mitä MCU halusi tällä testata. Toki Captain Marvel piti jollakin tapaa limittää tähänkin rainaan, mutta kaikkien daamien rientäminen yhden miehen avuksi oli vähän liian yliampuvaa…. Mutta ehkäpä luvassa on sitten erilaisia naisvetoisia supersankarielokuvia Captain Marvel -elokuvien lisäksi…. Aika näyttää. Varmana lienee kuitenkin pitää sitä, että Avengereiden tyylistä menestystä joutuu hieman odottelemaan. Vaikka olisin tässä mielelläni väärässä IronMan malliin, sillä eihän juuri kukaan aikoinaan uskonut Mr. Robert Downey Jr.:n pystyvän vakuuttamaan IronManin panssarissa, vaan kuinkas’s sitten kävikään? Kostajia olisi vaikea kuvitella ilman hänen karismaansa.

Jos olisi mahdollista studiopomot varmasti haluaisivat Endgamelle samanlaista taloudellista jatkoa kuin nyt tai ainakin sen toisen yhtä tuottoisan elokuvan. Se on tällä hetkellä maailman toiseksi eniten tuottanut elokuva ja siten hätistelee kovaa vauhtia Mr. James Cameronin Avataria (2009). Endgame on onnistuneesti jättänyt jo taakseen Titanicin (1997), Star Wars: The Force Awakens (2015) ja Jurassic Worldin (2015). Ja koska leffa pyörii vielä valkokankailla on lienee vain ajan kysymys, koska se ajaa Avattaresta ohitse. Ja näissä merkeissä on myös potentiaalista uskotella itselleen, että niitä uusia Avengers-elokuvia kyllä vielä tulee…..

Massiivinen kokoonpanowww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka omalla tavallaan tuo lopun tähän Marvel Universen Avengers-Kostajat sarjaan. Leffa on ihan liian pitkä, mutta en kyllä tiedä, mistä kohtaa sitä olisi tiivistänyt. Se etenee reippaaseen tahtiin kohtauksesta kohtaukseen, jonka kustannuksella syvällisempi asioiden pohtiminen jää puolitiehen. Ehkäpä sitä sitten tulee seuraavissa Marvel Cinematic Universen elokuvissa. Tai sitten ei. Joka tapauksessa leffa kärsii jollakin asteella täyttöähkystä. Mukaan on pitänyt saada niin paljon vanhoja tuttuja, uusia hemmoja, juonen pohjustuksia sinne ja tänne, että ainakin tämä katsoja kärsi leffaähkystä salista poistumisen jälkeen. Endgame kuitenkin palkitsee uskolliset katsojansa ja studion pomotkin, sillä se on vetänyt kotiin taaloja varmasti enemmän kuin uskallettiin edes veikata. Se on katsomisen arvoinen kokemus, joka toimii parhaiten isolla valkokankaalla. Suosittelen sitä kaikille Avenger elokuvien ja Kostajien ystäville.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Kesto: 3 tuntia 2 minuuttia (+ trailerit ja mainokset, ahteri parka)

Näyttelijät: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Don Cheadle, Paul Rudd, Brie Larson, Karen Gillan, Gwyneth Paltrow, Josh Brolin, Benedict Wong, Bradley Cooper, Danai Gurica

P.S. Ja mahdollisten spoilereiden, pieleen menneiden otosten tai muiden syiden vuoksi leffaa ei kannata istua loppuun asti. Mutta mikäli haluat tällä teolla arvostaa useita elokuvan teossa mukana olleita ihmisiä suosittelen kuluttamaan leffateatterin penkkiä vielä tovin. Itse tykkään bongailta sieltä suomalaisia nimiä ja katsoa, mitä biisejä leffassa on esitetty. Tässä yksi suosikkini, joka myös omalla tavallaan sulkee Avengereiden tai ainakin Captain American tarinan.

It’s been a long, long, time

Never thought that you would be
standing here so close to me
there’s so much I feel that I should say
but words can wait until some other day

Kiss me once, then kiss me twice
Then kiss me once again
It’s been a long, long time
Haven’t felt like this, my dear

Since I can’t remember when
It’s been a long, long time
You’ll never know how many dreams
I’ve dreamed about you

Or just how empty they all seemed without you
So kiss me once, then kiss me twice
Then kiss me once again
It’s been a long, long time

Ah, kiss me once, then kiss me twice
Then kiss me once again
It’s been a long time
Haven’t felt like this my dear

Since I can’t remember when
It’s been a long, long time
You’ll never know how many dreams
I dreamed about you

Or just how empty they all seemed without you
So kiss me once then kiss me twice
Then kiss me once again
It’s been a long, long time

Osastot: Draama, Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat, Sci-fi
Henkilöt: , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa