Oscareiden vastinpari Razzie-ehdokkaat saivat annettua omat palkintonsa. Ja on myönnettävä, että joka vuosi näitä on ainakin yhtä hauska seurata kuin varsinaisia Oscareita. Ja välillä sitä on myönnettävä, että tästä joukosta voi löytyä enemmän niitä omia elokuvallisia suosikkeja kuin arvovaltaisen Oscar-raadin valinnoista. Ja mikä parasta, näitä Razzien mainoksia on aina yhtä mielenkiintoista katsoa.
Tämän kaiken palkintohumun keskellä on kuitenkin hyvä muistaa, että Razzie-ehdokkaita saa äänestää käytännössä kuka tahansa. Sillä heidän arvovaltainen raatinsa koostuu niin elokuva-alan ammattilaisista kuin harrastajistakin. Ikävä kyllä tässä organisaatiossa elokuvan äänestäminen ei edellytä sen näkemistä. Tämän vuoksi palkinnon saajat voivat joskus yllättää, jos sosiaalisella mediaalla tai äänestäjillä on jotain hampaan kolossa tiettyä elokuvaa tai näyttelijää kohtaan. Muttta olipa niin tai näin, välillä Razzie-ehdokkuudet todellakin löytävät ansaitun kohteensa.
Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia keräsivät tutut elokuvat Transformers XVII: The Last Knight ja Fifty Shades Darker. Hyvinä seuraajina olivat rainat: The Mummy ja Pirates of The Caribbean XIII: Dead Men Tell No Tale. Itseni yllätti se, että Baywatch ei saanut enempää ehdokkuuksia. Leffa oli siis kaikin puolin viihdyttävä, mutta se on kerännyt hurjasti kritiikkiä. Samalla voi kyllä miettiä myös sitä, että onko lahjakkaita näyttelijöitä rankaistu siitä, että he ovat kehnoissa elokuvissa (esimerkiksi Emma Watson ja Javier Bardem).
Elokuva | Ehdokkuudet |
Transformers XVII: The Last Knight |
|
Fifty Shades Darker |
|
The Mummy |
|
Pirates of The Caribbean XIII: Dead Men Tell No Tales |
|
Baywatch |
|
Mother! |
|
BOO! 2: A Medea Halloween |
|
The Emoji Movie |
|
Daddy’s Home 2 |
|
Yksittäisiä mainintoja saivat surkeat naispääosat Katherine Heigl (Unforgettable) ja Emma Watson (The Circle) elokuvista. Sekä kehnosta naissivuosasta saivat ehdokkuudet: Goldie Hawn (Snatched) ja Susan Sarandon (A Bad Moms Christmas)
Razzie-raati palkitsi The Emoji Movie:n vuoden kehnoimpana elokuvana, kehnoimmasta ohjauksesta (Mr. Tony Leondis) sekä huonoimmasta pari/näyttelijäkokoonpanosta mitä valkokankaall viime vuonna nähtiin. Tämä tieteisseikkailu toi kuitenkin taaloja kotiin reippaasti yli budjettinsa, joten leffan tekijät varmasti ovat tyytyväisiä. Ja eiköhän tästäkin palkinnosta pian tule joku emoji viesteissä käytettäväksi.
Viime vuoden kehnoimmasta esiosasta / uudelleenfilmatisoinnista / jatko-osasta vastasi Fifty Shades of Darker. Ehkäpä katsojat ovat nyt tyytyväisiä, että tämä pehmopornodraama sai viimeisimmän osansa tänä vuonna. Valkokankaalla ei selvästikkään tavoitettu kirjan aikaansaamaa vaikutusta, sillä Fifty Shades on koko leffahistoriansa ajan ollut, jossakin Razzie-kategorissa ehdokkaana.
Kehnoimmasta naispääosasta säännöllisesti kisaava Mr. Tyler Perry oli jälleen Razzie voittoisa. Miehen suoritus BOO! 2: A Medea Halloween -elokuvassa ei jälleen kerännyt kehuja raadin mielestä, vaan Razzie tuli, että napsahti. A Madea -sarjan tähti on kerännyt kehnon naispääosan Razzie-ehdokkuuksia aina vuodesta 2013 (Madea’s Witness Protection) lähtien. Viime vuonna palkinto napsahti toisaalle, mutta nyt Mr. Perry on korjannut asian voittokkaasti. Viime vuosien tavoin hemmo tosin varmasti on nauranut koko matkan pankkiin palkinnosta huolimatta tai sen kanssa.
Vuoden kehnoimman miespääosasuorituksen valkokankaalla Razzie-raadin mielestä veti Mr. Tom Cruise (Mummy). Joten oletettavaa on, että hemmoa ei tulevissa saman aiheen elokuvissa nähdä. Tämä valinta oikeasti yllätti itseni. Toki Mr. Cruise näyttelee tässäkin elokuvissa itselleen tyypillisiä asioita (juostaan, mätkitään, juostaan, ajetaan jollakin lujaa), mutta hänen toimintansa oli kuitenkin katsottu paremmaksi kuin esimerkiksi Mr. Johnny Deppin (Pirates of The Caribbean XIII: Dead Men Tell No Tales), missä Mr. Depp tuntui lähinnä toistavan tuttuja maneerejaan (no, niin kyllä teki Mr. Cruise myös). Razzie-ehdokkuus oli miehen kolmas, joten näyttelemisen taitojakin toki löytyy. Ehkäpä nyt vain oli aika hakea kotiin myös tämä Razzie-palkinto.
Huonoimmasta naissivuosasta vastasi Razzie-raadin mukaan Ms. Kim Basinger (Fifty Shades Darker). Daami on ollut näyttelijäsuorituksistaan ehdokkaana seitsemän kertaa vuodesta 1986 (9½ Weeks) lähtien, mutta voitti nyt vasta palkinnon. Kunnon kisaajie ei oikeastaan tänä vuonna ollut, joten toivon daamille antoisampia elokuvallisia vuosia. Joka tapauksessa Razzie-palkinnon voittaminen laittaa daamin samaan kategoriaan yhdessä Faye Dunawayn, Liza Minnellin ja Halle Berryn kanssa. Kaikki he ovat voittaneet Oscareissa ja Razzie-kisoissa oman pystin.
Huonoimman miessivuosan valkokankaalla teki Mr. Mel Gibson (Daddy’s Home 2). Vaikka mies vuonna 2016 saikin parannnuksen tehneen Razzie-palkinnon (Razzie Redeemer Award) Hacksaw Ridge -elokuvan ohjauksesta, niin nyt tuli paluu Razzie-listalle. Kertooko se siitä, että mies osaa nykyään vain ohjata, eikö hänelle anneta anteeksi rasistisia kommenttejaan vai siitä, että mies ei oikeasti osaa näytellä. Joka tapauksessa toivon, että miehen seuraava elokuva The Professor and the Madman tulee Suomeen asti valkokankaille. Mutta myönnettäköön, että epäilen sen menevän suoraan DVD:lle.
Tänä vuonna Razzie-raati myönsi Barry L. Bumstead -palkinnon Paskalakit pyörillä -elokuvalle (CHiPs). Palkinto annetaan elokuvalle, joka ei ole saavuttanut toivottua taloudellista menestystä. Aiempina vuosina sen ovat saaneet United Passions (2016) ja Misconduct (2017). CHiPs sai hädin tuskin raavittua budjettinsa kasaan. On toki myönnettävä, että raina oli omalla tavallaan omituinen, mutta olisin suonut sille laajempaa menestystä.
Toinen erikoispalkinto Razzie Redeemer Award jäi ilman varsinaista vastaanottajaa. Ehdokkuuden kohdella todettiin hollywoodlandiassa näyttelijöiden käyttäytyvän heille sopimattomalla tavalla. Me -too -kampanja saavutti siis myös Razzie-kisat. Palkinto annettiin yleisesti sellaiselle paikalle, jossa näyttelijän lahjakkuutta tuetaan ja rohkaistaan.
Kolmannen mielenkiintoisen Rotten Tomatoes palkinnon sai Baywatch-elokuva. Sen perusteluissa todettiin, että raina on niin huono, että sitä ei voi olla rakastamatta. Tähän on helppo yhtyä. Baywatchi tehtiin selvästi poski kielessä ja kaikilla näyttelijöillä vaikutti olevan hauskaa. Leffa ei todellakaan ole mikään älynjättiläinen vaan aika kehno, mutta siitä ei voi oikeasti olla pitämättä.
Osastot: Elokuvia ja elämää