Valkokankaalla nähdään kahden sukupolven väliset kuilut, samalla kun joudutaan todistamaan isän ja tyttären välisen suhteen murtumista amerikkalaisten unelmien tavoittelun kautta. Isä Seymour ”Swede” Levov alkaa rakentaa onnistuneesti amerikkalaista unelmaa kauniin vaimonsa Dawnin kanssa. Elämä etenee hyvin, kunnes perheen tytär Merry tulee teini-ikään ja kulissit alkavat murtua perheen ympäriltä. Swede yrittää selvittää miksi näin kävi ja siinä samalla löytää oman tiensä romahtaneen korttitalon sisällä.
Teemallisesti elokuva ei päästä katsojaansa helpolla. Miehen miehiseen maailmaan voi olla vaikea sukeltaa, varsinkin kun se alleviivaa kaikkea ”tyypillistä” macho-amerikkalaisuutta: autot, asema, naisen näyttelyarvo ja muut alfaurostelut. Toisaalta ohjaaja seuraa tässä tarkasti Mr. Rothin luomaa tarkkaa ajankuvaa. Eri asia onkin sitten se, että ymmärretäänkö amerikkalaista ajattelu ja asennetta paremmin tämän elokuvan jälkeen. Ainakin se heittää yhden käsityksen amerikkalaisesta unelmasta ja sen romuttumisesta valkokankaalle. Sarkastisesti näin romuttuvan hyvinvointiyhteiskunnan kulisseissa voisi sanoa, että amerikkalainen unelma on jotain varakasta, kaunista ja tavoittamatonta. Arvomaailma valitaan ulkoisten merkkien, ei sisäisen tietouden, avulla. Ja tässä ei sitten auta sanoa, että kauneus on katsojan silmissä ja ihminen on sisäisesti kaunis. Tai sitä, että jokaisella meistä on oikeus siihen omaan mielipiteeseen.
Jäin elokuvan jälkeen miettimään sitä, että voiko oikeasti kukaan vanhempi ymmärtää lapsiaan heidän teini-ikänsä jälkeen. Maasta riippumatta yhteiskunta muuttuu paljon ja juuri teini-iässä murtaudutaan pois vanhempien vaikutusvallasta. Jokaisella sukupolvella on tästä varmasti omat esimerkkinsä, kuten rock-musiikki, sodan vastaiset mellakat, hippikulttuuri, tietokoneistuminen ja niin edelleen. Sinänsä mielenkiintoinen ja pelottava ajatus. Rakkaat neidit 5- ja 7-vee ovat kymmenen vuoden kuluttua maailmassa, jota minun on vaikea ymmärtää ja jossa pystyvän vain vetomaan, että ”silloin kun minä olin nuori….”.
Amerikkalaisen yhteiskunnan tarkastelun lisäksi elokuvan musiikkia oli kiva kuunnella. Ranskalaisen Mr. Alexandre Michel Gérard Desplat (1961 – ) pitäisi olla nyt kaikille elokuvamusiikin ystäville tuttu. Mies on jälleen kerran päässyt näyttämään osaamistaan Amerikkalaisen pastoraalin merkeissä. Miehen elokuvamusiikillinen CV on vakuuttava. Sieltä löytyy niin komediaa, tragediaa, draamaa ja animaatiota. Onkohan minkäänlaista musiikkia, mitä tämä mies ei osaisi tehdä? Ainakin kansainväliset elokuva alan palkinnot alkavat olla tuttuja miehen takan päällä. Joten nyt esitänkin toiveena, että joku orkesteri ottaa tästä onkeensa ja järjestää Mr. Desplatin musiikista konserttikokemuksen.
Amerikan Pastoraali perustuu yhdysvaltalaisen Mr. Philip Milton Rothin (1933 – ) samannimiseen teokseen American Pastoral (1997). Teos oli aikoinaan niin vakuuttava, että se voitti Pulitzer-palkinnon. Mr. Rothin isovanhemmat oli juutalaisia maahanmuuttajia, mikä voi selittää miehen valitsemaa näkökulmaa. Enemmistössä hänen kirjallisista tuotoksista elämää tarkastellaan juuri juutalaisten näkökulmasta sodanjälkeisessä Yhdysvalloissa, joskin tätä en ole välttämättä valkokankaalla nähnyt. American Pastoral ei ole Mr. Rothin ensimmäinen valkokankaalle päässyt teoksensa. Valkokankailla on nyt nähty kaiken kaikkiaan seitsemän elokuvaa: Verinen saari (1960); Hyvästi, Columbus (1969); Portnoyn tauti (1972) ; The Human Stain – Ihmisen tahra (2003); Elegy – Kauneuden valta (2008) ja The Humbling (2014). Näistä olen nähnyt Elegyn ja Ihmisen tahran. Kumpikin vaatii katsojalta paljon, mutta antaa myös paljon. Ja saman kohtalon sain myös kokea Amerikan Pastoraalin kanssa sen tasapaksuudesta huolimatta.
Tämän draamaelokuvan ohjauksesta on vastannut myös pääosassa pyörivä Mr. Ewan McGregor. Näyttelijänä hemmo tullut tunnetuksi vakuuttavista rooleistaan, vaikka ei ihan kaikkia kyllä innostakkaan. Nyt mies on jakanut huomionsa kameran kummallekin puolelle ja ottanut vielä ensitöikseen hieman haastavan aiheen kuvaamisen. Valkokankaalla nähdään toki muutamia hyviä otoksia ja suhteellisen sujuvaa tarinaa, mutta mihinkään optimaaliseen tasoon ei kyllä vielä oikein päästä. Katsoja ei pääse mukaan tapahtumiin toivotulla tavalla, vaan joutuu katsomaan niitä kuin kuvakirjasta. Ajatuksena myös se, että American Pastoral kuvaisi yhdysvaltalaista yhteiskuntaa jää saavuttamatta. Toki ymmärrän ohjaajan varmasti panostaneen enemmän siihen tarinan kerrontaan kuin yhteiskunnallisten liikkeiden vaikutuksiin. Mutta eikö silloin olisi pitänyt valita vähän vähemmän haastava teos?
Vahvimillaan American pastoral on isän ja tyttären välisissä keskusteluissa, yhteenotoissa sekä Sweden uskossa parempaan tulevaisuuteen. Hänen näkemyksensä on kyllä totaalisen yksinäinen. Tämän tarinan rinnalla leffa jättää käsittelemättä monta hyvää aihetta, kuten mielenterveysongelmat tai syvemmälle ristiriitoihin sukeltamisen. Aivan kuin aikuinen haluaisi raapaista pintaa, mutta ei sitten uskalla katsoa laatikon sisään. Ehkäpä juuri tästä johtuen elokuvan parhaan suorituksen tekee mielestäni Ms. Dakota Fanning kapinoivan tyttären roolissa. Siinä oli jotain sellaista rosoisuutta, mitä kaipasin koko elokuvaan.
Perhekriisi | |
---|---|
jossa isä ei halua päästä irti unelmistaan ja tyttärestään. American pastoral puskee sinnikkäästi eteenpäin ensi minuuteista lähtien. Tarinan kerronta tuntuu olevan sille tärkeintä, samoin kuin perheen isän vimma uskoa tyttärensä viattomuuteen. Kulissien kaatuminen nyt ei vain tule kysymykseen. Amerikkalainen yhteiskunta saa oman osuutensa valkokankaan vaikutuksista, mutta ei pääse siihen asemaan mitä siltä odotin. Leffa etenee jäämurtaman vauhdilla esteistä huolimatta kohti loppusatamaan. Matkan varrelle jää hyviä kohtauksia ja niitä ei-niin-hyviä. Mutta elokuva varmaan kuitenkin saavuttaa jonkin tavoitteensa, jos se jättää katsojansa pohtimaan aikuisten ja heidän lastensa välisiä suhteita. Suosittelen American pastoral rainaa kaikille, jotka pitävät tasaisesti etenevistä elokuvista. Valkokankaalla ei juuri paljon tapahtu, mutta sitäkin enemmän pohditaan sitä, että missä ja milloin meni pieleen. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |
Näyttelijät: Ewan McGregor, Jennifer Connelly, Dakota Fanning, David Strathairn
P.s. Jollakin tapaa tämä kappale Mad World sitten pitää sisällään kaiken sen, minkä American Pastoral jättää sisäänsä. Kappale on ehdottomasti yksi elokuvan helmiä.
Osastot: Draama, LeffatHenkilöt: dakota fanning, ewan mcgregor, jennifer connelly