’Hyvät naiset ja herrat sekä heidän vanhempansa’ johdannon kautta kapellimestari Mr. Atso Almila johdatti kuulijansa Vaasan kaupungintalolla elokuvamusiikin pariin. Johdanto kertoi paljon siitä, keitä kaikkia Star Wars-konserttia oli saapunut paikan päälle kuulemaan. Itse olin tyytyväinen rakkaan sisareni konsertin pongauksesta ja lippujen hankinnasta. Elokuusta asti jääkaapin ovessa odottanut lippu johdatti nyt nauttimaan Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkesterien yhteistyöstä taivaan rannan tuolle puolelle keskittyvässä sinfoniaorkestereille kirjoitettun musiikin kuuntelemisessa. Omassa mielessäni perinteinen kaupunginorkesterin syyskonsertti sai tässä yhteydessä vallan avaruudellisen käänteen ja ohjelma sisällöstä jaksoi kiinnostua ihan eri tavalla. Tässä kohtaa eri kaupunkien välinen yhteistyö todellakin kannatti, sillä musiikillinen anti todellakin nousi ihan eri sfääreihin. Tätä tahtoo lisää.
Elokuvamusiikkialan ehdottomana pioneerina on pidettävä itävaltalaista Mr. Max Steineria (1888 – 1971), joka ei varmasti ollut se ensimmäinen elokuvamusiikkia sävellellyt henkilö, mutta ehkä enemmänkin tunnetuin musiikin merkityksen oivalluksesta. Hänen mukaansa elokuvamusiikki ei saa olla vain taustamusiikkia yleisen hälinän tavoin, vaan sillä tulee olla suurempi merkitys elokuvan draaman kannalta. Kiitos tästä oivalluksesta, jonka perusteella voimme nykyään musiikin avulla päätellä sitä, milloin voimme alkaa jännityksen keskellä syömään kynsiämme. Mr. Steinerin kunniaksi on myös mainittavat mainiot musiikit seuraavissa elokuvissa: King Kong (1933), Tuulen viemää – Gone with the Wind (1939), Casablanca (1942) ja Sierra Madren Aarre – Treasure of the Sierra Madre (1948).
Mr. Almila korosti johdannoissaan samaa asiaa. Hänen mukaansa hyvin sävelletty musiikki nousee omaan merkitykseensä mykkäelokuvan musiikin tavoin. Tästä ei voi olla kuin samaa mieltä. Star Wars-elokuvamusiikin konsertissa esitetyt kappaleet olivat pääasiallisesti tuttuja ja mielenkintoista olikin kuunnella niitä silmät auki ja kiinni. Sulkemalla silmät pystyi hyvin lentämään kuullun musiikin mukana valkokankaalle, kun taas auki pitämällä musiikki kuulosti ihan erilaiselta. Toisaalta se antoi mahdollisuuden orkesterin toiminnan tarkkailuun ja eturivin sellisti-herrojen soittamiselle omistautumisen ihailemiseen. Kiitos kaunis selloa soittaneille herroille, eläytymisenne oli omaa luokkaansa ja lisäsi ainakin minun konserttikokemustani.
Nyt konsertin tarjoilulistalla, rakkaan sisareni seuran lisäksi, oli sellaisia herkkuja kuin: R. Strauss: Also sprach Zarathustra ja J. Strauss: Tonava kaunoinen klassisesta elokuvasta ’Avaruusseikkailu 2001’. Tätä seurasi J. Williams: E.T.:n tunnusmusiikki ja sitä vielä J. Hornerin ’Apollo 13’. Illan huipensi J. Williamsin: Star Wars-elokuvasta koottu viiden kappaleen paketti (Main Title, Princess Leia’s Theme, The Imperial March, Yoda’s Theme ja Throne Room & End Title). Voiko pieni cinefilinen sydämeni pyytää enempää – ehkä paluulippua maan pinnalle, kiitos, joskus ensi viikolla…. aikaisintaan.
Mr. John Williamsin (1932 – ) kohdalla konsertin esityslistaa muodostaneella henkilöllä on varmasti ollut valinnanvaikeutta hyvien kappaleiden valinnassa. Amerikkalainen Mr. Williams on yksi tämän hetken tunnetuimpia ja merkittävämpiä elokuvamusiikin säveltäjiä. Elokuva-ala todellakin arvostaa hänen musiikillisia tuotoksiaan, sillä mies on ollut Oscar-ehdokkaanakin 48 kertaa, eikä loppua vielä ole näkyvissä. Ehdokkuuksista viisi on löytänyt tiensä koristamaan kultaisen miehen merkeissä Mr. Williamsin takan reunaa. Näitä ovat olleet elokuvamusiikki elokuviin Viulunsoittaja katolla (1971), Tappajahai (1975), Tähtien Sota (1977), E.T. – the Extra-Terrestial (1982) ja Schindlerin lista (1993).
Edellä mainittujen elokuvien lisäksi jokainen meistä varmasti muistaa sellaisia elokuvaihanuuksia kuin Tintin Seikkailut: Yksisarvisen salaisuus (2011), Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (2008), Harry Potter ja Azkabanin vanki (2004), Pelastakaa sotamies Ryan (1998), Schindlerin lista (1993), Jurassic Park (1993), Kolmannen asteen yhteys (1977) sekä tietenkin lukuisat Indiana Jones elokuvat. Kuten listasta voi päätellä, Mr. Williamsin numero varmaankin löytyy ohjaaja Mr. Steven Spielbergin puhelimen pikavalinnoista.
Kauas Mr. Williamsin saavutuksista ei jää toinen illan aikana tutummaksi tullut amerikkalainen säveltäjä Mr. James Roy Horner (1953 – ). Hänen töilleen on tunnusomaista koraalisen ja elektronisen elementtien yhdistäminen sekä syvä rakkaus kelttiläiseen musiikkiin. Mies on tullut tunnetuiksi sellaisista klassikkoteoksista elokuvataivaalla kuin Titanic (1997), mistä mies nappasi parhaan musiikin ja kappaleen – you remember: ’My Heart Will Go On’ -kappaleen Oscarin. Biisi lienee niitä soitetuimpia elokuvakappaleita – ikinä. Siinä on muille vielä kovasti tavoittelemista. Muita muistamisen arviosia elokuvayhteyksiä ovat Aliens (1986), Apollo 13 (1995), Braveheart (1995), A Beaufiful Mind (2001), The Perfect Storm (2000, olen yhä pahoillani yllätyksen pilaamisesta), Avatar (2009) ja viisimpänä The Amazing Spider Man (2012). Yhteistyöohjaajia Mr. Hornerin kanssa ovat erityisesti olleet herrat James Cameron ja Ron Howard.
Kaikkea kunniaa ei voi avaruusmusiikista kuitenkaan kaataa yksin nykyään vaikuttavien miesten niskaan, vaan tilaa pitää antaa myös saksalaiselle Mr. Richard Straussille (1864 – 1949). Konsertissa kuultu Also sparch Zarahustra (1896) kuuluu Mr. Straussin sävelrunojen kokoelmaan. Se alkaa todella pitkällä fanfaarilla, joka elokuvan Avaruusseikkailu 2001 lisäksi päätyi Elvis Presleyn konserttien alkusoitoksi. Aika kiva tapa astua lavalle, se on tunnustettava. Kunnon musiikin tavoin Mr. Straussin kappaleet jakavat mielipiteitä puolesta ja vastaan. Se on joko liian rahvaanomaista, pinnallista tai syvällistä ja fyysisen päällekäyvää. Joten ei mikään ihme, että miehen teoksia kuvattiin aikoinaan ’barbaarien Shakespeareksi’, jossa musiikki lähentelee hulluutta.
Samassa Avaruusseikkailu 2001 -elokuvassa esiintyy myös itävaltalaisen Mr. Johann Strauss nuoremman (1825 – 1899) säveltämä kappale Tonava kaunoinen, jota pidetään myös epävirallisena Itävallan kansallislauluna. Wienervalssia ’An der schönen blauen Donau’ pidetään yhtenä tunnetuimmista klassisista teoksista. Se sai maailman ensiesityksensä vuonna 1867, joten kappaletta todellakin voi pitää osana ihmiskunnan merkittävää historiaa. Kaikista kuulluista kappaleista juuri Donauwalzer tuotti eniten vaikeuksia pienelle pääkopalleni singauttaa se avaruuteen. Joten mielessä pyöri vain tanssilattia ja siellä hulmuavat helmat kunnon valssin tahdissa. No, rajoja sopii sopivasti rikkoa ja uusia kokemuksia hankkia, joten ehkä uusi Avaruusseikkailu 2001:n katselukerta sijoittaa tätä myös vähän maan pintaa korkeamalle.
Mikäli kaupunginorkesterit kaipaavat virikkeitä seuraavaan teemailtaan, sellainen voisi olla vaikka western-musiikkia säveltäneet. Omaan suosikkiluokkaani kuuluu ehdottomasti kunnia-Oscarin (honorary Academy Award) vuonna 2007 saanut italialainen Mr. Ennio Morricone (1928 – ), joka on tunnettu erityisesti Mr. Sergio Leonen spagetti-western lännenkuviin sävelletystä musiikista, vaikka mies on säveltänyt reippaasti enemmän muihin tyylilajeihin. Mutta kun taustalla on sellaisia elokuvia kuin Vain muutaman dollarin tähden – A Fisful of Dollars (1965) ja Hyvät, pahat ja rumat – The Good, The Bad & The Ugly (1966), niin on vaikea karistaa leimaa otsastaan. Siitäkin huolimatta, että niitä muitakin löytyy kuten: Tulilinjalla (1993), Leijonakuningas 3 – Hakuna Matata (2004), Kill Bill Vol 1. & 2. (2004) ja Kunniattomat paskiaiset – Inglourious Basterds (2009).
Nyt kuultujen elokuvavalintojen lisäksi musiikillisen annin ulkopuolelle oli jäänyt monta mielenkiintoista avaruuden pariin sijoittuvaa elokuvaa. Sellaisia olisivat olleet muun muassa: A Trip To The Moon (1902), Independence Day (1996), Armageddeon (1998), Alien-elokuvat (1979 – 2007), Star Trek -elokuvat (1966- 2009), Solaris (2002), WALL-E (2008), Avatar (2009), Men In Black -elokuvat (1997 – 2012) sekä tietenkin Iron Sky (2012). Konsertin keston ollessa tunnin, itse olisin toivonut sinne ehkä vielä muutaman kappaleen lisää. Tämä ihan pikku vinkkinä seuraavaa yleisömenestystä suunnitellessa. Lisäksi uskoisin nyt loppuunmyydyn Star Wars elokuvamusiikki konsertin perusteella, että spagetti-westernehin tai uudempiin tuttavuuksiin, esimerkiksi televisiosarjojen tunnusmusiikkeihin perustuvan konserttikokemuksen avulla saataisiin houkuteltua lisää nuorempia ja uusia kuulijoita sinfoniaorkesterin pariin. Tuttuuden kautta on sitten helppo ottaa seuraava askel kohti klassikoiden maailmaan. Tämä myös vinkkinä Tampere-talolle, jonka ohjelmistoon kuulunut ja loppuunmyyty License to Sing oli tästä hyvä esimerkki.
Musiikillinen kiitos | |
---|---|
Mainoksessa luvattiin jännitystä ja draamankaarta ja sitä todellakin sai. Kiitos ja kumarrus orkesterien suuntaan. Tätä kuuntelee mielellään lisää ja toivonkin Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkesterien tekevän yhteistyötä hamassa tulevassa vielä paljon. Tällaisten elämysten perään reissaa mielellään useammankin kilometrin. Avaruudellinen elokuva teema tarjosi musiikillisia makupaloja varmasti niistä tunnetuimmista ja koko perheelle sopivista elokuvista, mitä avaruuselokuva-historiasta löytyy. Itse en olisi kuitenkaan kirkuen laittanut vastaan, jos soittolistalla olisi ollut muutama kappale enemmänkin. Arvioinnin näkökulmasta Star Wars elokuvamusiikin konsertti on koko perheen elämys, jonne lippunsa lunastaneet eivät tule taatusti pettymään. Musiikki vie mukanaan, mielikuvat palauttavat elokuvat muistin pohjalta esiin ja koko kokemuksen jälkeen konserttisalista poistuu huomattavasti tyytyväisempänä kuin ehkä odotti. Sinfoniaorkesteri kokemus tulee tämän konsertin myötä paljon lähemmäksi myös sitä tavallista tallaajaa, joka ei ehkä muuten konserttisaliin eksyisi. Eikö tällöin voi sanoa orkesterin saavuttaneen tavoitteensa ja enemmän. Minä kiitän ja kumarran sekä jään mielenkiinnolla odottamaan kahta asiaa. Ensinnäkin sitä, koska Vaasaan saadaan kunnon musiikkitalo ja toiseksi sitä, millaisia mielenkiintoisia musiikillisiä vastaavia elämyksiä ilmestyy Vaasan kaupunginorkesterin seuraavalle konserttikaudelle. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |
Osastot: Elokuvia ja elämää