VALIKKO

007 Spectre

James Bond, holding a gun in front of a masked man, with the film's title and credits

Nyt aion toimia ”kunnon kansalaisen” tavoin sekä kertoa Bondin juonen huolimatta siitä, että elokuvan alussa toivotaan pitäytyvän tästä sosiaalisessa mediassa. Ensinnäkin Bondilla on vaikeuksia esimiehensä M:n kanssa, you know – sitä yleistä riippumattomuuden tunnetta ja halua toimia omien oikeuksien rajoissa. Sitten hän törmää luonnollisesti ainakin kahteen Bond-daamiin. Toinen näistä varmasti on pahisten puolella (vähintään ainakin olosuhteiden pakosta) ja toinen toimiikin sitten Bondin puolella. Ehkä eletään jopa sellaisia aikoja, että daami osaa muutakin kuin huokailla ”Oh, James…”. Luonnollisesti elokuvassa on mukana myös se pääpahis, jota Bond jahtaa mitä erilaisin välinein ja keinoin. Onneksi apua tähän tulee tekniikka-expertiltä Q:lta, joka pystyy täyttämään yleensä kaikki Bondin vaatimukset.

Uusimmassa Bondissa nimiroolissa jatkaa edelleen Mr. Daniel Graig. Pahiksen hartioiden sisään on tällä kertaa itsensä ujuttanut Mr. Christopher Waltz. Bond-fanituksen kannalta on miellyttävää tietää, että Skyfall-elokuvan ohjauksesta vastannut Mr. Sam Mendes suostui myös ohjaamaan tämän tekeleen, vaikka sitä vastaan hieman pyristelikin ja aikatauluja jouduttiin laittamaan uusiksi ohjaajan muiden velvoitteiden vuoksi. Ohjaaja Mr. Mendes koki jättäneensä jotain kesken Skyfall-elokuvassa uusien hahmojen ja erilaisen lähestymistavan myötä. Skyfall:ssa hahmoilla oli mahdollisuus ikääntyä, omata historia, hyväksyä sen muutokset ja elää siinä hetkessä mukana. Tämä oli omalla tavallaan ainutlaatuista bond-elokuvissa, joten on todella hyvä, että Mr. Mendes jatkoi edelleen ohjauspuikoissa. Tosin välillä tuntui siltä, että ohjaaja ei ole oikein osannut päättää millaisena hän haluaa meille elokuvan tarjoilla. Komiikasta mennään kidutukseen aika pikavauhtia ja sitten taas takaisin. Mutta ainakin tässä elokuvassa blondi-bondi hymyilee enemmän kuin yhteensä kaikissa edeltävissä rainoissaan.

Eniten elokuvasta varmaankin jää jännitettäväksi sitä, että millä kaikella kulkuneuvolla Bond oikein liikkuu, missä kaikissa maissa hän vierailee, minne kaikkialle on sijoitettu tuotesijoittelusta miljoonia maksaneet firmat ja tekeekö Mr. Daniel Craig vielä yhden Bond-filmin. Huhujen mukaan Mr. Graig on suostunut jatkamaan James Bondin uraa omassa elokuvallisessa CV:ssään vielä ainakin parin elokuvan ajan huolimatta siitä pomppaako tämä Bondi kriitikoiden silmissä punaiselle vai vihreälle nurmella,mutta leffa loppu voi antaa ymmärtää jotain muuta. Ja ennen kaikkea onko sillä oikeasti väliä? Sillä oikeasti Bond-filmien juonen tiivistelmä ei varmastikaan ole peruspohjiltaan muuttunut kovinkaan paljon vuosien aikana vaan sitä voi tiivistää elokuva elokuvan jälkeen samalla tapaa kuin Ritari Ässä TV-sarjaa pystyi aikoinaan (ja ihan samalla se kuitenkin aina onnistuu luomaan jännitystä). Ja hyvä niin. En usko oikeastaan kenenkään menevän elokuviin katsomaan kovin juonellista Bond-leffaa, vaan ainakin itse tunnistan suuntaavani sinne maisemien ja wau-elämyksien vuoksi.

Skyfall teki aikoinaan todella hienoa työtä ja se on varmasti luonut omalta osaltaan paineita tähänkin elokuvaan. Tämän pitäisi olla suurempi, mahtavampi, kalliimpi, vaikuttavampi, näyttävämpi ja niin edelleen. Jos ja kun näin on, niin huomaako yleisö, jos homma kusee alleen valkokankaalla? Onnistuipa leffa tavoitteissaan niin fanit saavat joka tapauksessa vastinetta rahoilleen. Luvassa on, luonnollisesti, ympäri maailmaa singahtelemista, vaikuttavia stuntteja, kieroa peliä, mielenkiintoisia vekottimia ja ikimuistoisia on-linereita (”stop”). Perinteiset bondismit loistavat luonnollisesti myös valkokankaalla, mutta elokuvaa olisi oikeasti vaikea kuvitella ilman niitä. Mutta tässä vaiheessa on myös tunnustettava, että osa isoista erikoistehoisteita luo pohjaa jollekin, joka kuitenkin jää täysin täyttymättä. Onko tällä sitten mitään väliä elokuvanautinnon kannalta jääköön jokaisen katsojan päätettäväksi.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/10/28/07/2DD80E6000000578-3292476-image-a-1_1446018371149.jpg

Bondillista sitoutumista vastaan ei yllätäkkään se, että käsikirjoittajaksi palkattiin Skyfallin kasaan kynäillyt Mr. John Logan yhdessä Neal Purvisin, Robert Waden ja Jez Butterworthin kanssa. Tämä kirjoitti samanaikaisesti kaksi uutta Bond-elokuvaa, leffat Bond 24 ja 25. Ne on myös kuulemma kuvattu samanaikaisesti, joskin valkokankaalle Bond 25sta on odotettava sitten taas vuosi ja tämä antaisi ymmärtää, että blondi-bondi tekee vielä paluun. Bond-daameista on mainittava sen verran, että Ms. Monica Bellucci on vanhin valkokankaalla nähty Bond-leidi. Ikä ei haittaa, vain roolityö on ratkaisee. Elokuvan salaiseksi aseeksi nousee kuitenkin Ms. Lea Seydoux. Hänen roolityössään nähdään edes vähän vastusta Bondille samalla tavalla, joka tuli esille jos Vesper Greenin hahmossa Casino Royalessa.

Valkokankaalla nähdään jatkoa Skyfallin jo esittelemille hahmoille. Mukana on luonnollisesti James Bondin pomo Gareth Mallory, hänen veikeä sihteerikkönsä Moneypenny sekä tietenkin Q. Matkalla maailman pelastukseen Spectreltä ja Franz Oberhauserilta alias Ernst Stavro Blofeldilta Bond tekee lähempää tuttavuutta entisen vihollisensa Sciarran lesken Lucian kanssa. Sieltä miehen matka jatkuu kohti Itävaltaa ja Madelaine Swannia, joka omalta osaltaan räjäyttää elokuvan käyntiin. Oman lusikkansa Bondin soppaa sekoittaa myös hänen uusi ylipäällikkönsä Max alias C,joka haluaa laittaa kaikki eri maiden vakoojat samaan tiedostoon.

Tällä kertaa maailman pelastaminen vie Bondin muuassa Meksiko Cityyn, Roomaan ja Lontooseen. Todellista maailman matkailua siis ja siinä samalla perinteistä tuotesijoittelua, jonka avulla elokuvan budjettia on saatu varmasti sopivammaksi. Tarkkasilmäiset (jos siis kyllästyt seuraamaan itse elokuvaa) voivat bongailla muun muassa Heinekenin, Sonyn, Bollingerin ja Omegan tuotteiden sijoituksia kriittisissä paikoissa. Kyynisesti voisi tässä kohtaa tietenkin kysyä, että johtuuko tuotesijoittelusta vai Skyfallin paineista, että nyt valkokankaalla nähty Bond-elokuva on kaikkein pisin omassa luokassaan. Samaan kyynisyyteen sopii myös pohdinta siitä onko Mr. Sam Smithin Bond-teemakappale Writing’s On The Wall todellakin Ms. Adelen Skyfallia parempi? No, ei se kyllä mielestäni ole.

Sitä saa mitä tilaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
24s Bond täyttää varmasti kaikki fanien odotukset ja niiden, joille riittää vauhdikas eteneminen, kauniit maisemat ja kevyt juoni. Bond ei petä itseään tässä kohtaa, vaikka ohjaajalla on ollut vaikeuksia päättää millainen leffa tästä oikein tulee. Se ei mielestäni yllä Skyfall-rainan tasolle, mutta tarjoilee siitä huolimatta mielenkiintoisia yllätyksiä, uusia piirteitä (ihan totta) Bondista ja tarjoaa katsojalle elokuvaelämyksen. Ei kai sitä muuta voi odottaakkaan. Suosittelen rainaa kaikille bondismin ystäville ja heille, jotka haluavat nauttia erikoistehosteita täyteen ängetystä leffasta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Daniel Graig, Ralph Fiennes, Naomie Harris, Ben Whishaw, Rory Kinnear, Christopher Waltz, Monica Bellucci, Lea Seydoux, Andrew Scott, Dave Bautista, Jesper Christensen

 

Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa