VALIKKO

Zoolander 2

http://www.fashiongonerogue.com/wp-content/uploads/2015/12/Zoolander-2-Movie-Poster.jpg

Kun maailman kauneimpia ihmisiä tapetaan kuin kärpäsiä Interpol päättää jäljittää ja palkata Derel Zoolanderin ja hänen ystävänsä Hansel McDonaldin selvittämään mistä ihmeessä loppukatseessa on kyse. Tämä vaatii omat kikkansa, sillä Derek on hävinnyt mediasta ja paennut kylmään pohjoiseen New Jerseyhyn elämään erakkorapuna. Myöskin hänen paras ystävänsä Hansel viettää aikaa muualla kuin muodin parissa. Hemmo surffaa Malibussa aaltojen ja naisten välillä. Billy Zane joutuu jäljittämään tämän parivaljakon ja lähettämään Roomaan muotitalon omistajan Alexanya Atoziltan pyynnöstä. Luvassa onkin taas muotimaailmaan sujuttautuminen, kuuluisan aidon ja ainutlaatuisen ”Blue Steel” katseen kaivaminen naftaliinista ja vanhan vastustajan Jacobim Mugatun kohtaaminen. Apua muotimaailman villikaksikko saa Interpolin muotiryhmän agentilta Valentina Valencialta. Kauniita ihmisiä eliminoivan ihmisen etsinnän lisäksi Rooma tuo omat oikkunsa Derekin elämään sekä ikuisen kauneuden etsintään Da Vinci Koodin tyyliin.

Tämä idea on saattanut todellakin näyttää paperilla aivan älyttömän kauniin ihanalta ja loistokkaalta, joka jättää visuaalisen kauneutensa varjoon kaikki muut (rumemmat elokuvat). Mutta tämän Mr. Stillerin yhden rakkaimman ja kauneimman hahmon valkokankaalle uudelleen saattaminen on aivan eri juttu. Toisaalta myös ensimmäinen Zoolander oli koki varmasti aikoinaan samanlaista napinaa (rumempien elokuvien taholta), mutta siitä huolimatta osoittautui menestykseksi. Joten varmaa on se, että leffa kyllä haalii niitä katsojia paikan päälle kuriositeetin ja fanittamisen perusteella. Mutta onko se silti riittävä kokemus hyväksi leffaelämykseksi jää jokaisen katsojan päätetttäväksi.

Käsikirjoituksessa on ollut mukana useampi kokki ja (ikävä) kyllä näkyy. Siihen ovat pyrkineet vaikuttamaan herrat John Hamburg, Justin Theroux, Ben Stiller ja Nick Stoller. Heitä saa toki kiittää siitä, että elokuva on täynnä mielenkiintoisia kommentteja, mutta miesten olisi niiden lisäksi pitänyt keskittyä enemmän myös juonen rakentamiseen tai totaalisesti vapaalle heittäytymiseen. Ollakseen satiirinen Zoolander 2 ei ole riittävän typeröinen. Ja ollakseen koomisesti viihdyttävä Zoolander 2 ei ole riittävän paksu juonenrakenteiltaan. Tässä kohtaa liene tarpeen tunnustaa, että elokuvasalista poistumisen jälkeen juonen unohtaminen onnistuu erittäin kevyesti. Tämä siitäkin huolimatta, että siinä on myös hyvät hetkensä.

On toki myönnettävä, että pahvipää Derek Zoolanderin kommellusten seuraaminen ja kuunteleminen on kuitenkin edelleen kivaa ja nautittavaa (ja totta-kai kaunista) seurattavaa. Se on vain sääli, että muodin wanna-be-ihmisten naurunalaiseksi saattaminen on jo kulunut juttu. Tai sitten voi todellakin oikeasti pohtia, että ovatko he a) itsekin niin pahvipäitä, että eivät sitä huomaan, b) haluavat osoittaa olevansa pahvipäitä tai c) tekevät mitä tahansa saadakseen globaalia huomiota. Toki mikäli näiden wanna-be-don’t-you-know-who-am-i -ihmisten pongaileminen on joillekin elämäntehtävä, mutta ihan elokuvan juoneksi se ei kyllä riitä. Vai onko elokuvan tarkoitus sittenkin osoittaa, että muotia ei kannata ottaa liian vakavasti.. (anteeksi nyt vaan kaikki muoti-bloggarit), mutta taito on myös osata nauraa itselleen.

Zoolander 2:n ohjauksesta on vastannut Mr. Ben Stiller. Se on jatkoa hemmon ensimmäiselle muotimaailman satiirille Zoolanderille (2001). Mr. Stiller on saanut edelleen hahmoihin puhallettua jotain. Heisssä ei ole sitä samaa muotimaailman ”hottia” mitä ensimmäisessä osassa, mutta kyllä Derek ja Hansel silti lämmittävät katsojan sydäntä. Mutta vaikuttavimman puhinan kyllä saa aikaiseksi Mr. Will Ferrell. Enemmän olisin kaivannut Derek Zoolanderia valkokankaan  toiselle puolelle. Nyt siellä salaisuuden perässä loikkii aika akrobaattisesti Hansel, koska Derekillä on kädet täynnä muita hommia.

Muodikas sekametelisoppawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jossa käsikirjoittajat eivät ole uskaltaneet pysähtyä tovia kauemmaksi satiirin pariin vaan heittävät sen päälle vitsiä vitsin perään. Leffassa on koomiset hetkensä, mutta vitsit tuntuvat uudelleen lämmitetyiltä ja samanlaista intohimoa Derekin ja Hanselin kommellusten seuraamiseen ei synny kuin ensimmäisen Zoolanderin kohdalla. Leffa olisi hyötynyt keskittymisestä paremmin pariin kunnon juoneen ja vitsien perille viemisestä sekä tietenkin niistä uusista jutuista. Wanna-be-julkkisten pongailu tai yksittäisten hauskojen hetkien esittäminen ei riitä koko elokuvan katsomisen syyksi. Suosittelen elokuvaa kuitenkin kaikille ensimmäisen Zoolanderin ystäville. Niitä kuuluisia typeröisiä lausahduksia kuullaan toki, mutta lisääkin niistä olisi saanut olla. Leffalla on siten omat hyvät hetkensä, vaikka se onkin suhteellisen epätasainen. Kaikesta huolimatta uskon sen palvelevan vähintäänkin aivot narikkaan -ajatusta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Ben Stiller, Owen Wilson, Will Ferrell, Penelope Cruz, Kristen Wiig, Fred Armisen, Kyle Mooney, Milla Jovovich, Christine Taylor, Justin Theroux, Nathan Lee Graham, Cyrus Arnold, Billy Zane, Jon Daly, Sting, Benedict Cumberbatch ja joukko itseään kauniina pitäviä ihmisiä (mm. Justin Bieber, Demi Lovato, Miley Cyrus, Jourdan Dunn, Sting, Kate Perry, Susan Sarandon)

Mikäli muoti valkokankaalla kiinnostaa suosittelen napsauttamaan itsensä tänne ja tänne. Vuonna 2014 kokosin yhteen valkokankaan valloittajista muotia käsitteleviä elokuvia. Myös alkuperäinen Zoolander pääsi listalle, Z2:n ehkä kuitenkin jättäisin sen ulkopuolelle.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa