VALIKKO

You Will Meet a Tall Dark Stranger – Tapaat pitkän ja tumman muukalaisen

Kaunokirjallisuuden sitaatteja elokuvissaan viljelevä Woody Allen aloittaa ja lopettaa elokuvan Macbethin kuuluisaan kuninkaan monologiin: ”life being all sound and fury, signifying nothing” (elämä on kuin hupsun tarinoima kertomus, täynnä ääntä ja vimmaa, mutta vailla tarkoitusta), mikä kiteyttää elokuvan sanomaa kauniilla tavalla.

Mr Allen pyrki tekemään sitä, minkä hän osaa parhaiten – kieroutuneen draamakomedian ihmissuhteista ja elämän arkisuudesta. Vaikka elokuva You Will Meet a Tall Dark Stranger tarjoaa vähän romanssia, vähän seksiä, vähän pettämistä, vähän naurua ja hyvää dialogia, se ei onnistu nousemaan Mr. Allenin hyvien draamojen tai komedioiden kanssa samaan kastiin, mutta on silti tekijälleen uskollinen ilmaisutuote. Asiaa tietenkin auttaa, että Mr. Allen on saanut leffaansa aikamoisen köörin hyviä näyttelijöitä. Elokuva seuraa kahta pariskuntaa Alfieta (Anthony Hopkins) ja Helenaa (Gemma Jones), jotka ovat Sallyn (Naomi Watts) vanhempia. Sally on naimisissa Royn (Josh Brolin) kanssa. Kuten kunnon parisuhteeseen kuuluu elämä ei ole vain sitä ruusuilla tanssimista, vaan ruoho voidaan todellakin kokea vihreämmäksi siellä aidan toisella puolella. Tässä tapauksessa vihreämpiä niittyjä edustavat Charmaine (Lucy Punch), johon Alfie ihastuu, Jonathan (Roger Ashton-Griffins), josta Helena puolestaan etsii lohtua, sekä nuoremman pariskunnan kohdalla vastapäisessä talossa asuva Dia (Freida Pinto) saa Royn hormoonit hyrräämään, kun Sally puolestaan kääntyy pomonsa Gregin (Anthony Banderas) puoleen. Jotta elämästä saisi sitten vielä jotain tolkkua, niin kaikkien elämä tuntuu olevan vuorollaan ennustajan Gabriellan (Pauline Collins) käsittelyssä, joka tarjoaa Helenelle sisäistä sankaruutta elämästään selviytymiseen.

Mr. Allenin elokuvilla on muutama tyypillinen piirre. Yleensä ne sijoittuvat New Yorkiin, tässä tapauksessa poikkeuksellisesti Lontooseen (Match Point elokuvan tavoin) ja ne käsittelevät neuroottisia ihmisiä tai neuroottisia perhesuhteita. Nämä tunnusmerkit ovat löydettävissä myös tästä rainasta. Neuroottisuus puolestaan johtaa yleensä elokuvien avoimiin, ei aina niin onnellisiin loppuihin. You Will Meet a Tall Dark Stranger ei tee tässä poikkeusta. Verrattuna elokuvaa You Will Meet a Tall Dark Stranger Mr. Allenin aiempiin viimeaikaisiin tuotoksiin, on sanottava, että hyvästä neuroottisestä elämän kuvauksesta huolimatta, elokuvan sisällöllinen ote on kyynistynyt entisestään. Elokuva seuraa neljää eri paria, joista yksi pääsee jonkinlaiseen lopputulokseen elokuvan tarinan aikana, muiden tarina jää kesken tavalla, joka voisi pahimmillaan kieliä filmikelan loppumisen puolesta. Nyt salista lähti pohtien sitä, että miten heidän matkansa mahtaa loppua, mitähän ennustaja oli heidän kohtalokseen arvaillut. Ehkä tämä raina jääkin niin sanotuksi välityöksi ja seuraavia odotuksia voi asettaa Mr. Allenin seuraavalle elokuvalle, jossa amerikkalaisia saa tällä kertaa ihailla Pariisissa.

Woody Allenille on annettava tunnustus elokuvien tuottamisen lisäksi ahkeruudesta alkuperäisten tarinoiden käsikirjoittajana, mikä on tuonut miehelle Oscar ehdokkuuksia peräti 14 kertaa. Tämän lisäksi hän on saanut kuusi ehdokkuutta ohjaustyöstään. Jotain mies tekee oikein, sillä elokuvamaailman tunnustuksia satelee myös hänen filmeissään oleville näyttelijöille. Mikäli Mr. Allenin tuotokset miellyttävät, ja oma mieli halaa paneutua enemmän neuroottisten ihmisten pariin hyvien näyttelijöiden avustuksella suosittelen seuraavien elokuvien katsomista:

* Whatever Works (2009) – Larry David, Patricia Clarkson ja Evan Rachel Wood

* Vicky Christina Barcelona (2008) – Scarlett Johansson, Javier Bardem, Rebecca Hall ja Penélope Cruz

* Cassandra’s Dream (2007) – Colin Farrell, Ewan McGregor ja Tom Wilkinson

* Match Point (2005) – Jonathan Rhys-Meyers ja Scarlett Johansson

Paljon melua tyhjästäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Mr. Allen on tuottanut neuroottisen elokuvan arjen ja avioliiton ongelmista. Elämä ei mene niin kuin haluamme, puoliso ei ymmärrä – tai ainakaan koe asioita samalla tavalla kuin itse haluaisin. Ja kun voin oikein surkeasti niin ainoa, joka ymmärtää on ennustaja, joka sanoo hyvää olevan tulossa, niin minulle kuin perheelleni. Elokuva ottaa kantaa siihen, että vaikka kaikki ei aina mene niin kuin sillä hetkellä haluaisi, ehkä on parempi ottaa härkää niistä sarvista ja kohdata totuus, ennen kuin ottaa sen helpon kiertotien, joka voikin sitten viedä sinne hurmion turmioon. Tai voihan sen ottaa, mutta sitten pitää ymmärtää, että muiden elämä etenee koko ajan eteenpäin omalla tahdillaan ja loppujen lopuksi on kannettava vastuu omista teoistaan. Eli… You Will Meet a Tall Dark Stranger tarjoaa sitä, mitä jokainen on joskus kaivannut, jonkin sortin tukea, siitä elämästä selviämiseen. Mr. Allen tekee sen suhteellisen hyvin, vaikka elokuva jättääkin liian monta avointa loppua. Mutta onko katsojalla muuta toivoa, kuin tottua siihen – kaikkea ei voi tietää. Kaikkea ei ehkä pidäkää tietää. Siitä huolimatta olisi ollut kiva tietää, miten muille juhliin osallistujille kävi. Jos haluat nähdä elokuvan, joka tarjoaa selvän lopun eikä saa sinua ajattelemaan syntyjä syviä, hyppää tämän yli seuraavaan rainaan. Muussa tapauksessa joko nukahdat tai lähdet kesken salista pois pilaten muilta elokuvanautinnon.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa