VALIKKO

Wreck-It-Ralp – Räyhä-Ralf

ralph-spaccatutto-una-nuova-colorata-locandina-251324

Räyhä Ralf -elouvassa pelihahmo Ralf on toiminut räyhääjänä ja talon rikkojana Fix-It-Felix videopelissä viimeisen 30 vuoden ajan. Ralfia alkaa pikkuhiljaa kyllästyttää työ, josta hän ei koskaan saa kiitosta, vaan kaikki kunnia menee Felixille. Joten eräs päivä Ralf päättää lähteä etsimään peliä, jossa hän on sankari, voittaja ja pelin hyvis. Matka muihin peleihin ja niissä vaikuttamiseen ei ole helppo, varsinkaan kun Ralfin oma peli on tällöin vaarassa joutua varikolle. Sankaruuden etsimisensä aikana Ralf kuitenkin tutustuu uusiin mielenkiintoisiin tuttavuuksiin, kuten Sugar Rush -pelissä vaikuttavaan Vanellope von Schweetziin ja pääsee tutustumaan moniin asioihin vaikuttavaan pelimaailman salaisuuksiin.

Räyhä Ralf on selvästi koko perheen elokuva ja täytyyy sanoa, että Disney on vihdoinkin onnistunut tekemään modernin elokuvan, joka ei prinsseillä ja prinsessoilla koreile. Mahtavaa! Toki Disney Animation Studios on meille viime vuosina tarjonnut muutakin (mm. Chicken Little, Bolt), mutta prinsessamaisuudelta ei ole oikein voinut välttyäkään (The Princess and the Frog, Tangled). Voi kuitenkin turvallisesti myös väittää, että leffa on selvää Disney-tuotantoa, jossa mukana on onneksi Prixarin tarjoamia mausteita mukana mielikuvitusta luomassa. Ohjaaja Mr. Rich Moore on onnistuneesti tehnyt Räyhä Ralfista animaation, jossa tarjoillaan vitsejä perheen pienemmille sekä nostalgiaa meille vanhemmille ihmisille. Räyhä-Ralfin kunniaksi on myös laskettava se, että se todellakin tarjoaa uutta mielenkiintoista näkökulmaa pelimaailmaan ja animaatioiden teemoihin. Vaikka tämä moraalinen opetus oman itsensä hyväksymisestä ja kavereiden auttamisesta on varmasti tuttua kaikille katsojille, niin tällä kertaa se tarjottiin ainakin mielenkiintoisessa paketissa.

Wreck-It-Ralph-610x400

Tulevissa Oscar-kisoissa Räyhä-Ralf kisaa paikkansa hyvin ansaiten parhaan animaation pystistä. Pystiä myös tavoittelevat Brave, Frankenweenie, ParaNorman ja The Pirates! Band of Misfits ovat jokainen hieman erilaisia animaatioita ja loistavat omalla tavallaan. Vaikea sanoa, mikä näistä on se paras, jokainen on voittaja omalla tavallaan – pelin hengen  mukaan. Toisaalta toivoisin Mr. Burtonin vihdoinkin saavan Oscarinsa Frankenweeniestaan, sillä vuoden 2005 ehdokkuus Corpse Bride-animaatiosta ei pystiä tuonut, mutta samalla on todettava myös Aardman Studioiden tehneen hyvää työtä Piraattien parissa (vaikkakin yhteistyössä Sony Picturesin kanssa).

749564

Game overwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kaikki videopelejä pelannneet saavat varmaankin kunnon kicksit tästä animaatiosta. Ja nyt todellakin tarkoitan vanhan kunnon ajan pelejä, jotka toimivat kolikkoperiaatteella. Netissä pelaavat tai X-box-sukupolvi myös varmasti nauttii elokuvasta, mutta se ei omaa samanlaista paluu menneisyyteen mentaliteettia kuin aikuisempi yleisö. Tästä huolimatta Räyhä Ralfin huumori ja sydämellisyys kyllä uppoaa jokaiseen katsojaan omalla tavallaan. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on todettava, että Räyhä-Ralf oli paljon mielenkiintoisempi kuin odotin, eli se tarjoili myönteisen yllätyksen tavalla, joka piti hyvää mieltä ja jännitystä yllä viimeiseen asti vaikka loppumetrejä lähestyessä alkoi kaivata samanlaista uutuuden jännitystä mitä animaation alkupuoli tarjoili. Mutta animaatio on viihdyttävä, opettavainen liikaa moralisoimatta ja riittävän jännittävä, voiko sitä loppujen lopuksi muuta vaatia? Disney vetää pinnat kotiin oikein kunnolla, tällaisia elokuva tahtoisin nähdä lisää valkokankaalla.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Wreck-It-Ralph-Movie-Image

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa