VALIKKO

World Tuberculosis Day / World TB Day – Maailman tuberkuloosipäivä 24.3.

Kuvahaun tulos haulle World Tuberculosis Day / World TB Day

Vuonna 1882 maaliskuun 24 päivä tohtori Robert Koch ilmoitti löytäneensä syyn tuberkuloosin aiheuttajaan. Sata vuotta myöhemmin vuonna 1982 Maailman terveysjärjestö ja Kansainvälinen tuberkuloosi- ja keuhkosairausunioni (IUALTD) järjestivät ensimmäisen Maailman tuberkuloosipäivän. Vuosittain tuberkuloosipäivää juhlistetaan 24.3. ja ihan syyllä, sillä tubiin kuolee vielä järjettömän paljon ihmisiä. Vaikka Suomi kuuluu niin sanotusti matalan esiintyvyyden maihin ja rokotteestakin on osittain luovuttu, aihetta on syytä edelleen pitää esillä. Tuberkuloosipäivä pyrkii lisäämään tietoisuutta tuberkuulosista ja siihen liittyvistä epidemioista. Ja jos kovasti kiinnostaa, niin tänne voi klikata katsomaan ketkä kaikki ”kuuluisuudet” ovat kuolleet tuberkuloosiin.

Koska postaus kuitenkin pyörii leffojen parissa en syvenny tätä enempää tuberkuloosin oireiin (voit klikata itsesi tänne niitä ihmettelemään), vaan puhun leffoista. Aiheena erilaiset sairaudet tuntuvat iskevän hollywoodlandiaan. Mitä vaivalloisemmaksi niiden avulla pääosassa oleva saadaan, sitä paremmin yleisö ilmeisesti saadaan tunneherkkään tilaan. Tubi ei sinänsä ilmeisesti ole riittävän koskettava aihe infektioaiheiseksi elokuvaksi, sillä sitä on käsitelty vain reilussa kymmenessä elokuvassa. Sen sijaan esimerkiksi Zombien levittämät ihmissyöntipöpöt (mm. 28 Days Later, Maggie) tuntuvat olevan paljon suositumpia, tai sitten salaperäiset taudit jotka leviävät sattumanvaraisesti (mm. Contagion ja Outbreak) tai tietenkin kaikkien suosikki AIDS (mm. Dallas Buyers Club; Philadelphia, And the Band Played On). Isot epidemiat tai pandemiat houkuttelevat varmasti hollywoodlandiaa tekemään aiheesta omat koskettavat versionsa painottamalla sairauden tuskallisia oireita, massakuolemia ja valtion / yhteisön ankeaa asennetta sairastuneita kohtaan. Tuberkuloosi ei kuitenkaan näihin pääse, eikä siten juuri saa huomiota valkokankaalla muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Joten, mikäli tubi-leffat kiinnostavat, suosittelen katsomaan seuraavia.

  • Camille – Kamelianainen (1936). Iki-ihana Greta Garbo esittää pariisilaista kurtisaani Marguerite Gautieria, joka kuolee tuberkuloosiin jättäen häneen rakastuneen Armandin surusta surkeaksi.
  • The Bells of St. Mary’s – Pyhän Maarian kellot (1945). Ingrid Bergman esittää katolisen koulun johtajatarta Mary Benedict,joka sairastaa tuberkuloosia. Siinä samalla hän yrittää pelastaa koulunsa kuitenkin lakkautukselta.
  • Moulin Rouge! (2001). Nicole Kidman esittää Moulin Rouge -kabareen kurtisaania Satinea, johon nuori ja köyhä kirjailija Christianin rakastuu. Leffalla on surullinen loppu, mutta totaalisen ihana musiikki.
  • Winter’s Tale – Talvinen tarina (2014). Colin Farrellin esittämä mies rakastuu tuberkuloosia sairastavaan neitoon surullisin seurauksin.
  • The Wind Rises – Tuuli nousee (2013). Hävittäjäkoneen suunnittelija Jirō Horikoshi rakastuu tuberkuloosia sairastavaan Naoko Satomiin. Animaatio keskittyy Horikoskin elämäntarinaan, jossa Satomilla on myös merkittävä rooli.
Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa