VALIKKO

World Post Day – Maailman postipäivä 9.10.

Kuvahaun tulos haulle world post day

Bernissä vuonna 1874 perustettiin Maailman postiliitto (UPU). Tämän kunniaksi vuonna 1969 Tokiossa päätettiin antaa tälle päivämäärälle arvo ja kunnia viettämällä Maailman postipäivää 9.10. Vaikka maailman postipäivä painottaa erityisesti postin palvelujen ja postissä työskentelevien ihmisten merkitystä yhteiskunnan kehityksessä, niin oman osuutensa saavat myös postimerkit. Suomessa vietetään 9.10. myös postimerkin päivää. Perinteisesti tuolloin on kuoreensa saanut erikoisleiman. Ja näissä merkeissä tässä postauksessa käsittelenkin erityisesti kirjeiden merkitystä valkokankaalla juonen merkittävänä osana. Mukaan on toki mahtunut poikkeuksiakin (ainakin yksi).

Listaan olisi varmaankin pitänyt liittää myös Mr. Kevin Costnerin istumalihaksia koetteleva kolmen tunnin eepos The Postman – Tulevaisuuden sanansaattaja (1997), mutta jätän sen nyt pakettien ja kirjeiden varjoon. Mutta jos omaat hyvät istumalihakset ja fanitat Costneria, niin siitä vaan…. Itse tyydyn suosittelemaan kirjeiden merkeissä jotain seuraavista elokuvista:

  • Letters to Juliet – Rakkauskirjeitä Julialle (2010). Vaikka leffa on kuvitteellinen, voit silti oikeasti matkustaa Veronaan ja jättää kirjeen Julialle Capuletissa. Siellä toimii joukko vapaaehtoisia, jotka vastaavat kirjeisiin. Valkokankaalla tavataan kuitenkin kirjoittamisesta selvästi pitävä Amanda Seyfried, joka lähtee selvittämään kirjeiden kohtaloa ja erityisesti yhtä tarinaa niiden takana. Tässä ei kirjeeseen postimerkkiä tarvita, vaan tunnetta sitäkin enemmän.

  • Dear John – Haikein terveisin (2010). Irakista vapaalla oleva sotilas John (Channing Tatum) tapaa kotomaisemissa ihastuttavan neidin Savannahin (Amanda Seyfried), jotka tutustuvat toisiinsa kirjeenvaihdon avulla. Leffa on totaalista Mr. Nicholas Sparksin romaanien sovituksen nyyhkykamaa. Mutta siinä missä nykyään tutustumaan toiseen ihmiseen sosiaalisessa mediassa, tässä vanhanaikaiset kirjeet hoitavat sen tehtävän.
  • Postia pappi Jaakobille (2009). Elinkautisvanki Leila (Kaarina Hazard) saa paikan lähes sokean pappi Jaakobin (Heikki Nousiainen) avustajana. Tehtävänä olisi seurakuntalaisten kirjeiden ääneen lukeminen ja niihin vastaaminen. Todella koskettava elokuva, eikä vain ennakkoluulojen näkökulmasta.

  • Cast Away – Tuuliajolla (2000). Leffa keskittyy ensijaisesti selviytymiseen Tyynenmeren saarella ja sieltä elävänä ihmisten kirjoihin pääsemiseen. Mutta Maailman postipäivän merkeissä hattua täytyy nostaa pääosassa olevalle FedExin työntekijälle (Tom Hanks), joka toimittaa sen viimeisen paketin perille.
  • P.S. I Love You – P.s. Rakastan sinua (2007). Hollyn (Hilary Swank) mies kuolee aivokassvaimeen. Mutta ennen kuolemaansa Gerry (Gerard Butler) kirjoitti kasan kirjeitä Hollylle, joissa hän kehoitti naista jatkamaan elämäänsä.

  • You’ve Got Mail – Sinulle on postia. (1998). Meg Ryan ja Tom Hanks rakastuvat toisiinsa sähköpostin välityksellä. Tosielämässä he eivät ole toistensa parhaita ystäviä, mutta netissähän kaikki on mahdollista.

  • 84 Charing Cross Road – Rakas vanha kirja (1987) . Vuonna 1949 newyorkilainen nainen Helene Hanff (Anne Bancroft) kirjoittaa Frankille (Anthony Hopkins) etsiessään kirjaa brittiläisestä kirjallisuudesta. Heidän kirjeenvaihtonsa kesti 20 vuotta ennen kuin Helen sai aikaiseksi tulla käymään Lontoossa.
Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa