VALIKKO

Woody Allen: A Documentary – Woody Allen: Dokumentti

Blogin dokumenttilinja esittelee tänään ohjelman: Woody Allen: A Documentary, vai pitäisikö se paremminkin nimetä Wodymentaryksi, sillä niin pitkältä ajalta tuotos esittelee Mr. Woody Allenin elämää ja elokuvallisia tuotoksia. Vanhemmat toivoivat Allan Stewart Konigsbergistä (1.12.1935 -) apteekkaria, mutta nuori mies oli päättänyt toisin. Koulussa hänen ystävänsä kehoittivat miestä kirjoittamaan sketsejä lehtiin ja televisio-ohjelmiin, mistä alkoi miehen ura komiikan puolella. Eikä loppua vielä näy, vitsejä vääntänyt koulupoika on kasvanut taitavaksi veteraaniohjaajaksi.

Käsikirjoittaja – koomikko – muusikko – näyttelijä – ohjaaja Mr. Allen on tähän astisessa elämässään ehtinyt kerätä siipiensa alle aikamoisen kasan elokuvia. Tämä ei toisaalta yhtään yllätä, jos mies haluaa tehdä yhden elokuvan vuodessa, jotta hänelle olisi jotain tekemistä. Ja miehen kirjoittaessa hyvin uskollisella ja yli 60-vuotiaalla saksalaiseilla Olympia-kirjoituskoneellaan materiaalit, masiina on lunastanut sen myyneen miehen lupauksen: kone kestää varmasti kauemmin kuin Mr. Allen itse. Ehkä olisi syytä, jossain vaiheessa hamassa tulevaisuudessa laittaa tämä kone talteen jo pelkästään sen kestävyyden vuoksi ja siksi, että sen kautta on tuotettu meille suunnaton määrä nokkelaa dialogia. Samaan lienee pystynyt vain Mr. Shakespeare omana aikanaan ja tuolloin sulkakynän turvin.

Dokumentissä nähdään satunnaisia otteita seuraavista elokuvista tai niiden tekemisestä: Take the Money and Run, Bananas, Sleeper, Love and Death, Annie Hall, Manhattan, Broadway Danny Rose, Purple Rose of Cairo, Crimes and Misdemeanors, Husbands & Wives, Match Point, You Will Meet a Tall Dark Stranger, Vicky Christina Barcelona ja Midnight in Paris. Näiden tekemisessä mukana olleet näyttelijät ja muut työntekijät muistelevat yhteistyötään Woodyn kanssa, luonnollisesti, lempeällä tavalla. He pitävät miestä yhtenä parhaana ihmisten ohjaajista, jonka edessä jokainen näyttelijä haluaa laittaa parastaan. Samaan aikaan Mr. Allen kuitenkin toteaa, että näyttelijöiden kehuminen on haasteellista, joten hän yrittää vain sanoa, että hyvin menee. Ja jos hän on tyytyväinen saamaansa tulokseen yhden otoksen jälkeen, se on siinä. Miksi kuvata toinen, kun ensimmäinen oli jo hyvä, se ei kuulemma sovi Mr. Allenin kärsimättömälle luonteenlaadulle.

Tarkastellessa elokuvien sanomaa Mr. Allenin tuotannossa, niissä on havaittavissa kolme selvää piirrettä. Ensinnäkin mies itsessään haluaa tulla otetuksi vakavammin kuin hänen elokuviaan katsova yleisö toivoo. Me Mr. Allenin huumorista pitävät, neuroottiset fanit olemme tyytyväisiä miehen tehdessä koomisia leffoja, mutta mies itse haluaisi tarjota meille syvällisempää materiaalia. Tämä syvällisen materiaalin tarjonta on toinen Mr. Allenin tunnusmerkki. Ehkä jonkinlainen optimaalinen tasapaino on saavutettu siinä, missä Mr. Allen tarjoilee meille neuroottisia naisia, joiden pinnan alla kytee elämää suurempia asioita. Ihastuttavaa on se, että neuroosit ja arjen ongelmat eivät ole väistyneet valkokankaalta minnekään, sen sijaan ne ovat saaneet seurakseen satiirisia piirteitä elämän rajallisuudesta. Elämän rajallinen aika ja kuoleman väistämättömyys löytyy varmaan jokaisesta Mr. Allenin elokuvasta.

Kolmanneksi Mr. Allen ei ole pelännyt toteuttaa itseään ja siinä samalla etsiä taiteellista vapauttaan. Tämä yleisön suosikkielokuvien kaavasta poikkeaminen ei ole aina saanut suuria ilahduksen huutoja aikaan, vaan pikemmin on saattanut miehen hieman taka-alalle elokuvamenestyksessä. Toisaalta se ei ole koskaan Mr. Allenia haitannut. Ja ehkä hyvä niin, sillä ilman omaa kokeilemisen haluaan, meiltä olisi voinut jäädä mielenkiintoisia teoksia saamatta. Ja ilmeisesti tämä kokeileva teema kannattaa, sillä Mr. Allen on voittanut elokuvillaan neljä Oscar-palkintoa (käsikirjoituksista: Annie Hall – 1978, Hannah and Her Sisters – 1987, Midnight in Paris – 2012), joista yksi on tullut myös parhaasta ohjauksesta (Annie Hall). Mies itse on kuitenkin ollut ehdokkaana huimat 23 kertaa, niistä 15 kertaa käsikirjoittajana, seitsemän ohjaajana ja kerran jopa näyttelijänä.

Dokumentissa Mr. Allen on eniten äänessä, luonnollisesti, mutta sen lisäksi kokemuksia hänen kanssaan työskentelystä kertoilevat muut tähtitaivaan tekijät. Niiden avulla miehestä saadaan luotua suhteellisen charmikas, henkilökohtainen ja hauska mielikuva. Enemmän tätä olisin kuitenkin toivonut, mutta en kyllä pysty sanomaan, että minkä kustannuksella. Toisaalta rainan ohjaaja Mr. Robert B. Weide seurasi kameroineen Mr. Allenia puolitoista vuotta, joten luonnollisesti sinne leikkaamon lattiallekin on jäänyt vielä paljon tavaraa.

Fanikirje Woodyllewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
vastaisi ehkä enemmän dokumentin sisältöä, kuin varsinainen dokumenttinen kuvaus Woody Allenista. Toki dokumentti kartoittaa Mr. Allenin uran sen alkuvaiheista lähtien nykytilanteeseen, mutta Mr. Allenille tyypillinen analyysi jää pois – lähes kokonaan. Siitä on saatavissa vain paloja, Woodyn itse pohtiessa omaa elämäänsä ja asennettaan elokuviinsa ja kritiikkiin. Tätä olisi ollut kiva kuulla lisää. Samoin miehen suhdetta New Yorkiin ja Manhattaniin, joilla on selvästi ollut elämää suurempi merkitys hänen elokuvissaan. Ehkä dokumentti olisi pitänyt alunperin rajata joko Mr. Allenin henkilökuvaan tai hänen elokuviinsa keskittyväksi, nyt risteily niiden välillä jättää katsojan toivomaan kummastakin lisää. Kaiken kattava dokumentti vajaassa kahdessa tunnissa lienee kuitenkin on vain totaalifanin unelmaa, ei tosielämän realistisuutta, mistä Woody itse niin kovasti pitää. Dokumenttia voi kuitenkin tästä huolimatta suositella kaikille Mr. Allenin elokuvista pitäville. Se tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa neron ajatusmaailmaan, vaikkakin vain pinnallisesti ja lyhytaikaisesti.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Despite all these lucky breaks, why do I still feel screwed somehow – Allen.

Kuinka tästä pienestä, neuroottisestä miehestä ei voisi olla pitämättä….

Osastot: Dokumentti
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa