VALIKKO

What to Expect When You’re Expecting – Mitä odottaa, kun odottaa

Ehkä minulla on omasta työhistoriastani johtuen päässäni heikko kohta – tai fontanelli – raskaus-/vauvaelokuville. Tämä siitäkin huolimatta, että tosielämän raskausoppaat ja synnytysdokumentit saavat kylmän hien valumaan selkää pitkin. Siitä ei kuitenkaan ole pelkoa tämän elokuvan kohdalla, ellei asia sitten jää liikaa pyörimään päälle ja katsoja ala suunnata googleen leffan jälkeen. On siis hyvää muistaa, että kyseessä on erittäin paljon taiteellisia vapauksia ottava elokuva.

Raskaudesta kirjoittaminen vaikuttaa kannattavan. Ms. Heidi Murkoff ja Ms. Sharon Mazel kirjoittivat vuonna 1984 jokaisen raskaana olevan naisen manuaalin: What to Expect When You’re Expecting. Kirja on keikkunut Yhdysvaltojen Best-seller-listalla useita vuosia. Tämän lisäksi sitä luonnollisesti pidetään asialle omistautuneiden mielessä raskausajan raamattuna. Joten ei mikään ihme, että raskaana olemisesta on nyt sitten tehty elokuva. Kirja keskittyy raskauteen ja sitä seuraavaan aikaan, joten se on kohdannut runsaasti taiteellista vapautta tarinamuotoon saattaessa. Ihan mielenkiintoinen väännös se on kuitenkin edelleen, vaikka tietopuolista asiaa kaipaaville, suosittelen suuntaamista sen kirjan, en elokuvan pariin. Nyt valkokankaalla tekomahojen kanssa heiluu lauma komeita ja kauniita näyttelijöitä, joilla ei oikeasti vaikuta olevan kovinkaan paljon tekemistä tosielämän raskauksien kanssa. Vaikka mistä minä sen tiedän, millaista sutinaa noissa raskausryhmissä oikein on käynnissä.

Ohjaaja Mr. Kirk Jones on kuitenkin tehnyt perinteisen hollywood-tempun. Hän on koonnut kasaan lauman kuuluisia näyttelijöitä ja kevyen juonen. Malliesimerkkejä tästä on nähty jo elokuvien Valentine’s Day ja New Year’s Eve myötä. Helppoheikin etenemisen tavoin elokuvan vitsit ovat aika lailla valmiiksi pureskeltuja ja esityn draaman loppuratkaisun tietää reippaasti ennen loppua. Toisaalta kesäleffan tiimoilta, suurimman osan yleistöstä voi juuri tätä olettaa odottavankin. Ja ainakin näissä merkeissä leffa palvelee kyllä hyvin tarkoitustaan. Ja ihan kivahan sitä on välillä bongailla, että missähän rainassa tuo ja tuo on ollut, kun naama näyttää niin tutulta.

Mitä odottaa, kun odottaa -elokuva keskittyy pyörimään viiden pariskunnan keskellä, jotka odottavat perheenlisäystä omalla erityisellä tavallaan. Holly (Jennifer Lopez) ja hänen aviomiehensä (Rodrigo Santoro) adoptoivat lapsen Etiopiasta sikiämisongelmien vuoksi; Rosie (Anna Kendrick) törmää raskain seurauksin entiseen heilaansa Marcoon (Chace Crawford) ja Rosie huomaa olevansa raskaana yhden illan jutun jälkeen; painonpudottajia ohjaava fitnes-ohjelman vetäjä Jules (Cameron Diaz) ja hänen tanssiohjelmaa vetävä miesystävänsä Evan (Matthew Morrison) puolestaan joutuvat sovittelemaan itsenäisiä elämiä yhdeksi; rintaruokinnan kannattaja Wendy (Elizabeth Banks) ja hänen miehensä Gary (Ben Falcone) onnistuivat vihdoinkin yhdistämään munasolun ja siittiön kellon tarkkuudella, heidän onneaan kuitenkin hieman himmentää Garyn isän Ramsey (Dennis Quiad) ja hänen uuden palkintomorsmaikkunsa Skyler (Brooklyn Decker) onni kaksoisraskaudesta. Osa näistä pariskunnista on todemman tuntuisia kuin toiset, mutta ei anneta sen häiritä.

Raskauteen liittyvien muutoksien lisäksi eniten naurua kyllä repeää irti isien ’äijä’-ryhmästä, jonne Holly myös passittaa Alexin. Tämä ryhmä omalla tavallaan ottaa kantaa isyyden syntymiseen ja mieheyden ylläpitämiseen. Yhtä isäryhmää ”Dudes Group” vetääkin Vic (Chris Rock), jonka ryhmässä omaa isyyttään pohtivat Gabe (Rob Huebel), Patel (Amir Talai) ja Graig (Thomas Lennon) sekä vieraileva alfa-uros Davis (Joe Manganiello). Ehkä meille naisillekin tekisin hyvää ottaa yhtä rennosti omissa ’muija-ryhmissämme’, mutta se taitaa jäädä kyllä vaan haaveeksi.

Matkaa vielä raskausraamatuksiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
mutta ehkä sen sijaan kaikkien raskaana olevien ihmisten ystävien olisi hyvä käydä raina katsomassa. Se syventää aika kivalla tavalla sitä, mitä siellä hormonimyrskyisen äidin päässä oikein tapahtuu – ja siellä tosiaan tapahtuu paljon! Tämä tarkoittaa, että leffa on täynnä perinteisiä klieseitä raskaudesta ja synnytyksestä - joskin niille on annettava totuusarvoa, niiden synnytyksien puitteissa mitä olin seuraamassa oman työni puitteissa, meno todellakin saattoi äityä vallan mielenkiintoiseksi. Lisäksi perinteisen amerikkalaisen elokuvan tavoin raskausraina on myös hyvin parisuhde- ja perhepainotteinen, raskautta ei kannata suunnitella avioliiton ulkopuolelle ja yhden illan juttuja tulisi välttää. Yes mom, got the message. Mutta kun sen ei anna häiritä, niin leffa on loppujen lopuksi vallan viihdyttävä. Suosittelen sitä erittäin lämpimästi. Elokuva arvioinnin näkökulmasta What to expect when you´re expecting tarjoaa juuri sitä, mitä se lupaa, kevyesti kuluvaa aikaa, hauskoja nauruja ja raskauden / synnytyksen iloja,joita ei tarvitse muistella pahemmin elokuvasalista poistumisen jälkeen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

“You’re doing great, honey. Take a deep breath. Just like we read in the book.”

Osastot: Kevyttä katseltavaa
Kommentit

Vastaa