VALIKKO

What Maisie Knew – Mitä Maisie tiesi

What Maisie Knew - poster

What Maisie Knew -elokuvassa narsistinen rockkari Susanna (Julianne Moore) päätyy eroon narsistisesta taidevälittäjä aviomiehestään Bealesta (Steve Coogan). Tämän parin taistelukentän keskellä jää heidän ainoa lapsensa 6-vuotias Maisie (Onata Aprile), joka yrittää tasapainoilla tapahtuneen ja uusien perheyhteyksien välillä. Luvassa on uusioperhettä Susannan ja Lincolnin (Alexander Skarsgård) sekä Bealen ja Margon (Joanna Vanderham) merkeissä, joista kumpikin yrittää osoittaa olevansa se oikea perhe Maisielle. Perhepongaillun välillä Maisie alkaa ymmärtää miten haavoittuneita hänen vanhempansa ovat olleet ja hän alkaa pohtimaan perheen merkitystä omasta näkökulmastaan.

Ohjaajaherrat Scott McGehee ja David Siegel ovat onnistuneet luomaan tarinan, joka ei ole varsinainen nyyhkyepookki, vaan suhteellisen mielenkiintoinen näkökulma avioeron asetelmaan lapsen näkökulmasta. Erityisesti tämä näkyy siinä, että kiivaissa riitakohtauksissa kamera pysyy lapsen kasvoilla tuoden esiin sitä hämmennystä, pelkoa, ahdistusta ja herkkyyttä mitä hänen mielessään voi liikkua moisessa tilanteessa. Tästä huolimatta elokuvan kohderyhmän selville saaminen on haasteellista. Se ei ole perinteinen hyvänmielen elokuva, rankan melankolisuuden puutteesta huolimatta se ei ole myöskään kovin viihdyttävä tai vaikeasti sulatettava. Yksinkertainen tarina kahdesta itsekkäästä omaa uraansa ajattelevasta aikuisesta ja materialla laatuaikaa korvaavista yrityksistä antaa pikemmin mahdollisuuden yhden hajoavan parisuhteen tirkistelyyn. Mutta kuka sitä haluaisi nähdä? Itse yllätyin myönteisesti, joten suosittelen saman kokemista kaikille muillekin.

Eikä tämä johdu pelkästään erinomaisesta näyttelijätyöstä. Ms Moore tekee järkyttävän hyvän roolin Maisien äitinä, naisena, jonka prioriteetteihin ei kuulu pienen lapsen kasvattaminen. Daami kertoikin roolin olleen haastava ja vaatineen paljon keskusteluja Maisie näytelleen Ms. Onata Aprilen kanssa. Maisien kanssa yhteisen sävelen löytävä Mr. Skarsgård tekee myös hyvän kasvutyön lapsen kanssa aikaa viettävästä baarimikosta. Toki elokuva vetää mutkia suoriksi, mutta Lincolnin ja Margon roolit Maisieta ymmärtävinä äiti- / isäpuolina ovat äärilaidassa Susannan ja Bealen esittämistä. Ehkä elokuva olisi hyötynyt vähän vähemmän vahvasta alleviivaamisesta, mutta näin asia ainakin tuli selväksi. Suurin pokkurointi kuitenkin näyttelijätyöstä kuuluu Ms. Aprilen suuntaan. Pikkutytölle ei oltu suotu paljon vuorosanoja, mutta kehonkieli oli sitten sitäkin vakuuttavampaa. Ms. Walliksen (Beasts of the Southern Wild) tavoin Ms. Aprile on vahvasti läsnä jokaisessa kohtauksessaan ja niin paljon kuin lapsinäyttelijöillä on vaikeuksia siirtyä aikoinaan aikuisten maailmaan, toivon sen hyvin onnistuvan Ms. Aprilen kohdalla ja hänen ilahduttavan katsojia vielä pitkään valkokankaalta. Tosin on kyllä myös myönnettävä, että Mr. Skarsgårdin esitys oli myös erinomainen ja jään mielenkiinolla odottamaan mieheltä lisää valkokankaan valloitusta.

What Maisie Knew -elokuva perustuu amerikkalaisen Mr. Henry Jamesin (1843 – 1916) saman nimiseen novelliin vuodelta 1897 modernisoituna versiona. Mr. Jamesin kirjallisten töiden ystäville suosittelen novellin esiinkaivamista ja sen toteamista miten hyvin hän on omana aikanaankin onnistunut kuvaamaan avioeron sosiaalista ja emotionaalista vaikutusta, varsinkin aikana jolloin se ei ollut yhtä yleistä kuin nykyään. Ja jo pelkästään tämän ajatuksen puolesta olisin suonut leffan keskittyneen sen alkuperäisaikaan. Tuolloin avioero ei ollut yhtä tyypillistä kuin nykyään ja sitä vasten valkokankaan tuotoksessa olisi varmasti ollut hyvin erilainen vivahde pukudraaman lisäksi.

Ei mikään treffileffawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
eli kun pohdit sen rakkaasi kanssa aivojen narikkaan heittämistä ja elokuviin suuntaamista ensimmäiseksi vaihtoehdoksi ei kannata valita elokuvaa What Maisie Knew. Ellet sitten ole kerjäämässä verta nenääsi parisuhteessa, päivittelemässä sitä miten hyvin oma parisuhteesi voi, olet onnellinen sinkku tai päätät olla ikinä rakastumatta / hankkimatta lapsia. Elokuva kahdesta tunnevammaisesta aikuisesta, jotka tappelevat erossa 6-vuotiaasta lapsestaa ei välttämättä ole mikään hyvän mielen tuoja. Sanonta siitä, että lapsi pitäisi pitää aikuisten riitojen ulkopuolella ei ole toteutunut kovin hyvin Susannan ja Bealen välillä. What Maisie Knew -elokuva on mielenkiintoinen myös sen vuoksi, että vaikka Maisiella ei juuri vuorosanoja ole, niin hänen olemuksestaan saa kyllä riittävän hyvin selville tytön tunnetilan ja mielipiteet. Leffa yllättää erittäin monipuolisesti ja onnistuu myös tarjoamaan niitä syvempiäkin ajatuksia lapsen parhaasta kaiken tiiviin paketin esittämisen keskellä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Avioeroa on toki ennenkin käsitelty valkokankaalla, siitä lienee tunnetuin esimerkki on Kramer vs. Kramer (1979). Mutta seuraavasta listasta voi jokainen pongailla sitä omaa suosikkiaan, luvassa on eroa ja siitä selviytymistä hyvin eri tavoin käsiteltynä:

 • The Way We Were (1973)
 • Kramer vs. Kramer (1979)
 • The War Of Roses (1989)
 • She-Devil (1989)
 • Mrs. Doubtfire (1993)
 • The First Wives Club (1996)
 • Stepmon (1998)
 • The Whole Nine Yards (2000)
 • Le Divorce (2003)
 • Along Came Polly (2004)
 • The Squid and the Whale (2005)
 • Break-Up (2006)
 • It’s Complicated (2009)
 • The Kids Are All Right (2010)
Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa