VALIKKO

What if / The F Word – Entä jos…

Wallace (Daniel Radcliffe) on ihastunut ystäväänsä Chantryyn (Zoe Kazan) ja toivoo suhteelta jotain pintaa syvempää. Asiat eivät kuitenkaan ole niin helppoja, sillä Chantry seurustelee jo omalla tahollaan vakavasti otettavan Benin (Rafe Spall) kanssa ja haluaa olla ’vain ystävä’ Wallecen kanssa huolimatta heidän yhteisistä mielenkiinnon kohteista. Wallece uskoutuu näistä ongelmista parhaalle ystävälleen Allanille (Adam Driver), jolla on oma kiihkeissä olosuhteissa alkanut suhde tyttöystäväänsä Nicoleen (Mackenzie Davis).

Ohjaajaa Mr. Michael Dowsea pidetään mielenkiintoisena uutuutena ohjaajien joukossa, joten jos What If -elokuva sykäytti miehen nimi kannattaa pitää mielessä. Mies itse toivoo elokuvan olevan riittävän humoristinen ja on-linereita täynnä oleva elokuva, josta jotkut lauseet jäisivät elämään sen ulkopuolella. Tämän toteutuminen voi kyllä vaatia elokuvan uuden katselukierroksen ja suomennuksen välttämisen, sillä nyt dialogi ei jäänyt elämään toivotulla tavalla ainakaan tämän katsojan päähän.

“I just want us to be friends.” -lauseen takaa löytyy hyvä treffileffa, joka asettaa katsojan pohtimaan koko ajan ikiaikaista kysymystä – voivatko mies ja nainen olla vain ystäviä. Valkokankaalla tätä tietenkin alleviivavataan laittamalla pääpari lähes koko ajan houkutuksia täynnä oleviin tilanteisiin. Se johtaakin katsojan pohtimaan, että tuleeko tästä hommasta mitään ja mitä heille oikein toivoo. Ohjaajan Mr. Dowsen voikin sanoa onnistuneen hyvin tämän aiheen kuvaamisessa ja tuoneen markkinoille elokuvan, joka koskettaa 500 Days of Summer -elokuvan tavoin totaalisia romantikkoja. Tämä siitäkin huolimatta, että elokuvassa pääparin välinen kemia olisi kaivannut hieman enemmän kipinää uskottavuuden esittämiseksi.

Vain ystäviäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
just joo, aivan, siis ei todellakaan toimi. Katsoja voi sitten päättää, että missä vaiheessa miehen ja naisen välinen ystävyys todellakin toimii ja missä vaiheessa se on vain toisen piinapenkissä istumista. What If -elokuva tavoittelee tämän asian pohtimista. Se ei sukella kovin syvälle näiden asioiden pohtimiseen tai piinapenkissä istuvan Wallecen tunnemyrskyn kuvaamiseen (tai ehkä briteillä sitten on vain tunteenilmaisun ongelmia), vaan pikemminkin esittelee pohdintoja siitä, miksi ystävyys ei toimi. On kuitenkin hyvä muistaa, että kyseessä on tyttöhömppä-romanttinen pläjäys -leffa, joka täyttää kriteerinsä ilman suurempaa pohdintaa suhteen toimivuudesta. Pääparin välinen kemia jää tosin hieman kylmäksi (niitä brittejä voi kai tässäkin katsoa kysyvästi), mutta se ei estä elokuvasta nauttimista. Leffan voi katsoa tarvittaessa uudestaan ja se jättää kivan jälkimaun, jota sitä voi hyvällä omalla tunnolla suositella kaikille romantiikan nälkäisille ihmisille.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Saman aiheen ympärillä ovat pyörineet muutkin elokuvat viime vuosina, eikä loppua tälle varmasti tule lähiaikoina. Parisuhteiden eri muodot ovat kuitenkin haasteellisia ja tämä ’ollaan vain ystäviä’ lienee niistä yksi haasteellisimmista. Verrattuna kuitenkin näitä viime vuosina tulleista elokuvia tämän teeman ympäriltä, lähimmäksi What If -elokuvaa osuu That Awkward Moment -raina, joista kumpikin jättää samanlaisen jälkihehkun.

  • That Awkward Moment (2014) esitteli Jasonin (Zac Efron) ystävineen, jotka päättävän tukea toisiaan miesporukassa ja pitävänsä naiset vain ystävinä. Uusi ystävä Ellie (Imogen Poots) vaikuttaakin tähän aluksi sopivalta daamilta.

  • Friends with Kids (2012) elokuvassa parhaat ystävät Jason (Adam Scott) ja Julie (Jennifer Westfeldt) päättävät hankkia yhteisen lapsen – ilman avioliiton ahdistusta ja romantiikan karsimista. Mutkia matkaan tulee uusien ihastusten kautta.

  • Friends with Benefits (2011) pohti onko mahdollista harrastaa seksiä ilman tunnesitoutumusta. Siitä päättivät ottaa selvää hyvät ystävät Jamie (Mila Kunis) ja Dylan (Justin Timberlake). Homma ei kuitenkaan ihan toiminut halutulla tavalla.

  • No Strings Attached (2011) pohti samaa Emma (Natalia Portman) ja Adamin Franklin (Ashton Kutcher) avulla. Haasteita matkaan tulee, kun sääntöjen ulkopuolelle jätetyt tunteet tulevat mukaan kuvioihin.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa