VALIKKO

Water for Elephants – Vettä norsuille

Eläinlääkäri opiskelija Jacob Jankowski (Robert Pattison) joutuu keskeyttämään opintonsa perhetradgedian vuoksi ja päättää ryhtyä kiertävän The Benzini Brothers Most Spectacular Show on Earth- sirkuksen eläinlääkäriksi keskellä Amerikan lamakautta. Kiertävässä ihmeessä hän tapaa myös sirkuksen psykopaattisen johtajan August Rosenbluth (Christopher Waltz) ja hänen viehkon vaimonsa Marlenan (Reese Witherspoon) – mikä lienee se todellisempi syy pysyä sirkuksen mukaan. Sirkuksessa on työssä myös puolaa ymmärtävä Rosie, elefantti, jonka mukana sirkuksen menestys kaatuu tai nousee – sananmukaisesti. Soppa on valmis, joten on ymmärrettävää, että kun vanha Jacob (Hal Holbrook) muistelee sirkuksen tarjonneen maanpäällisen taivaan ja helvetin, joista nykyajan nuorilla ei ole mitään havaintoa. Lama aikana se kuitenkin tarjosi rakkautta, luottamuksesta ja elinkeinon yhdelle nuorelle miehelle muiden joukossa.

http://www.youtube.com/watch?v=lLqtuIFDd7o&feature=fvst

En ole mikään sirkusfriikki, että olisin aiheesta “sirkus” sinänsä kauhean kiinnostunut, mutta ajatus siitä, että pääsee kurkistamaan niiden kulissien taakse ja tietenkin nähdä Mr. Pattisonin valkokankaalla (jälleen muussakin roolissa kuin verta imevänä vampyyrina) sai ostamaan elokuvalipun. Leffan jälkeen tuntuu siltä, näistä kahdesta Mr. Pattisonin merkitys lienee kuitenkin se merkittävämpi elokuvan yhteiskunnallisessa asemassa. Mikä sinänsä oli mielenkiintoista, koska näytöksessä katsojien keski-ikä kyllä oli aika kaukana siitä teinimassasta, jotka fanittavat Mr. Pattisonia meikäläisen tavoin.

Elokuva pysyi mahtavista raameistaan jollakin tavalla steriilinä, mikä näkyy muun muassa siinä, että kipinät tai kaulimet eivät oikeasti lentele kolmen päätähden välillä. Jokainen kyllä varmasti teki sen oman osuutensa vallan mainiosti, mutta se kuuluisa (yhteistyön)kemia on kyllä ottanut jalat aloilleen elokuvan lama-ajan kuvauksen tavoin. Steriilin tunnelman syntymiseen vaikutti kyllä varmasti myös osaltaan se, että enemmän tarinan tynkää olisi ensinnäkin kaivattu pääkolmikoin välille sekä sivurooleissa olevien ihmisten elämän esittelemiselle. Toisaalta leffa oli siitä veden kantamisesta, eikä elämästä sirkus-junassa. Päinvastoinen painopiste olisi ehkä avannut tarinaa enemmän.

Käsikirjoittaja Richard LaGravenese olisi ehkä saanut harjoittaa hieman enemmän taiteellista vapautta tässä kohtaa. Nyt hän on kyllä pysynyt kiitettävän uskollisena Sara Gruen alkuperäiselläe tarinalle. Ikävä kyllä tarina on aina luettuna parempi ja ei siten nyt kantanut riittävästi sitä sirkuksen elinvoimaisuutta ja jännittyvyyttä valkokankaalle asti. Niille, joita lama-aika kuitenkin kiinnostaa sirkuselämän näkökulmasta elokuva voi tarjota mielenkiintoisia elämyksiä. Leffassa mainituilla sirkustaiteilijoilla on kuulemma ollut oma aikansa esikuva, samoin kuin kilpailevalla sirkuksella Ringling Brotherseilla.

Peruskamaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
leffa ei mitenkään järisyttänyt suuria tunnekokemuksia meikäläisessä (ja en usko sen pelkästään johtuvan sirkuksen kokemisesta neutraaliksi) ja vielä päiviä leffankin jälkeen olin vailla väitteitä siitä, että miltä raina oikein tuntui. Niin kuin kirjoitin, syyni suunnata saliin oli Mr. Pattison. En pettynyt ja pienoista lisää elokuvakokemukseen toivat tietenkin muut valkokankaalla esiintyvät tähdet. Mutta hyvästä perustarinasta huolimatta en saa itsestäni rutistettua ylos enempää pisteitä. Pahoittelen. Jos haluaa tappaa aikaa, katsoa elämää sirkuksen parissa ja siinä ohella perheväkivallan piirteitä sekä rakastumisen ensiaskeleita – voin suositella elokuvaa lämpimästi. Muussa tapauksessa, rahat kannattaa säästää ja suunnata johonkin muuhun.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Romanttista hömppää
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa