VALIKKO

Viulisti

Kuvahaun tulos haulle viulisti elokuva

Tämän elokuvan katsominen jäi niin sanotusti aika tiukille. Se on pyörinyt tammikuun ajan kuukauden elokuvana Finnkinossa, joten kai sitä on koko ajan hokenut itselleen, että vielä ehtii – vielä ehtii – vielä ehtii ja nyt sitten ehdin. Toivottavasti suuntaan nopeammin seuraavaa kuukauden elokuvaa, Disaster Artist, katsomaan.

Viulun soittamiselle omistautunut Karin Nordström joutuu kohtamaan pahimman pelkonsa liikenneonnettomuuden myötä. Siinä hän menettää sormistaan tunnon ja sitä kautta uransa maailmankuuluna viulistina. Edessä onkin toisen ammatin harjoittaminen ja sellainen löytyy viulunsoiton opettajan pallilta. Työ sinänsä ei ole mitään ruudin keskimistä Karinille ja ehkä siksi hän ajatuu suhteesen lahjakkaan oppilaansa Antin kanssa. Tähän on loppupeleissä oma sananen sanottavana myös Karinin aviomiehellä Jaakolla sekä hänen entisellä rakastetullaan Björnillä.

Vaikka tästä voisi kuvitella, että leffassa mennään syvällisissä vesissä, niin loppupeleissä juonenkulku oli aika yksinkertaista kevyine roolihahmoineen. Taitelija rakastaa esiintymistä = viulun soittoa, kun se ei enää onnistu, hän rakastuu oppilaaseensa. Aviomies tykkää kyttyrää, koska takana on jo suhde kapellimestarin kanssa. Yksi ynnä yksi on tässäkin elokuvassa kaksi. Tämä on oikeasti aika sääli, koska valkokankaalla on taitava joukko näyttelijöitä. Nyt niistä edes jollakin tavalla mielenkiintoiseen rooliin nousevat Karin roolissa Matleena Kuusniemi ja hänen kapellimestariystävänsä Björnin roolissa Kim Bodnia. Sen sijaan herrat Olavi Uusivirta ja Samuli Edelmann jäävät todellakin soittelemaan viulujaan omilla lehdillään. Tästä huolimatta näyttelijöistä musikaalista hattua on nostettava Mr. Olavi Uusivirralle, joka opetteli soittamaan viulua uskottavasti tätä roolia varten. Ennen elokuvaa oli takana puoli vuotta tiukkoja opintoja Ms. Sanna Salmenkallion ohjauksessa. Vaikka miehestä ei mitään viulistia tässä prosessissa tullut ja hänellä oli stand-in-soittaja Mr. Oskari Eirola kuvauksissa, niin ainakin harjoittelu on uskottavan näköistä ja sitä myötä myös esiintyminen valkokankaalla.

Kuvahaun tulos haulle viulisti elokuva

Ohjauksesta on vastannut Mr. Paavo Westerberg ja siksi olenkin oikeasti äimistynyt, että mies ei ole saanut enempää irti valkokankaalle. Toki käsikirjoittajaa Ms. Emmi Pesosta voi syyttää tässä näin, jos lusikalla on annettu, on turha vaatia kauhalla. Mr. Westerbergin olisi kuitenkin pitänyt huomata jotain, sillä hemmon elokuvallisesta CV:stä juuri käsikirjoitusten puolelta köytyvät niinkin hyvät leffat kuin Paha maa (2005) ja Valkoinen kaupunki (2006). Ja käsitykseni mukaan mies oli paljon mukana myös käsikirjoituksen muokkaamisessa. Paljon elokuvan mielenkiinnosta kertoo varmaan se, että parhaiten siitä jäi mieleen Mendelssohnin viulukonsertto. Niitä kuunnellessa sitä tuli mieli hakeutua johonkin klassiseen tapahtumaan. Sitä odotellessa pitää tyytyä kuuntelemaan maailman rentouttavinta piano albumia maailmassa.

Mielenkiintoista elokuvan kannalta oli se, että se on kuitenkin enemmän elokuva intohimosta musiikkiin kuin vallankäytöstä tai rakkaudesta toiseen ihmiseen. Tämä jälkimmäinen teema on noussut Me-Too-kampanjan merkeissä esille. Toki opettaja käyttää paikkaansa väärin, mutta enemmänkin vaikuttaa siltä, että Karin etsii itse paikkaansa kolmen miehen ja musiikin välillä. Mutta suurta rakkausdraamaa enemmänkin Viulisti todellakin painottaa intohimoista musiikille omistautumista hinnalla millä hyvänsä.

Oman navan katseluawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
taiteellisen intohimon keskellä, joka ei kovasta yrityksestä huolimatta ihan draamaksi tai rakkaustarinaksi asti käänny. Leffan pitäisi kuulemme pulputa intohimoa, rakkautta, kunnianhimoa, luopumisen tuskaa ja niin edelleen, mutta näistä varmasti vain tuo intohimo musiikkia / esiintymistä kohtaan ja oman navan tuijottelua nousee esille. Muut ehdokkaat jäävät sitten lehdelle soittelemaan. Leffa onnistuu myös suhteellisen hyvin kaikkien tuskan kautta taiteilijaksi kliseiden kuvaamisessa. Mutta näitä on nähty niin paljon valkokankaalla, että vaihtoehdot tälle olisi kivoja ja uusia. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka pitävät Mendelssohnin viulukonsertosta, sitä saa kuulla elokuvassa useampaan otteeseen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Matleena Kuusniemi, Olavi Uusivirta, Kim Bodnia, Samuli Edelmann

Kesto: 2 tuntia 5 minuuttia

 

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa