VALIKKO

Viiru ja Pesonen: Pikkukepposia ja suurta ystävyyttä

Ukko Pesonen asuu yhdessä Viiru-kissansa kanssa maaseudun rauhassa. Elokuvassa sitä tulee kuitenkin häiritsemään Pesosen naapuri metsästäjä Kosonen, jonka luona kettu on käynyt kanavarkaissa sekä herkkuihin viehtynyt rouva Anttonen. Luvassa onkin Pesosen luomia uusia keksintöjä ja Viirun mielikuvituksen käyttämistä kettujahdin toteuttamisessa. Ukko Pesosen perinteinen kanojen hoito ja keksintöjen tekeminen saa nyt uutta ja mielenkiintoista suuntaa siinä määrin, että Viiru pelkää välillä jäävänsä yksin lehden reunalle soittelemaan.

Viiru ja Pesonen / Pettson och Findus on ruotsalaisen Mr. Sven Nordgvistin luoma parivaljakko, joka nyt on saatu valkokankaalle saksalaisin avuin. Viirun ja Pesosen kommelluksista ja yhteiselosta on käännetty suomeksi reilut kymmenen kirjaa ja tehty muutamia animaatioita (Viirun syntympäivä – 1999, Postia kuninkaalle – 2000, Viiru kateissa – 2002, Joulupuuhissa – 2005 ja Muisti pätkii – 2009). Eikä tämä ole mikään ihme, sillä Ukko Pesonen ja hänen Viiru-kissansa ovat todella viehättäviä. Loppua tällä viehättävällä maaseudun rauhaa rakastavalla parivaljakolle ei toivottavasti tule ihan lähivuosina. Ainakin kirjallista materiaalia löytyy vielä runsaasti kolmentoista kirjan parista. Nyt nähdyssä pikkukepposia ja suurta ystävyyttä elokuvan lähempiä sisältöjä voi bongailla kirjoista: Viiru ja Pesonen kettujahdissa (1986), Viiru ja Kososen kukko (1996) ja Viirun syntymäpäivät (1984). Tämä ei sinänsä yllätä, sillä kirjoissa meno on suhteellisen tiivistä. Samanlaista tiiviyttä odotin tältäkin elokuvalta sen esittämän poikkoilevuuden sijasta.

Visuaalisesti elokuva muistuttaa Pikku Kakkosen lavasteita. Siinä on tietokoneella luotuja hahmoja, oikeita näyttelijöitä ja sitten niitä PikkuKakkosen lavasteita. Odotuksia vastaan tämä lopputulos on hyvin onnistunut ja varmasti saa myöntävän palauttaan Viirun ja Pesosen ystäviltä. Vaikka loppupeleissä näytelmämaisissa lavasteissa ei paljon revitelläkään ne on saatu silti täyteen tarinan kannalta mielenkiintoisia yksityiskohtia ja näyttävyyttä. Visuaalinen näkemys luo sadunomaista tunnelmaa usealla eri taholla.

Peruskauraawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka varmasti uppoaa kohderyhmäänsä. Elokuva on sopivan jännittävä, mutta samalla korostaa hyvin ystävyyden merkitystä ja sitä, että elämää itsessään ei kannata ottaa liian vakavasti. Itse olisin puristanut elokuvan pituudesta pois vielä ainakin 15 minuuttia, sillä sen aikana tuli koettua muutamia junnaavia hetkiä. Tästä huolimatta on varmaa, että lapset ja lapsenmieliset varmasti nauttivat Viirun ja Pesosen seurasta, vaikka nyt ei liikuttukaan piirretyn animaation seurassa. Elokuvan esittämä ystävyys ja sen kuvaus saavat varmasti kaikkien katsojien sydämen sulamaan ja tekemään mieli niitä lättyjä. Suosittelen elokuvaa kaikille lasten elokuvistä pitäville ja niille, jotka kaipaavat perinteiseen animaatioon hyvää vaihtelua.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

 

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa