VALIKKO

Victoria and Abdul – Viktoria ja Abdul

Kuvahaun tulos haulle victoria and abdul film poster

Valkokankaalla tavataan ikääntynyt ja kuninkaalliseen protokollaan kyllästynyt kuningatar Viktoria, jonka elämän viimeisiin vuosiin yllättävää piristystä tuo hänen uusi Intiasta kotoisin oleva palvelijansa Abdul Karim. Uuden suosikin tuominen hovielämään ei kuitenkaan miellytä kaikki kuningattaren alaisia, hänen lapsista puhumattakaan. Eikä asiaa ainakaan auta se, että heidän mielestään kuningattaren uusi ystävä ei ole sosiaaliselta statukseltaan sopivan korkealla hänen majesteettinsa seuraan. Epätavallinen parivaljakko on kuitenkin uskollinen toisilleen eikä anna muiden siinä juuri muuta kuin narista, jos sitäkään.

Ohjauksesta on vastannut Mr. Stephen Frear, joka on osoittanut mielihalunsa ohjata draamallisia hitaasti eteneviä tarinoita. Hyviä esimerkkejä tästä ovat muun muassa The Queen, Philomena ja Mrs Henderson Presents. Tässä tasaisuudessa ja hitaasti (mutta varmasti) etenevässä tyylissä on omat miellyttävyyspisteensä, mutta samalla se on kyllä aika riskipeliä liiallisen siloittelun merkeissä. Nyt ollaan ikävä kyllä menty liian paljon siloitteluun kaiken kuvaamisen riskillä. Elokuva olisi ehkä hyötynyt enemmän selvemmästä painotuksesta suuntaan tai toiseen. Kuningattaren ja hänen mushinsa suhdetta olisi voinut tuoda paremmin esille tai sitten keskittyä paremmin siihen, mitä mieltä muut olivat siitä. Näillä nyt kuitenkin mennään ja lopputuloksena on ihan mukiinmenevä tuotos, joka ei ikävä kyllä anna riittävästi tunnustusta sinne, minne sen pitäisi.

Leffa perustuu Mr. Shrabani Basun kirjaan: Victoria & Abdul: The True Story of the Queen’s Closest Confidant (2011). Asiasta enemmän kiinnostuneet voivat kurkata tänne DailyMailin artikkeliin aiheesta tai sitten wikipedian sivuille Abdul Karimista. Jokainen saa sitten vapaasti muodostaa oman mielikuvansa tästä suhteesta sekä kirjailijan taiteellisesta vapaudesta tästä mielenkiintoisesta ystävyydestä.

Pääosassa olevat näyttelijät tekevät asiallista työtä. Ms. Dench on kotonaan roolissaan, sillä se on hänelle toinen kuningatar Viktorian viitan alla. Aiempi elokuva oli Mrs. Brown (1977). Ja tässä mennään tylsistyneen monarkin mahdilla eteenpäin. Koska olen kuningatar, voin tehdä niin ja näin. Tässä sitten myötäilee ja elämän toista puolta esittelee kuningatarta viimeiseen asti palveleva Abdul. Mr. Fazalille on langennut haastava rooli lapsena lelukaupassa. Tai siltä se ainakin välillä vaikuttaa. Mutta ehkäpä juuri tämä etikettien puutteen omaaminen teki hänestä aikoinaan mielenkiintoista seuraa kuningatar Viktorialle. Historiallisesta näkökulmasta katsottuna katsoja voi sitten puolestaan pureskella kynsiään sen pohdinnassa miten paljon yhteiskunnallista kommentointia jää tämän suhteen kuvaamisen ulkopuolelle. Intia ja Iso-Britannia eivät tuohon aikaan olleet varmasti mitään ylimpiä ystäviä, mutta se ei mitenkään näy epätavallisen duon suhteessa. Toisaalta kunnon ystävyys varmasti kestää kaiken, varsinkin kun toinen palvoo maata toisen jalkojen alla.

Kaunista katsottavaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
mutta elokuvan kohdalla joutuu välillä toteamaan, että moni kakku on päältä kaunis. Viktorian ja Abdulin suhde oli mielenkiintoinen monella tavalla, mutta valkokankaalla tästä ei nähdä kovinkaan montaa puolta. Abdul toimi kuningattaren opettajana ja omalla tavallaan toi hänen viimeisiin vuosiinsa arkista piristystä. Siinä samalla hovi sitten kiristeli hampaitaan toden teolla. Leffa ei oikein osaa päättää, kumpaa se näistä painottaa vaan yrittää tasapainoilla näiden teemojen välillä. Tämä syö valkokangasaikaa sitten toiselta tavalla, joka näkyy. Pintapuolisisesti Viktorian ja Abdulin ystävyys on herttaista katsottavaa ja siihen ohjaaja onkin varmasti pyrkinyt. Mutta jokaisella kolikolla on kaksi puolta ja tässä se intialainen puoli jäi kyllä vähemmistöön. Joka tapauksessa leffa tarjoaa mielenkiintoista pohdittavaa monella eri taholla ja siten varmasti myös oikeuttaa olemassaolonsa. Suosittelen sitä kaikille, jotka kaipaavat kurkistusta kuningatar Viktorian viimeisin vuosiin. Valta tekee sokeaksi ja siitä saadaan elokuvassa myös hyviä näytteitä. Joten loppukommenttina on todettava, että vaikka leffa oli ihan asiallinen, niin sen olisi voinut kyllä myös toteuttaa paremmin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Judi Dench, Ali Fazal, Adeel Akhtar, Simon Callow, Michael Gambon, Eddie Izzard, Ruth McCabe, Tim Pigott-Smith, Julian Wadham, Olivia Williams, Fenella Woolgar.

Kesto: 1 tunti 52 minuuttia

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa