VALIKKO

Vares – Pimeyden tango

KahdeksasVares- pimeyden tango on nyt sitten virallisesti saapunut valkokankaalle. Vares – pimeyden tango (2012) lopettaa sen, minkä Vares – yksityisetsivä (2004) aikoinaan aloitti. Yksityisetsivä on tässä välillä muuttanut Mr. Juha Veijosen vähäkutrisilta harteilta Mr. Antti Reinin liehuvan hiuskuontalon suuntaan kahden ensimmäisen elokuvan (Vares – yksityisetsivä; V2 – Jäätynyt enkeli) jälkeen. Elokuvalista on vaikuttava Mr. Reinin kohdalla jo ennen viimeistä kokoonpanoa (Pahan suudelma – 2011; Huhtikuun tytöt – 2011; Sukkanauhakäärme – 2011; Kaidan tien kulkijat – 2012; Uhkapelimerkki – 2012). On kuitenkin tunnustettava, että elokuvat jotka mielestäni toimivat paremmin televisiossa ja joiden maailmanlaajuiseen elokuvamenestykseen en oikein jaksa uskoa, ovat jääneet heikommalle huomiolle pikku blogissani. Viimeinen leffa tarjoaa tunnetusti sen mahdollisuuden korjata tilanteen.

Vares – Pimeyden tango elokuvassa Vares (Antti Reini) kuulee toimittajaystävältän Antti Ruuhiolta (Mikko Leppilampi) tämän ratkaisseen kuusi vuotta sitten kuolleen tangokuningas Harry Koivikon murhan. Asiahan on tällöin pohtimisen arvoinen, mutta vielä mielenkiintoisempi siitä tulee, kun Ruuhio yllättäen katoaa ja Vareksen vanha vihamies Veikko ’Veko’ Hopea (Jussi Lampi) pääsee maksamaan pottuja pottuina ensimmäisen vankilalomansa aikana. Sitä kuuluisaa perinteistä naiskauneutta valkokankaalle on saatu Ruuhion kanssa seurustelevan taksikuskin Anna Huttusen (Maria Järvenhelmi) ja Vareksen kanssa vispilänkauppaa harrastavan laulavan missin Donna (Lola Wallinkoski) kautta. (Jos et vielä naura tässä vaiheessa, niin jo on kumma).

En tiedä, johtuuko Vares-elokuvien tasapaksu televisiomaisuus niiden nopeasta tuotannosta, missä Mr. Reini hyppeli käytännössä saman päivän aikana useampaan eri elokuvaan, vai siitä, että suomalaisessa rikosdekkarielokuvissa on vielä paljoooon parantamisen varaa mikäli toivotaan sitä kuuluisaa läpimurtoa isommilla markkina-alueilla. Toki nykyinen Vares pitää jonkin verran otteessaan, mutta leffaa voisi katsella samalla vieraillessa yhtä aikaa jääkaapilla ja sukkaa kutoessa. Kun oikein pinnistää, niin valkokankaalta on saatavissa irti yhdentekevää dialogia, viinan ääressä haahuilua ja merkityksetöntä mustasukkaisuutta. Mutta tunnettu tosiasiahan on se, että se minkä kriitikot lyttäävät – kansa rakastaa. Näin myös Vareksen kanssa, joka tarjoaa jälleen kerran perusvarmaa tuttua suomalaista näyttelijätyötä ilman suurempia kliimakseja suoraa liukuhihnalta nautittuna. Ja itse nautin aina Mr. Reinin ja Mr. Ilkka Heiskasen tarjoamista esityksistä sekä erityisesti lopussa olevasta tilien tasaamisesta, asiat todellakin voivat mennä ristiin.

Äänikirjan tyylistä tasapaksua tuotostawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
jota kyllä katselee aikansa kuluksi, mutta mitään suuria oivalluksia tai jännityksenmomentteja elokuva ei kyllä tarjoa. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on todettava, että Vares – pimeyden tango olisi saanut lopettaa Vares-sarjan näyttävämmin. Leffaa olisi mielestäni auttanut muutaman sivujuonen poistiputtaminen, nyt ne söivät aikaa ja mielenkiintoa itse murhatapauksen ja katoamisen selvittelyltä. Kirjassa nämä sivuradat ehkä toimivat paremmin, mutta valkokankaalla tiivistämisen jalo taito ei olisi pahitteeksi. Onko leffa nyt sitten ponneton rutiinijännäri vai yleisön mukaansaottava panostus, jää jokaisen katsojan päätettäväksi, siinä on kuitenkin alku ja loppu ja vetelä suo siinä välissä. Vares-faneille tämä varmasti uppoaa hyvin, mutta muille suosittelen leffan pääsemistä televisioon.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Lopuksi muistutan vielä ystävällisesti Finnkinon leffalippu-arvonnasta, jonka suoritan marraskuun alussa lokakuussa 2012 leffablogia kommentoiden kesken. Elokuvia katsomaan ja mielipiteitä peliin, niitä on aina niin kiva lukea.

 

 

bb

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
2 Comments

2 kommenttia artikkeliin “Vares – Pimeyden tango”

  1. Rakas Pikkuveli sanoo:

    Yhyy, missä täällä on fb:n tykkää tai jaa nappi? Nyt kuitenkin kommentoin, olen siis arvonnassa. 😀

    • Outi sanoo:

      Hyvä rakas pikkuveli, löysit kommentointinapin. Toivottavasti löydät tarjonnasta myös jonkin mielenkiintoisen leffan, tai sitten katsotaan urakalla näitä aarteita mun kätköistä. Onnea arvontaan 🙂

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa