VALIKKO

Vampires Sucks – Vampyyrien imussa / Vampyyrit haisee

Vampires Sucks on parodinen / sarkastinen komedia Twilight saagasta ja sen sankareista / sankarittareista. Jotain tällaista olin itse asiassa jo hieman odotellutkin, koska Twilight sarjasta on jo näytetty kolme kassavirroissa menestynyttä osaa. Yleensähän varsinkin nuorisolle suunnatun elokuvan lyödessä jack-pot:n näitä parodisia versioita alkaa nousemaan kuin sieniä sateella.

Periaatteessa sarkastiselle / parodiselle filmille on tyypillistä jyrkkä stereotypioiden esittäminen, mikä Vampires Sucks elokuvassa tulee myös hyvin esille pikku välipalojen ja niihin sopivien sketsien muodossa. Samoin filmigenre pyrkii ivaamaan alkuperäisen filmin lähes kaikkia tunnettuja kohtauksia – tässä Twilight saagan esitettyjä elokuvia viedään kuin sikaa säkissä, vauhdilla päin seinää. Ja jostain kumman syystä, mikä ei ole minulle vielä oikein selvinnyt, näissä parodisissa elokuvissa on mukana tanssikohtauksia. Hmm… niin…. hmmm….sellainen löytyi myös tästä rainasta.

http://www.youtube.com/watch?v=XcO09syPTSw

Käsikirjoittaja/ohjaaja duo Jason Friedberg ja Aaron Seltzer ovat kunnostautuneet yhtä ala-arvoisella ja toisia elokuvia matkivilla parodialinjalla aikaisemminkin. Heidän tuotoksiaan ovat muun muassa sellaiset satiiriset klassikot (???) kuin Date Movie (2006), Meet the Spartans (2008), Disaster Movie (2008) ja nyt Vampires Sucks. Whoah! Poikkeuksellisesti linjasta poikkeava nimi – mihin ihmeeseen on jäänyt miesten elokuvista varoittava tunnusmerkki ”movie”. Tämä tunnettu loppuliite ”movie” on yleensä osannut varoittaa elokuvan valitsemisesta, jos on halunnut edes yhtään ylläpitää muistikuvaansa hyvistä parodioista, kuten esimerkiksi Hott Fuzz tai Johnny English –tyyppisistä elokuvista.

Duon Jason Friedberg ja Aaron Seltzer kunniaksi voi laskea kuitenkin yritykset sekoittaa nykyistä popkulttuuria ja ajankohtaisia julkisia hahmoja omiin elokuviinsa. Vampires Sucks elokuvan kohdalla onni suosi sellaisia hahmoja kuin Lady Gaga, Tiger Woods, Jonas Brothers ja Kardashiansin sisarukset. Maininnat toimivat tänä vuonna, tässä yhteydessä, mutta mitään ”katson tämän rainan myöhemmin ja tiedän ketä nämä ovat”-arvoa yhteyksillä ei ole.

Mr. Friedberg ja Mr. Seltzer ovat onnistuneet tässä Vampires Sucks elokuvassa ainakin jollakin asteella pahoinpitelemään kaikki Twilight saagan klassiset kohtaukset ensitapaamisesta ihmissudeksi muuttumiseen. Se lienee kuitenkin filmin tarkoitus, mutta eri asia on se, että naurattaako tämä katsojia. Vampires Sucks raina tiivistää yhteen kaksi ensimmäistä Twilogy sarjan elokuvaa ja siitä huolimatta, tai ehkä juuri sen vuoksi, elokuva tuntuu pomppivan aiheesta toiseen jättäen mahdollisen juonen syntymisen totaalisen kauas. Sellainen, juoni siis, olisi kiva ollut olemassa.

Vampires Sucks elokuva seuraa niin tarkasti kuin se vain laillisesti uskaltaa Twilight-elokuvia. Ja ehkä juuri tämä alkuperäisten filmien liiallinen seuraaminen tekee tästä rainasta pitämisen haasteelliseksi. Toisin kuin monilla muilla parodian kohteiksi joutuneilla elokuvilla Twilight saagalla on vankka ja ilmeisestikin yhä laajeneva kannattajajoukkonsa (itse viihdyn siellä Team Jacob:n puolella), jolla ei välttämättä huumorintajua riitä tähän elokuvaan. Monta parodista rainaa nähneenä uskallan todeta, että Vampire Sucks olisi oikeasti kaivannut vähän muutakin sisällöllistä täyttöä kuin nykyisen version. Käsikirjoittaja-ohjaaja duo olisi saanut nähdä hieman enemmän vaivaa sisältönsä suhteen, eikä vain lässähtää nojatuoliin muuttamaan nimiä ja lisäämään muutamia uusia dialogeja.

Nauraa kyllä saawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
mutta lopun olisin tehnyt toisin. Vampires Sucks keskittyy valitsemaan puolensa – sinne vampiirien puolelle. Ja jättää samalla parodoissaan vampiireja paljon muuta pois, jolla tarinaa olisi voinut saana rakentavammaksi ja ironisemmaksi. Elokuvasta voisi sanoa ytimekkäästi, että se oli täynnä tyhjännaurattamista, mutta joskus sekin on tarpeen. Ja onneksi mieli ottaa sitä vielä vastaan – ehkä juuri sen yhden leffan vuodessa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Elokuvan paras puoli on ehdottomasti Beccaa näyttelevän Jenn Prosken suositus. Hän vetää hyvin Beccan roolin tässä leffassa. Toivottavasti tähän elokuvaan osallistuminen ei haittaa hänen menestystään myöhemmissä elokuvissa. Tunnustusta Ms. Prosken lisäksi on annettava filmin musiikille. Valinnoissa pyörivät teiniangstimusiikit saavat kuuntelijan pakostakin hyvälle tuulelle suhteellisen suorasukaisella sanoituksellaan. Tätä soundtrackia taidan lähteä tavoittelemaan sieltä jostakin, kunhan se ensin kauppoihin saapuu. Toivottavasti pian.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa