VALIKKO

Vaiana / Moana

Kuvahaun tulos haulle vaiana poster

Vaiana / Moana on Walt Disney Animation Studiosin 56. kokopitkä animaatio ja lisää on tulossa muun muassa Wreck-It-Ralph 2 ja Gigantic. Joten onneksi olkoon. Takana on huimia määriä erilaisia prinsessa-satuja muutamilla poikkeuksilla, joten Vaiana sopii hyvin tähän joukkoon. Varsinainen poikkeus se ei kuitenkaan ole, sillä valkokankaalla on nähty jo päteviä sankarittaria (mm Frozenin Elsa, joka voittaa kaikki, koska pystyy tekemään jäätä – I rest my case here). Vaiana yrittää olla olematta prinsessa-elokuva, vaikka päällikön tyttären asema kyllä sitä lähentelee. Samoin kuin juonen perustausta: nuori neiti lähtee kotoisista oloista pois seikkailemaan maailmaan etsiessään omaa kohtaloaan. Ja kun tähän liittää vielä muutaman vetävän laulun mukaan, voi alkaa luetella seuraavaksi Disneyn elokuvia. Joka tapauksessa itse kaipasin vielä rajumpaa repäisyä tästä leimasta ulos, mutta se saa nyt jäädä odottelemaan Disneyn seuraavaa animaatiota. Toki olen ikionnellinen samaan aikaan siitä, että lopussa ei vietetä häitä vaan juhlitaan Vaianan itsenäistymistä ja kyvykkyyttä kotisaaren pelastamisessa.

Mutta itse animaatioon. Motunu-saarella asustelee seikkailunhaluinen Vaiana, jonka mieli haikaa merelle hänen vanhempiensa suureksi kauhuksi. Olosuhteiden muuttuessa ja saarella asuvien ihmisten hyvinvoinnin ollessa uhattuna Vaiana päättää valjastaa urheutensa ja lähteä yhdessä typeröisen Heihei kukon kanssa lähteä etsimään puolijumala Mauia. Tällä masssiivisen egon ja hienot tatuoinnit omaalla puolijumalalla on tilit tasattavan TeFitin kanssa, jonka sydämen hän anasti ihmisten iloksi. Maui löytyy, mutta kaikki ei mene ihan Vaianan suunnitelmien mukaan.

Visuaalisesti Vaiana on kaunista katsottavaa ja tarinan kerronta sujuvaa. On helppo ymmärtää, miksi se kisaa parhaan animaation Oscarista tulevissa mittelöissä. Kisaseura on toki tiukkaa, sillä samaa pystiä tavoittelevat myös lähes kaikissa kisoissa pöydän putsannut Zootopia, Kubo and the Two Strings ja The Red Turtle. Tuleva viikonloppu näyttää miten käy. Mutta tulipa pysti sitten kotiin tämän elokuvan myötä tai ei, niin kassakoneet varmasti kilisevät kiivaasti ympäri maailmaa Vaianan tahtiin. Niin lapsi kuin aikuinenkin nauttii värikkäistä maisemista, mielenkiintoisista Kakamora piraateista sekä Mauin vaihtelevista tatuoinneista. Animaattorit ovat todella tehneet hyvää työtä ja mielelläni nostaisin tässä kyllä myös meren yhdeksi elokuvan päähahmoista. Samoin kuin Heihei-kukon, joka sivuroolissa tarjosi ne kaikista parhaat naurut.

Elokuva myös ansaitsee kaikki ikärajansa. Kävin sitä katsomassa neitien 6-vee ja 7-vee kanssa. Vastaanotto oli vangitseva, mutta joissakin kohdin myös hyvin pelottava. Tädin kättä kaivattiin apuun synkimpien kohtausten parissa. Mitään stressi-pelko-systeemejä neideille ei kuitenkaan jäänyt, joten siinä mielessä leffa sopii hyvin kyllä koko perheelle. Mutta se vanhempi on hyvä olla siellä mukana. Vaikka Vaiana ei ole olekaan mikään musikaali, niin leffaan on kyllä saatu ängetty isohko joukko erilaisia lauluja. Mikään niistä ei kuitenkaan vakuuttanut mukana seuraavia nuoreja neitejä Frozenin Let It Go – biisin tavoin. Sorry vaan tästä, joskin on myönnettävä, että Tunnemme tien – We Know The Way omaa kaikki ainekset korvamadoksi.

Itsenäistymisprosessiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja siinä samalla oman kotisaaren pelastaminen ja omien juurien löytäminen. Vaiana on yhtä aikaa perinteinen ja moderni Disneyn prinsessahko tarina. Sen päähahmo on varmasti enemmän samaistuttavissa oleva kuin perinteisten prinssin-nappaus-elokuvien, mistä nostan sille hattua. Samalla se kertoo nuoresta neidistä, joka välittää ympäristöstään ja katsoo avoimin silmin tulevaisuuden haasteisiin. Tätä asennetta toivoisin meille kaikille paljon enemmän. Mutta muuten mennään perinteisten piirien mukaan ja potentiaalinen irtiotto vanhoista kaavoista jää rantahiekalle. Jos tämän ei anna haitata leffakokemusta niin Vaiana on todella kaunista katsottavaa, reippaasti etenevää ja varmasti koko perheen sopivaa ajanvietettä. Suosittelenkin sitä kaikille, jotka kaipaavat hyppyä meren kyytiin, itseriiittoisen puolijumalan katselemista sekä nokkelan neidin vimman toteuttamista.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Suomenkieliset ääninäyttelijät: Yasmine Yamajako,Veeti Kallio

Englanninkieliset ääninäyttelijät: Auli’i Cravalho, Dwayne Johnson

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa