VALIKKO

Vacation – Loma

Leffa tuli itse asiassa katsottua jo aikaa sitten, mutta kun se oma loma alkaa tänään niin postauskin tuli vasta tänään. Pahoittelen moista viivyttelyä, mutta aihe oli niin sopiva, että päätin pidätellä. Mutta nyt asiaan ja siihen Lomaan valkokankaalla.

Omasta muistikopastani en onnistu kaivamaan esiin elokuvan inspiroijaa vuonna 1983 valkokankaita valloittanutta National Lampoon’s Vacation alias Vacation –rainaa, jossa Griswoldin perheen isä Clark (Chevy Chase) haluaa viettää enemmän aikaa vaimonsa Ellenin (Beverly D’Angelo) sekä lapsiensa Rustyn ja Audreyn kanssa. Tämä luonnollisesti tapahtuu tunkemalla koko perhe pikkuautoon ja ajamalla Chicagosta Los Angelesiin amerikkalaisten suosituimpaan huvipuistoon Walley Worldiin. Matkalla tietenkin sattuu ja tapahtuu enemmän kuin laki sallii, mutta se tekee siitä ikimuistoisen (ja samalla myös kulttifilmin).  Alkuperäinen tarina sai innoituksensa Mr. John Hughesin omista kokemuksista koko perheen huono-onnisesta matkasta Disneylandiin. Joten nyt sitten vain muistikirja esiin ja kameran videokuvaus-moodi päälle. Lomamatka oman perheesi kanssa voi saada aikaan myös aikamoisen elokuvallisen kassamenestyksen. Toivottavasti oma lomani tätä ei kuitenkaan tee tätä, vaikka myönnän, että elokuvan alussa olevia ikimuistoisia lomakuvia oli ihan hauska katsella.

Vuoden 2015 Lomassa aikuiseksi kasvanut Rusty haluaa saada koko perheen yhteisiä kokemuksia ja viettää valioaikaa vaimonsa Debbien kanssa.  Tämä tapahtuu tietenkin tunkemalla koko perhe pieneen albanialaiseen tilaihmeeseen, jossa kinastelevat lapset Kevin ja James tungetaan takapenkille ja rakas vaimo etupenkille. Ja eikun tien päälle. Matkan varrella luonnollisesti sattuu ja tapahtuu, kun perhe koittaa oppia toisistaan, palaa osin menneisyyteensä sekä sukuloi Debbien siskon Audreyn ja tämän miehen Stone Crandallin luona.

Ja vaikka en elokuvan innoittajaa (Vacation vuosimallia 1983) muistakkaan, niin nyt valkokankaalla nähtyä Lomaa voi pitää tavallaan sen uudelleen eloon herättäjänä. Ja vaikka siinä osin samoja näyttelijöitä vilahtaakin kyse ei missään nimessä ole jatko-osasta.  Sen sijaan valkokankaan tapahtumat osoittavat jälleen kerran useilla eri tavoin, miten ihminen voi nolata itsensä tietoisesti tai tiedostamatta. Samalla se myös antaa fyysiselle komiikalle ison tilan sekä mieleenpainuville sivuosasuorituksille.

Elokuva on hauska, vaikka on tunnustettava, että kuuluin niiden harvojen katsojien joukkoon, jotka vatsalihaksiaan treenailivat valkokankaalla tapahtuvan iloittelun parissa. Tämä oli ihan myönteinen yllätys varsinkin kun enemmistö elokuvan huumorista on ennalta arvattavaa, alleviivattua tai järkyttävistä tapahtumista johtuvaa. Ei siis mitenkään yllätä, että leffa on saanut myös aika negatiivista kritiikkiä osakseen. Leffan huumori osuu osin ulosteissa uimisen keskelle, samoin kuin toisen lähes hengiltä viemisen. Mutta samalla kertaa ne on tehty suhteellisen hauskasti, mikä ei voi kuin naurattaa – tai sitten on vaan tunnustettava, että omaan erittäin kieroutuneen huumorintajun. Tosin myönnän, että elokuva olisi ollut vielä parempi, jos se olisi hyvätahtoisempi ja pieni pilke silmäkulmassa tehty.

Pääosassa pyörivät näyttelijät Ms. Christina Applegate ja Mr. Ed Helms osaavat fyysisen komiikan mennen tullen ja heidän varassaan elokuva eteneekin kiitettävään tahtiin. Kovaa vastusta komiikan kohdalla he kuitenkin saavat jälkikasvuaan esittävistä nuorista miehistä Skyler Gisondosta ja Steele Stebbinsistä. Joiden mielestä nuoriso vetää potin kotiin mennen tullen elokuvassa, mutta itse en oikein syttynyt toisen tietoisesta kiusaamisesta tai mätkimisestä. Jos pitää valita oudolla autolla ajamisesta ja toisen mätkimisestä valitsen sen auton. Tämä epäsuhta näkyy myös perheen keskinäisessä kemiassa. Aikuisen näyttelijöiden keskinäinen kemia on uskottavaa ja myös sivuosissa olevat herrat Day ja Hemsworth sekä Ms. Mann ovat vakuuttavia verrattuna nuorisolaisiin. Mutta lomalla pitää olla se jälkikasvu mukana (tai ainakin tällä lomalla), joten kärsittäköön siitä sitten yhdessä. Perheen keskinäisen kemian puute saa kuitenkin elokuvan perheen tuntumaan toimimattomalta, vaikka asioita koetaan ja tehdään yhdessä. Välillä vaikuttaa siltä, että samaan autoon on tungettu toisilleen lähes vieraita ihmisiä. Vaikka voihan asia olla nykyään näin, kun olemme kaikki piiloutuneita omiemme iPadien ja instagrammien taakse.

On siis myönnettävä, että Loma tökkii satunnaisesti. Ja jäinkin pohtimaan sitä, että johtuuko se käsikirjoittajien herrojen Jonathan Goldstein ja John Francis Daley debuuttiohjauksesta. Hemmot ovat kynäilleet aiemmin kasaan elokuvat Horrible Bosses (2011) ja The Incredible Burt Wonderstone (2013) ja seuraavaksi läppärit laitetaan kuulemma sauhuamaan tulevan Spider-Man elokuvan parissa. Tämän leffakokemuksen jälkeen toivoisin miesten kuitenkin panostavan vielä enemmän tuohon kuuluisaan juonen syvyyteen ja sen toimivuuteen ohjaajanpallilla istumisen sijasta. Heidän kynäilemänsä huumorin on selvästi omaa luokkaansa, vaikka se hakeekin yhtymäkohtia kakka-oksennus-olemusten parista. Mutta niin näyttävät muutkin elokuvat tällä hetkellä tekevän. Se, millaiseen jamaan tämä huumori puolestaan vaikuttaa ajavan elokuvia onkin kokonaan toinen juttu.

Vapauttava automatkawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka samalla yhdisti perheen. Siinäpä sitä riittävää tavoitetta jokaiselle lomalle. Elokuva Vacation saa varmasti faneja yksinkertaisen, toisen mollaamisen ja ihmisen nolaamisen ystävissä. Näissä asioissa ei ole mitään vikaa, kunhan vastaanottaja on itse samaa mieltä tekijän kanssa. Vacation-rainan kohdalla se edellyttää katsojalta suhteellisen vapaamielistä ajattelua, helposti nauruja päästelevää olemusta sekä aivojen salin ulkopuolelle jättämistä. Leffa on oikeasti hauska, ei ehkä ikimuistoinen, mutta hauska. Sen huumori tosiaan pysyy osin navan alapuolella tai toisen nollaamisessa. Mutta samalla leffa myös osoittaa, että jokainen meistä voi olla oman elämänsä sankari – omalla tyylillään. Ja usein se riittää. Suosittelen elokuvaa kaikille TODELLA kevyen huumorin ystäville, jotka suunnittelevat ikimuistoista automatkaa perheen parissa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Ed Helms, Christina Applegate, Skylar Grisondo, Steele Stebbins, Chris Hemsworth, Leslie Mann, Chevy Chase, Beverly D’Angelo, Charlie Day, Catherine Missal

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa