VALIKKO

Unstoppable – Pysäyttämätön

Denzel Washingtonin ja ohjaaja Tony Scottin täytyy pitää junista. Heidän edellinen yhteistyönsä tapahtui kylläkin metrossa (The Taking of Pelham 123), mutta eikös sekin lasketa raiteilla liikkuvaksi välineeksi. Unstoppable rainassa rautateillä kauan palvellut veturinkuljettaja Frank Barnes (Denzel Washington) saa työparikseen keltanokan Will Colsonin (Chris Pine) ja heidän alkuperäinen tehtävänsä muuttuu myrkkylastia kuljettavan junan pysäyttämiseksi. Se voi olla helpommin sanottu kuin tehty, koska vetää mukanaan 36 vaunua suhteellisen kivaa noin 100 kilometrin tuntivauhtia. Että mukaan saataisiin vielä lisää draamaa, juna kulkee kohti toista junaa, jonka kyydissä on 150 pientä luokkaretkeläistä. Naiskauneutta on saatu mukaan Connie Hooperin (Rosario Dawson) roolissa, joka toimii vuoropäällikkönä junista vastaaville hemmoille. Katsojan päätettäväksi jääkin se, että riittääkö myrkkyä täynnä eteenpäin puuskuttava juna ja kaksi sankaria elokuvasta pitämiseen. Teema on tehty aiemminkin, vuosia sitten Speedin merkeissä ja silloin kassavirrat näyttivät vihreää valoa.

Unstoppable – Pysättämätön raina on saanut innoituksensa vuoden 2001 junaseikkaluista, mihin se hyvin löysästi perustuu. Tuolloin yksinäinen juna matkasi 66 mailia itsekseen, kunnes toinen juna liittyi sen eteen ja yhdisti itsensä siihen jarruvoimaksi. Lopulta pikkujunan itsenäinen seikkailu loppui siihen, että rautatien työntekijä Jon Hosfeld hyppäsi sen kyytiin ja sammutti sen moottorin.

Pääosissa keikkuvat näytttelijät tekevät hyvää työtä. Mr. Washingtoniin roolisuorituksiin voi nyt aika luottaa, oli hänen harteilleen sysätty sitten millainen rooli tahansa kannettavaksi. Mutta ennen kaikkea oli kiva huomata, että Mr. Pine pystyi karistamaan olaltaan kapteeni Kirkin roolin ja esittämään jotain sellaista, joka saa melkein toivomaan, että miehen näkisi seuraavaksi jossakin toimintakomediassa. Mutta sitä ilmeisesti saa odottaa, sen sijaan hän uusii roolinsa kapteeni James T. Kirkinä vuonna 2012 markkinoille tulevassa Start Trek rainassa. Haloo mies… uutta näkökulmaa kehiin myös maapallon pinnalla, voisit jatkaa sitä de-Kirk:in operaatiotasi!! Mainitsemisen arvoinen roolisuoritus menee myös junille, ohjaaja Mr. Scott tuo niiden merkityksen ja vaarallisuuden kokonaisuuden kannalta hyvin esille ja sitä ihan oikeasti jaksaa olla kiinnostunut >junasta< koko elokuvan ajan – tietenkin kaiken muun juonen ohella. Enpä olisi tätä itsestäni uskonut. Samalla nousi arvostus junia kohtaan ihan eri luokkaan.

Ohjaaja Tony Scott on saanut kuvattua vauhdin ja hurman tavalla, joka pitää todella otteessaan sekä jännityksessään malliin ”vauhtia ja vaarallisia tilanteita”. Hän vaikuttaakin erikoistuneen sellaisiin trilleripohjaisiin elokuviin, jotka koostuvat vahvasta toiminnasta ja henkilökuvauksista, aikuiset ihmiset tekevät aikuisten asioita ja ottavat kantaa niihin aikuismaisella tavalla. Ja hyvä niin, sillä hollywoodlandiassa moni muu ei tunnu tekevän tätä, vaan päästävän katsojat entistä helpommalla tai hukuttamalla heidän erikoistehosteiden maailmaan.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteitawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
kiskoilla ja junan sisällä. Herrat Pine ja Washington tekevät roolinsa hyvällä rutiinilla ja osaavat irroittaa itsestään sitä inhimillistäkin puolta oikeissa tilanteissa. Itse asiassa olen todella yllättynyt, että yhden kiivaasti liikkuvan tavarajunan liikkuminen sekä sen jahtaaminen voisi (a) oikeasti olla näin jännää, (b) pitää katsojan otteessaan loppuun asti, vaikka loppu oli tiedossa jo rainan alussa. Hyvää työtä, todella hyvää työtä. Taitaa olla niin, että pitkästä aikaa annan täydet pojot tiiviistä kerronnasta, hyvästä työstä ja ennen kaikkea tästä adrenaliiniryöpystä, joka yhä jyllää sisälläni elokuvan loppumisen jälkeen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Rupesin pohtimaan näitä junaelokuvia 2000-luvulta ja muutamia pulpahti mieleen, muun muassa: The Taking of Pelham 123 (2009), missä John Travolta kidnappaa metron. The Darjeeling Limited (2007), missä Owen Wilson, Adrien Brody ja Jason Schwartzman matkustajat junalla Intiassa ja The Polar Express (2004), missä Tom Hanks ohjaa junaa napapiirille. Aika vähiin siis jää.


Osastot: Draama, Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa